Οι επιπτώσεις ενδεχόμενου Grexit στις ενεργειακές εξελίξεις

Η οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αναδεικνύει μία σειρά από γεωπολιτικές περιπλοκότητες οι οποίες επηρεάζουν σαφώς την προσπάθεια για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, αναφέρουν έγκυροι αναλυτές, του τομέα της ενέργειας.

Όπως υποστηρίζουν, ένα ενδεχόμενο Grexit, θα έχει τρομακτικές συνέπειες σε μία σειρά από ενεργειακά έργα με αποτέλεσμα να αναταραχθούν διάφορες ισορροπίες, ακόμα και στον τομέα του περιβάλλοντος. Ας μην ξεχνούμε, ότι η ΕΕ έχει βάλει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της ενεργειακής

της ασφάλειας με τρόπο που να ανεξαρτητοποιεί την Ένωση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Όπως υποστηρίζει ο Sergio Matalucci, Οικονομολόγος ειδικός επί των θεμάτων ενέργειας, αν η ΕΕ δεν καταφέρει να λύσει το ελληνικό ζήτημα, δίνοντας τελικά μια βιώσιμη συμφωνία, τότε πώς θα μπορεί να επιτύχει την λεγόμενη Ενεργειακή Ένωση, ένα στόχο στον οποίο δεν υπάρχει καν ένα χειροπιαστό χρονοδιάγραμμα. «Μπορεί η Ένωση να είναι αξιόπιστη σε αυτή την αποστολή, αφού απέτυχε να είναι σε μια άλλη πολύ πιο ξεκάθαρη;», διερωτάται ο Sergio Matalucci.

Εν ολίγοις δηλαδή συμπεραίνει ότι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί αδυνατούν ως προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικότητας και της εξεύρεσης λύσεων.

Μάλιστα, ήδη, αρκετοί εμπειρογνώμονες, έχουν εντάξει την Ελλάδα στην εξίσωση των πολλαπλών προβλημάτων που αναδεικνύουν την περιπλοκότητα της γεωπολιτικής κατάστασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι συγκεκριμένοι κύκλοι, υποστηρίζουν ότι τους αμέσως επόμενους μέρους, η ένταση στην Μέση Ανατολή αναμένεται να αυξηθεί, επιβραδύνοντας έτσι τα όποια ενεργειακά έργα αναμένεται να προκύψουν το επόμενο διάστημα. Δεν θα τα σταματήσει, εκτιμούν οι ειδικοί, αλλά δυσκολεύει την κατάσταση. Με την ίδια λογική, αντίχυτπος θα υπάρξει και στα όσα αφορούν την ανάπτυξη του οικοπέδου Αφροδίτη της κυπριακής ΑΟΖ.

Το γεγονός ότι οι οικονομολόγοι διαφωνούν σε τέτοιο βαθμό μεταξύ τους αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα είχε ένα Grexit ή μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους, δημιουργεί εικόνα περαιτέρω αστάθειας της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς δεν χωρούν προβλέψεις.

Η επιστροφή στη δραχμή, αναφέρουν, και η υποτίμηση της η οποία θα φτάσει τουλάχιστον το 50%, θα έχει αντίκτυπο και σε ότι αφορά τις εισαγωγές καυσίμων, καθώς οι συναλλαγές γίνονται σε δολάρια.

Αναφορές γίνονται και αναφορικά με το θαλασσοτεμάχιο Λεβιάθαν του Ισραήλ, το οποίο σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, δεν αναμένεται να μπει στην διαδικασία της αξιοποίησης σύντομα. Και αυτό γιατί οι επενδυτές, ψάχνουν πρωτίστως σιγουριά και βεβαιότητα, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, προκειμένου η επένδυση τους να αποφέρει τα ανάλογα κέρδη. Αυτά τα στοιχεία απουσιάζουν και το ελληνικό ζήτημα, είναι μια μορφή αστάθειας και αβεβαιότητας εκτιμούν.

Οι ίδιοι κύκλοι, εκτιμούν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως μπορεί να διευθετηθεί πλέον είτε με μια συνολική χρεοκοπία και έκδοση ομολόγων χωρίς οριστική ημερομηνία λήξης, ή με χαμηλά επιτόκια.

Καταληκτικά, ο αντίχτυπος που θα είχε ένα Grexit, γενικότερα για την Ένωση, θα προκαλούσε ένα κλίμα αστάθειας και έλλειψης εμπιστοσύνης. Συνεπώς αυτό από μόνο του βάζει ενδεχομένως ταφόπλακα στον περίπλοκο στόχο της Ενεργειακής Ένωσης. Συνεπώς, εκτιμούν οι ειδικοί, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί οφείλουν μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να εξεύρουν μια λύση στο πρόβλημα.

zannettos@sigmalive.com

Follow @zannettosn

Keywords
Τυχαία Θέματα