Οι επιχειρησιακές δυνατότητες του «κατασκοπευτικού» βαν

Συνεχίζεται η δημόσια συζήτηση για την πολύκροτη υπόθεση με το πέπλο μυστηρίου για  κατασκοπευτικό βαν, το οποίο κατασχέθηκε από την Αστυνομία και κυκλοφορούσε  στους δρόμους της Λάρνακας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι οι δυνατότητες που προσφέρει το συγκεκριμένο βαν και η εν λόγω εταιρεία.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Wispear και Intellexa, Tal Dilian, ισχυρίστηκε στο παρελθόν, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ότι τέτοια εργαλεία έχουν σχεδιαστεί για να εντοπίζουν τρομοκράτες, καρτέλ ναρκωτικών και γενικά εγκληματίες.

Η WiSpear αναπτύσσει προϊόντα Wi-Fi intelligence και παρακολούθησης που επιτρέπουν σε οργανισμούς επιβολής του νόμου (LEAs), Μυστικές Υπηρεσίες και υπηρεσίες ζητημάτων Εσωτερικής Ασφάλειας να ξεπεράσουν τις προκλήσεις των υπηρεσιών Wi-Fi, ισχυρίζεται η εταιρεία.

Αλλά αυτό, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του execsecurity, δεν συμβαίνει πάντα. «Οι πολιτικοί, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δημοσιογράφοι έχουν επίσης στοχοποιηθεί. Οι περισσότεροι διαβόητοι, συνεργάτες του Khashoggi και άλλων ακτιβιστών της Σαουδικής Αραβίας φέρονται ότι στοχοποιήθηκαν από το κρυφό λογισμικό spyware του iPhone που ονομάζεται Pegasus (Πήγασος) και κατέληξαν σε βασανιστήρια και στη σφαγή του στην Κωνσταντινούπολη. Το κακόβουλο λογισμικό κωδικοποιήθηκε από τον Όμιλο NSO, μια εταιρεία με την οποία ο Dilian συνδέεται στενά. Η πρώτη του δραστηριότητα επιτήρησης, Circles, συγχωνεύθηκε με την NSO το 2014, όταν η αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών μετοχών έλαβε τον έλεγχο και των δύο για συνολικά 250 εκατομμύρια δολάρια. Η NSO αρνήθηκε έντονα να έχει οποιαδήποτε σχέση με τον θάνατο του Khashoggi».

Το WiSpear, που ξεκίνησε το 2016 από πρώην διοικητή της μονάδας ειδικών λειτουργιών του Σώματος Πληροφοριών του IDF, πουλάει την πλατφόρμα «SpearHead Wi-Fi Man-in-the-itiddle», υπόσχεται  την υποκλοπή ενός στοχευμένου σήματος Wi-Fi και στη συνέχεια κλέβει δεδομένα όπως κωδικούς κοινωνικών μέσων και άλλες επικοινωνίες σε μεγάλη ακτίνα δράσης και μπορεί «ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε σύστημα μόλυνσης». Η μεγάλη ακτίνα δράσης  είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του συστήματος.

Η ιστοσελίδα Cyberscoop, αναφέρει πως ο Dilian έφερε προσωπικό στο WiSpear από αρκετές προηγούμενες δουλειές του, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής ναυτιλιακών εταιρειών της Itay Rudy, ο οποίος εργάστηκε υπό τον Dilian στην τρισδιάστατη εκτύπωση και παραγωγή της Stratasys. Το WiSpear απασχολεί περίπου 50 άτομα που δείχνουν ότι η εταιρεία αποτελείται από την ελίτ του Ισραήλ στον τομέα. Οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες της εταιρείας προέρχονται από τις κορυφαίες μονάδες πληροφοριών του IDF, συμπεριλαμβανομένης της Μονάδας 8200, καθώς επίσης και από τα εργαλεία όπως η Verint, ένας γίγαντας δισεκατομμυρίων δολαρίων στη βιομηχανία «νόμιμης παρακολούθησης».

«Η WiSpear διαφημίζει τα προϊόντα της σε διάφορες εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της ISS World, μιας έκθεσης τεχνολογίας αιφνιδιασμού, γνωστής ως "Ball Wiretapper's", και της Milipol, μιας γαλλικής έκθεσης της στρατιωτικής βιομηχανίας. Η εταιρεία κάνει παρουσιάσεις που δείχνουν την απόδοση της σειράς "best-inlcass’’ με τεχνολογία κεραίας». Η τεχνολογία επικεντρώνεται σε ένα σήμα σε μια σπειροειδή κατεύθυνση που έχει ως αποτέλεσμα ισχυρότερα σήματα και μεγαλύτερη εμβέλεια. Είναι εύκολο να δούμε πώς αυτό το είδος πωλήσεων θα μπορούσε να δελεάσει τις κυβερνήσεις», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Η ουσία είναι ότι οι πράκτορες που χειρίζονται αυτού του είδους τα μηχανήματα μπορούν να εισέλθουν σε οποιαδήποτε περιοχή για να συλλέξουν βασικές πληροφορίες για το ποιος είναι κοντά – χωρίς κανένας από τους στόχους να αντιληφθεί το οτιδήποτε.

Keywords
Τυχαία Θέματα