Οι «εξολοθρευτές» των τοξικών ψαριών στις θάλασσες της Κύπρου (vid+pics)

Οι θάλασσες της Μεσογείου και κατά συνέπεια της Κύπρου πλέον «φιλοξενούν» περίπου 1.000 θαλάσσια ξενικά είδη. Μέσα αυτά τα είδη φιγουράρουν γνωστά ονόματα, όπως το ο λαγοκέφαλος και τα λεοντόψαρο, για τα οποία μίλησε στο Sigmalive θαλάσσιος επιστήμονας, Περικλής Κλείτου.

Συγκεκριμένα, ο ειδικός έκανε λόγο για τις προσπάθειες της Marine and Environmental Research - MER Lab να καθαρίσει τις κυπριακές θάλασσες από το δηλητηριώδες ψάρι, το οποίο κουβαλάει

μαζί του αρνητικές επιπτώσεις για τη βιοποικιλότητα και τη λειτουργία των ιθαγενών κοινοτήτων. Συγκεκριμένα, επειδή τα λεοντόψαρα τρέφονται κυρίως με ψάρια, μπορεί να έχουν την ικανότητα να μειώσουν την αφθονία των νεαρών ψαριών και να αυξήσουν τον ανταγωνισμό με κορυφαίους ιθαγενείς θηρευτές, όπως οι ροφοί. Στις τροπικές περιοχές όπου εισέβαλε, έχει επίσης οδηγήσει στην αύξηση της ανάπτυξης των φυκών, καθώς μειώνει τον πληθυσμό των φυτοφάγων ψαριών.

Σύμφωνα με Περικλή Κλείτου οι προσπάθειές τους για μείωση του πληθυσμού των λεοντόψαρων βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και γίνονται κυρίως για αξιολόγηση των κινδύνων. Μας ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα του «καθαρισμού» της περιοχής του ναυαγίου Ζηνοβία, όπου οι εθελοντές δύτες προχώρησαν σε αφαιρέσεις του πληθυσμού. Εντούτοις, παραδέχεται ότι με τις συγκεκριμένες δράσεις είναι αδύνατο να μειωθούν οι πληθυσμοί του τοξικού ψαριού, αλλά ο στόχος είναι να δουν κατά πόσο λειτουργεί το μέτρο.

Ο θαλάσσιος επιστήμονας συμπλήρωσε ότι στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου εντοπίζονται περίπου 800 ξενικά είδη, αλλά δεν προκαλούν όλα ζημιά στο οικοσύστημα. Μόλις το 10% υπολογίζει να είναι ο αριθμός που δημιουργεί πρόβλημα, με τις ζημιές κυρίως να εντοπίζονται στην αλιεία και στις αλληλεπιδράσεις με τον κόσμο.

Πρόσθεσε ότι στη Μεσόγειο συναντούμε δέκα είδη δηλητηριωδών ψαριών. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον λαγοκέφαλο, τη δράκαινα, τον σκορπιό, την άσπρη και μαύρη κουρκούνα και το φεγγαρόψαρο. Οι πιο πρόσφατες εισβολές στις κυπριακές θάλασσες έγιναν από το λεοντόψαρο και το plotosus, τα οποία θεωρούνται τα πλέον επικίνδυνα και ήρθαν πρόσφατα. Ο Περικλής Κλείτου αναφέρθηκε επίσης στη Rhopilema nomadica, η οποία είναι η μέδουσα που εμφανίστηκε πέρσι καλοκαίρι στην Κύπρο (περιοχή Πρωταρά-Κάβο Γκρέκο) και ταλαιπωρεί συχνά πυκνά γειτονικές χώρες όπως Τουρκία και Ισραήλ.

Ο ειδικός απεύθυνε επίσης έκκληση στους ερασιτέχνες ψαράδες να μετακινηθούν προς τα ξενικά είδη, ώστε  να μειωθεί ο πληθυσμός τους.

Να σημειωθεί ότι το Marine and Environmental Research - MER Lab διοργανώνει τον 3ο Αγώνα Αφαίρεσης Λεοντόψαρων την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου. Ο αγώνας θα γίνει στον κόλπο του Κόννου στο Κάβο Γκρέκο. Τα όρια της έδρας του αγώνα είναι από το ακρωτήριο που βρίσκεται το εκκλησάκι Αγίων Αναργύρων μέχρι την καταδυτική περιοχή ‘’Καλύβα’’.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

•             9:00 – 10:00 – Εγγραφή αθλητών, παρουσίαση κανονισμών του αγώνα, παραχώρηση εξοπλισμού Removal Tool Kit (εκδρομικός χώρος Κάβο Γκρέκο).

•             10:00 – 13:00 – Διάρκεια αγωνιστικού μέρους.

•             13:00 – 14:00 – Προσέλευση στο χώρο απονομής (εκδρομικός χώρος Κάβο Γκρέκο) και άνοιγμα κουτιών, ζύγισμα, απονομές, φαγητό και μπύρες.

Για δήλωση συμμετοχής συμπληρώστε τη διαδικτυακή φόρμα: https://forms.gle/ui5BJba33pypC7sy5

Για  περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση info@merresearch.com ή μέσω τηλεφώνου στο +357 99527679

Εταίροι του προγράμματος:

University of Cyprus

Department of Fisheries and Marine Research, Cyprus

University of Plymouth, United Kingdom

Enalia Physis Environmental Research Centre, Cyprus

Marine &Environmental Research (MER) Lab Ltd, Cyprus

Keywords
Τυχαία Θέματα