Οι φοιτητές, η παγκόσμια προοπτική εργοδότησής τους

Η KPMG International διεξήγαγε για τρίτη φορά την ετήσια έρευνα στην οποία συμμετείχαν φοιτητές από διάφορους κλάδους του επιχειρηματικού τομέα (business students) των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου, από 23 διαφορετικές χώρες.

Με βάση τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα αυτή, το 93% των φοιτητών οι οποίοι βρίσκονται στο κατώφλι της εισόδου της αγοράς εργασίας δήλωσαν ότι προβληματίζονται για τις επιπτώσεις που πιθανόν να επέλθουν σε θέματα καριέρας, λόγω του γεωπολιτικού ρίσκου και της αστάθειας που χαρακτηρίζει τα τρέχοντα

δρώμενα της κοινωνίας μας. Παρά τον προβληματισμό των νέων για το θέμα αυτό, ένα εξίσου υψηλό ποσοστό φοιτητών (89%) δήλωσε πρόθυμο να μετακινείται τακτικά σε διάφορες χώρες έχοντας ως στόχο να αδράξει τις κατάλληλες ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως το 80% του δείγματος αναμένει να εργαστεί σε 3-6 διαφορετικές χώρες κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν πως το 70% των φοιτητών θα ήταν πρόθυμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εργαστούν σε μια μόνο εταιρεία στη διάρκεια ολόκληρης της επαγγελματικής τους καριέρας, ενώ το 20% του δείγματος κρίνει το ενδεχόμενο αυτό ως πιθανό ή ακόμα και πολύ πιθανό. Ένα άλλο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα που προέκυψε από την έρευνα αυτή είναι πως οι φοιτητές φαίνεται να επικεντρώνονται ιδιαίτερα στο μέλλον τους, με το 64% του δείγματος να δηλώνει πως έχει ήδη σχηματίσει μια ξεκάθαρη εικόνα για το επάγγελμα που επιθυμεί να ακολουθήσει. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζουν οι τομείς των Χρηματοοικονομικών και των Επαγγελματικών Υπηρεσιών οι οποίοι κατέκτησαν τις δυο υψηλότερες θέσεις στις προτιμήσεις των φοιτητών με ποσοστό 37% και 27% αντίστοιχα. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι αισθητή ήταν η μείωση του ποσοστού στον τομέα της Τεχνολογίας, ο οποίος κατέλαβε ποσοστό 8%, σε αντίθεση με το 2014 που είχε αποσπάσει ποσοστό της τάξεως του 18%. Ακόμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα ευρήματα αυτά προσδίδει το γεγονός ότι σε ερώτηση που τέθηκε στους φοιτητές σχετικά με το ποιον θεωρούν πως θα είναι ο πιο επιτυχημένος κλάδος στα επόμενα 20 χρόνια, οι απαντήσεις τους κατέταξαν πρώτο με διαφορά τον κλάδο της Τεχνολογίας, με ποσοστό 66%, ενώ οι κλάδοι των Επαγγελματικών Υπηρεσιών και των Χρηματοοικονομικών ακολουθούν πολύ πιο κάτω στη σειρά κατάταξης με ποσοστό 15% και 10% αντίστοιχα.

Η επικεφαλής τoυ ανθρώπινου δυναμικού της KPMG ανά το παγκόσμιο, κα Rachel Campbell, στα πλαίσια του τελικού του “KPMG International Case Competition” (KICC), δήλωσε πως θεωρεί ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών θα μελετούσε το ενδεχόμενο να εργαστούν μόνο σε μια εταιρεία κατά τη διάρκεια ολόκληρης της επαγγελματικής τους πορείας. Ανέφερε επίσης πως οι Millennials και οι GEN Y αναγνωρίζουν την αξία και τα θετικά στοιχεία που πιθανόν να προσδώσουν οι πολυεθνικές εταιρείες στη μελλοντική καριέρα τους. Οι επιχειρήσεις διευρύνουν συνεχώς το παγκόσμιο αποτύπωμα τους, ενώ παράλληλα αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την κα. Campbell, δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους όσο ποτέ άλλοτε, να ακολουθήσουν ποικίλες και διαφορετικές επαγγελματικές σταδιοδρομίες εντός του ίδιου οργανισμού.

Επίσης, υπογράμμισε πως η εγκυρότητα του πιο πάνω αποτελέσματος ενισχύεται επίσης και από τα ευρήματα μιας άλλης ερώτησης στην οποία οι φοιτητές κλήθηκαν να ιεραρχήσουν τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή τους όσον αφορά την εταιρεία στην οποία θα εργαστούν. Η στατιστική ανάλυση κατέδειξε πως οι ευκαιρίες καριέρας, οι επαγγελματικές προκλήσεις, η συνεχής εκπαίδευση και η εφαρμογή ενός διεθνούς προγράμματος απόσπασης/μετάθεσης (mobility program) κατατάχθηκαν στην πρώτη δεκάδα των σημαντικότερων παραγόντων για τη λήψη αυτής της απόφασης. Επιπρόσθετα, η κα. Campbell τόνισε πως ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα της έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι το 88% των φοιτητών εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για να εργαστούν σε μια εταιρεία με υψηλή κοινωνική υπευθυνότητα, που να συμβάλλει μεταξύ άλλων θετικά στο κοινωνικό σύνολο ευρύτερα.

Ο υπεύθυνος συνέταιρος του ανθρώπινου δυναμικού της KPMG στην Κύπρο, κ. Κωνσταντίνος Καλλής, κληθείς να σχολιάσει την εν λόγω έρευνα συμφώνησε με την κα. Campbell για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα αποτελέσματά της, για αυτό άλλωστε όπως ο ίδιος επεσήμανε θα μπορούσε κάποια από τα ευρήματα της έρευνας αυτής να αξιοποιηθούν και να αποτελέσουν το εναρκτήριο λάκτισμα για περεταίρω έρευνα και εις βάθος ανάλυση κάποιων καίριας σημασίας ζητημάτων που προκύπτουν. Επιπλέον, ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο τομέας των Επαγγελματικών Υπηρεσιών καταλαμβάνει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των νέων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πλειοψηφία τους φαίνεται να είναι κατασταλαγμένοι ως προς τις μελλοντικές τους επιλογές. Ο κ. Καλλής επίσης σχολίασε θετικά το γεγονός πως ο προβληματισμός των νέων για τον αυξανόμενο γεωπολιτικό κίνδυνο και την αστάθεια που επικρατεί δε φαίνεται σε καμία περίπτωση να αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες στις βλέψεις τους για προοπτικές εργοδότησης σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως καταδεικνύει η έρευνα αυτή.

Τέλος, ο νικητής του International Case Competition της KPMG για φέτος, ανακοινώθηκε στις 14 Απριλίου από τον πρόεδρο της KPMG International, κ. John Veihmeyer. Όπως ο ίδιος δήλωσε, το ΚΙCC είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός στο είδος του. «Η KPMG διεξάγει αυτή την εκδήλωση για δεκατρία χρόνια και είναι πάντοτε ευχάριστο να βλέπουμε τους φοιτητές να αυξάνουν τα επίπεδα αυτοπεποίθησής τους καθώς αναλύουν και παρουσιάζουν τις απαντήσεις τους σε μια ομάδα συνεταίρων της KPMG. Αυτό δείχνει το πόσο ταλαντούχα είναι αυτά τα άτομα».

Keywords
Τυχαία Θέματα