Οι επιλογές Γκαντς για σχηματισμό Κυβ-Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες λόγω Τουρκίας

Δύσκολα είναι τα πράγματα για το Ισραήλ, ενώ ακούγονται διάφορα σενάρια για τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, ωστόσο κανένα δεν είναι πιθανότερο.

Ο Μπένι Γκαντς έχει στη διάθεσή του 28 μέρες πριν επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, για να καταφέρει αυτό που δεν κατάφερε ο Βενιαμίν Νετανιάχου.

Προφανώς, η πρώτη του επιδίωξη είναι να καταφέρει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας,

όμως, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να καταφέρει να γεφυρώσει τις διαφορές του με το κόμμα του Νετανιάχου και, βεβαίως, ο ίδιος ο Νετανιάχου να μην διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Υπάρχει περιθώριο να τα βρουν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που συμφωνούν στα ζητήματα άμυνας.

Ένα άλλο σενάριο που ακούγεται είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας, ωστόσο γι' αυτό το σενάριο θα χρειαζόταν η στήριξη των Αράβων και, άρα, σε οποιαδήποτε ενέργεια του Ισραήλ εναντίον της λωρίδας της Γάζας, η κυβέρνηση θα έπεφτε.

Είναι πολύ νωρίς για σενάρια, λοιπόν.  

Με δεδομένη την ακυβερνησία του Ισραήλ, την ίδια ώρα με την κορύφωση της τουρκικής εγκληματικότητας, πώς αλλάζουν οι ισορροπίες;  

Θα ήταν ιδανικό να πούμε ότι δεν αλλάζουν οι ισορροπίες, γιατί αυτό θα σήμαινε παράλληλα ότι έχουμε εδραιώσει τη δική μας επιρροή.

Τα πράγματα, όμως, δεν λειτουργούν έτσι: δεν υπάρχει φιλία, υπάρχουν συμφέροντα. Δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει κάτι, ωστόσο πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αποτροπή τέτοιων ενδεχομένων.

Υπάρχει μια Τουρκία που αυξάνει την επιρροή της και ένα Ισραήλ που είτε θα συνεργαστεί με εμάς (αλλά αυτή η συνεργασία θα διασφαλίζει, εκτός από τις δικές μας, και τις δικές του ανάγκες ασφάλειας) είτε θα δούμε επαναπροσέγγιση του Ισραήλ με την Τουρκία.  

Ο Ισραηλινός Πρέσβης στην Αθήνα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή, μιλώντας για τον τριμερή άξονα και τη συνεργασία, είπε πως η εθνική άμυνα και η διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων είναι κάτι, το οποίο καμία χώρα δεν πρέπει να αναθέτει σε τρίτους, αλλά η ασφάλεια είναι καλύτερη μέσα από τη συνεργασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα