Οι επίμαχες δηλώσεις Ακιντζί και οι αντιδράσεις στις ελεύθερες περιοχές

«Παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις μου», ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξή του στην τουρκική «Χαμπέρ Τουρκ», μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανάρτησή του το Σάββατο (12/10) για την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι οι αναφορές του σχετικά με την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία, έχουν παρεξηγηθεί και ότι στην αναφορά του για διάλογο δεν εννοούσε τον διάλογο με την οργάνωση ΡΚΚ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε και στα κατεχόμενα και στην Τουρκία η ανάρτησή του, ανέφερε:

«όπως είπα και στον κ. Ερντογάν και θα το λέω πάντα, δεν χρειάζονται οι πόλεμοι, δεν χρειάζονται νέα θύματα. Αυτή είναι μια άποψή μου που στηρίζω και επαναλαμβάνω πάντοτε». Σημείωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι καταλαβαίνουν το σκεπτικό πίσω από τις απόψεις του και πρόσθεσε πως «όλοι στην Κύπρο ξέρουν σε τι αναφέρομαι. Είμαι παλιός πολιτικός και ξέρουν όλοι πού στέκομαι και τι αντιπροσωπεύω».

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωσή του για να μεσολαβήσει η διπλωματία και να αρχίσει ένας διάλογος, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν εννοούσε να αρχίσει διάλογος με το PKK-YPG, αλλά να αρχίσει ένας διάλογος μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας και να ξεκινήσουν οι διπλωματικές επαφές, προσθέτοντας ότι πιστεύει στη δύναμη της διπλωματίας και του διαλόγου. «Δεν εννοώ να αρχίσει ο διάλογος με τις τρομοκρατικές οργανώσεις» είπε. «Δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Τουρκία. Το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε λόγω της έντονης συναισθηματικής φόρτισης», ανέφερε στη δημοσιογράφο ο Τ/κ ηγέτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, τέσσερις ημέρες μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, προέβη σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο facebook γράφοντας μεταξύ άλλων:

«Όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα, όπως κάθε νεαρός Τούρκος, στο στρατιωτικό κίνημα της Τουρκίας, το οποίο προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική χούντα. Οι φίλοι μου μαρτύρησαν στο πλευρό μου σε μάχη στην Λευκωσία· όπως πολλοί από εμάς, έζησα τι σημαίνει πόλεμος. Παρόλο που τότε το αποκαλούσαμε "Ειρηνευτική Επιχείρηση", ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε "Πηγή Ειρήνης", δεν είναι νερό που χύνεται αλλά αίμα. Γι' αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».

Η ανάρτηση αυτή, προκάλεσε την οργή του Ερντογάν αλλά και πολιτικών αντιπάλων του Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα. Μετά τις έντονες αντιδράσεις σε κατεχόμενα και Τουρκία, ο Μουσταφά Ακιντζί τροποποίησε την ανάρτησή του και δεν εμφανίζεται δημόσια.

Οι αντιδράσεις

Η ανάρτηση Ακιντζί, προκάλεσε διάφορες και διαφορετικές αντιδράσεις στις ελεύθερες περιοχές. 

Συγκεκριμένα, ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού έγραψε στο twitter: «Με την παρέμβασή του, υπενθυμίζει ότι υπάρχει Τ/κ αντιπολίτευση ενάντια στη διχοτόμηση και υπέρ της "αληθινά" δικής της πατρίδας».

 

Ο δυο φορές υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς, έγραψε: «Ο Ακιντζι τόλμησε και μίλησε ανθρώπινα. Πότε θα αναγνωρίσουμε ότι όσο βάζουμε όλους τους Τ/κ σε ένα τσουβάλι, απλά τους σπρώχνουμε πιο κοντά στην Τουρκία; Και η κατοχή θα μας μείνει δια παντός».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος έγραψε: «Όλη μέρα είμαι σε εκδηλώσεις προσφυγικών κοινοτήτων. Απόψε μπήκα σπίτι. Είδα την ανάρτηση του "εγκάθετου" Ακκιντζί και συγκινήθηκα. Οι απειλές του Ερντογάν που ακολούθησαν προς τον κύριο Ακκιντζί δεν έχουν καμιά σημασία. Η παλληκαριά του Κύπριου πατριώτη έχε ήδη νικήσει».

«Σωστή και θαρραλέα η δήλωση Μουσταφά Ακιντζί, ζητεί μιμητές», έγραψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης.

 

«H Κύπρος απέκτησε ένα statesman. Χρειαζόμαστε δύο για να λύσουμε το πρόβλημα. Ρισπέκτ στον Μουσταφά Ακιντζί και καλή τύχη!», έγραψε ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρος Ζένιος.

\

«Ένας τεράστιος ηγέτης - σήμερα- με την έννοια ότι στάθηκε απέναντι από την Τουρκία Επικριτικά, για θέματα Αρχής - δίχως να λογαριάσει το κόστος - από όπου και αν προέρχεται το θάρρος του ανθρώπου έξω από πολιτικαντισμούς ή συμφερολογικα συμφέροντα - ας είμαστε ορθοί και ας το υπερθεματίζουμε», έγραψε η δημοσιογράφος Ελίτα Μιχαηλίδου.

Στην αντίπερα όχθη ο νομικός Κρις Τριανταφυλλίδης έγραψε: «Μια σειρά γεγονότων και μια διαπίστωση: (α)Ανάρτηση Ακιντζί ότι δεν είναι νερό που ρέει στη Συρία αλλά αίμα, (β)Θυμωμένη αντίδραση από τη Τουρκία, (γ) Άμεσο «κατέβασμα» της ανάρτησης. Διαπίστωση: Η Τουρκία μέσω της τουλάχιστο 1 θετικής Τ/κ ψήφου σε όλες τις αποφάσεις θα "κυβερνά" τη Κύπρο».

Ενώ ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ έγραψε: «Η δικτατορική και δεσποτική συμπεριφορά του Ερντογάν προς Ακιντζί απ' αφορμή της εισβολής της Τουρκίας σε Συρία αποδεικνύει δυο πράγματα: 1. Θεωρεί τους Τ/κ απλά πιόνια στα επεκτατικά της σχέδια. 2. Αλλοίμονό μας αν έχει ρόλο και λόγο μετά την λύση η Τουρκία στην Κύπρο». 

Σχετικές ανακοινώσεις επί του θέματος εξέδωσαν η ΕΔΕΚ, η Αλληλεγγύη, και οι Οικολόγοι - Συνεργασία Πολιτών. 

Keywords
Τυχαία Θέματα