Οι Γερμανοί θα δώσουν εξηγήσεις για την αυτοκτονία Σύριου

Οι γερμανικές αρχές θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις σήμερα για το φιάσκο που επέτρεψε στον Σύρο πρόσφυγα που κρατούνταν με την υποψία ότι σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους να αυτοκτονήσει, κάτι που κινδυνεύει να οδηγήσει σε αδιέξοδο την έρευνα.

Η περιφερειακή κυβέρνηση του κρατιδίου της Σαξονίας, όπου βρίσκεται το κρατητήριο της Λειψίας όπου αυτοκτόνησε χθες Τετάρτη βράδυ ο Τζάμπερ Αλμπάκρ, αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ζήτησε να διεξαχθεί «γρήγορη και εξονυχιστική» έρευνα

για το συμβάν.

Και τα ερωτήματα που φέρνουν σε δύσκολη θέση τις αρχές ενδέχεται να είναι πολλά, την ώρα μάλιστα που η γερμανική αστυνομία δέχεται ήδη επικρίσεις, καθώς ο Αλμπάκρ κατάφερε το Σάββατο να διαφύγει της σύλληψης.

Ο 22χρονος Σύρος βρέθηκε χθες Τετάρτη βράδυ κρεμασμένος στο κελί του που βρισκόταν στο νοσοκομείο των φυλακών, παρόλο που τελούσε υπό 24ωρη παρακολούθηση εξαιτίας των αυτοκτονικών του τάσεων.

«Είμαι εντελώς σοκαρισμένος και απολύτως κατάπληκτος που κατάφερε να κάνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Χίμπνερ δικηγόρος του, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «δικαστικό σκάνδαλο». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πελάτης του είχε ξεκινήσει απεργία πείνας αμέσως μετά τη φυλάκισή του και είχε προσπαθήσει να προκαλέσει ηλεκτροπληξία στον εαυτό του.

Το ερώτημα της παρακολούθησης στη φυλακή των τζιχαντιστών, κυρίως αυτών που σχεδίαζαν επιθέσεις αυτοκτονίας, έχει προκαλέσει συζήτηση και σε άλλες χώρες.

Στη Γαλλία ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ, κατηγορούμενος ως μέλος της ομάδας που εξαπέλυσε τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, κρατείται επίσης στην απομόνωση από τον Απρίλιο και παρακολουθείται επί 24ώρου βάσεως. Την απόφαση αυτή έλαβε η γαλλική δικαιοσύνη εξαιτίας του «εξαιρετικού χαρακτήρα των τρομοκρατικών ενεργειών» για τις οποίες κατηγορείται.

Πάντως σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Τζάμπερ Αλμπάκρ ελεγχόταν μόνο μία φορά κάθε ώρα.

Οι επικρίσεις εναντίον της αστυνομίας πληθαίνουν, καθώς οι αρχές δεν είχαν καμία πληροφορία για τη ριζοσπαστικοποίηση του Αλμπάκρ, που έφτασε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2015, αλλά ούτε και για πιθανές επαφές του με το Ισλαμικό Κράτος.

«Με αυτό είναι πλέον αδύνατο να μάθουμε λεπτομέρειες για τις προετοιμασίες της σχεδιαζόμενης ενέργειας και για την πιθανότητα ύπαρξης τρομοκρατικών δικτύων στη Γερμανία. Είναι ένα ακόμη πλήγμα για τις αρχές», δήλωσε ο Μίχαελ Φρίζερ, βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CSU).

«Είναι ένας πραγματικός εφιάλτης», σχολίασε από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ των Χριστιανοδημοκρατών, του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Το φιάσκο είναι ακόμη πιο μεγάλο, καθώς η αστυνομία δεχόταν ήδη επικρίσεις από τα μέσα ενημέρωσης, καθώς απέτυχε να συλλάβει τον Αλμπάκρ το Σάββατο στο Τσέμνιτς, παρόλο που τον παρακολουθούσε.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
απεργια, γαλλια, bild, csu, μερκελ, απε-μπε, γερμανος, υπουργειο εσωτερικων, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 7 απριλιου, νεα κυβερνηση, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, χωρες, αστυνομια, βερολινο, γερμανια, συρος, ωρα, bild, απε, βραδυ, βρισκεται, ερευνα, εσωτερικων, εφημεριδα, ιδιο, υποθεση, κυβερνηση, λεπτομερειες, ονομα, παρισι, πρωι, σαββατο, συζητηση, συρο, φυλακη, φιασκο, φορα, αδυνατο, μια φορα, νοσοκομειο
Τυχαία Θέματα