Οι ήχοι των όλμων, ξυπνούν μνήμες ΄74(PICS)

Όλμοι, οβίδες εκτοξεύονται πάνω από τα κεφάλια μας. Οι όλμοι, με ένα βαρύ τρομαχτικό ήχο εκτοξεύονται ακριβώς από δίπλα μας κάθε μερικά λεπτά θυμίζοντάς σου ότι είσαι στον πόλεμο. Είναι οι όλμοι που χτυπούν ακριβώς απέναντί μας, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, εντός της Συρίας.

Αποστολή στην εμπόλεμη ζώνη

Δεν έχουμε καμιά απολύτως εικόνα από απέναντι στο Τελαμπιάντ (στο έδαφος της Συρίας). Άραγε που να πέφτουν αυτοί οι όλμοι; Ποιοι να σκοτώθηκαν εκείνη τη στιγμή. Δεν προλαβαίνεις καν να τα σκεφτείς όλα αυτά γιατί ξαφνικά ακούς τον ήχο της οβίδας, πολύ διαφορετικός από τον ήχο ενός όλμου.

Εδώ στο Ακτσάκαλε στη μεθόριο της Τουρκίας με τη Συρία μάθαμε να ξεχωρίζουμε τους ήχους των βομβών και να πανικοβαλλόμαστε κάθε φορά που ακούμε τον ήχο της οβίδας.

Όχι, η οβίδα δεν είναι τόσο καταστροφική όσο ένας όλμος, δεν αφανίζει μια ολόκληρη περιοχή όπως οι όλμοι που ρίχνει η Τουρκία απέναντι. Προκαλεί ζημιές σε κτίρια, οχήματα, σκοτώνει ανθρώπους στους δρόμους. Αλλά σε μας, τους δημοσιογράφους που βρισκόμαστε στο Ακτσάκαλε για να καλύψουμε αυτό τον πόλεμο, προκαλεί μεγαλύτερο τρόμο από ότι ένας όλμος γιατί εκτοξεύονται από απέναντι εκεί ακριβώς που βρισκόμαστε κι εμείς.

Πολλά δεν προλάβαινα να σκεφτώ εκείνη την ώρα που ακουγόταν ο ήχος της οβίδας. Προλάβαινα όμως να σκεφτώ τις εικόνες που είναι ακόμη χαραγμένες στη μνήμη μου από τις μέρες του 1974, όταν στην Κύπρο ζούσαμε ακριβώς τον ίδιο πόλεμο. Δυστυχώς αυτός ο νέος πόλεμος στη Συρία μάς ξύνει παλιές πληγές.

Το σχέδιο του τουρκικού στρατού

Είναι η τέταρτη μέρα που η Τουρκία σφυροκοπεί τις πόλεις Τελαμπιάντ και Ρεσουλάϊν της Συρίας. Το σχέδιο είναι η Τουρκία να δημιουργήσει τη ‘ζώνη ασφαλείας’ από την μια άκρη που βρίσκεται η Τελαμπιάν ως την άλλη άκρη που βρίσκεται η Ρεσουλάιν, σε μια γραμμή 120 χιλιομέτρων με βάθος 30 χιλιόμετρα.

Με βάση τις ανακοινώσεις του τουρκικού στρατού, χτυπούν στόχους YPG/PKK (Κούρδοι μαχητές) και όχι αμάχους. Δηλώνουν ότι κάνουν χειρουργικά χτυπήματα εναντίον αυτών των στόχων και μόνο, διαψεύδοντας τις ανακοινώσεις των Κούρδων μαχητών ότι πλήττονται άμαχοι.

Από εδώ άλλωστε οι δημοσιογράφοι δεν έχουμε τη δυνατότητα να διασταυρώσουμε αυτά τα στοιχεία. Έχουμε μόνο τις πηγές του τουρκικού στρατού, οι πηγές από απέναντι δεν φτάνουν ποτέ σε μας. Η τελευταία πάντως ανακοίνωση που έκανε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, σήμερα Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις 13.00, είναι ότι ο τουρκικός στρατός κατέλαβε το κατοικημένο κέντρο της πόλης Ρεσουλάϊν. Μια ανακοίνωση έκπληξη για όλους τους δημοσιογράφους που βρισκόμαστε εδώ, καθώς οι μέχρι στιγμής πληροφορίες έλεγαν ότι ενδεχομένως για να καταλάβουν το κέντρο να συναντούσαν μεγάλη αντίσταση από τους Κούρδους μαχητές

.

Περιμένουμε να δούμε αν επιβεβαιωθεί η είδηση. Πηγές ωστόσο τουρκικές, μας έλεγαν εδώ ότι σήμερα το πρωί το Ρεσουλάϊν βομβαρδίστηκε από αέρος και από ξηράς και πως στόχος των τουρκικών δυνάμεων είναι να κατέβουν νοτίως οι δυνάμεις του στρατού, να τους πολιορκήσουν και από νότο και από βορρά και μετά να χτυπήσουν. Μάλιστα οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι τουρκικά F16 έκαναν χειρουργικά χτυπήματα στη πόλη Ρεσουλάϊν με στόχο τα τούνελ των Κούρδων μαχητών μέσα στα οποία είχαν κρυμμένα και τα πυρομαχικά τους Γι αυτό και καταγράφηκε ένας τεράστιος καπνός σαν μανιτάρια πάνω από την πόλη. Οι ίδιες πηγές λένε ότι το ίδιο σχέδιο του τουρκικού στρατού θα εφαρμοστεί και στην πόλη Τελαμπιάντ.

Το Ακτσάκαλε έγινε αγνώριστο

Οι ίδιες πηγές μας λένε ότι οι Κούρδοι μαχητές έχουν τοποθετήσει ελεύθερους σκοπευτές σε 9 σημεία του Ρεσουλάϊν. Εκείνοι εκτιμάται ήταν που στόχευσαν και τους δύο δημοσιογράφους του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ανατολού οι οποίοι τραυματίστηκαν ελαφρά τελικά. Η Τουρκία απάντησε με δικούς της ελεύθερους. σκοπευτές που τοποθέτησε σε τρία διαφορετικά σημεία, και οι οποίοι άλλαζαν συνεχώς θέσεις.

Σήμερα το μεσημέρι οι Κούρδοι μαχητές έριξαν και πάλι οβίδα στο Ακτσάκαλε, αυτή τη φορά κοντά στο ξενοδοχείο που μένουν δημοσιογράφοι. Το Ακτσάκαλε άλλωστε, η πόλη που φιλοξένησε τους περισσότερους Σύριους πρόσφυγες και συνεχίζει να τους φιλοξενεί, είναι η πόλη της Τουρκίας που πλήγηκε περισσότερο. Τα σημάδια του πολέμου είναι παντού. Οβίδες έχουν χτυπήσει σχεδόν όλες τις γειτονιές της πόλης. Το Ακτστάκαλε είναι επίσης η πόλη που είχε μέχρι σήμερα τα περισσότερα θύματα.

Οι οβίδες έχουν γίνει ρουτίνα στο Ακτσάκαλε πλέον. “Δυστυχώς η περιοχή έγινε αγνώριστη”, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος του Ακτσάκαλε, Γιαλτσίν Ακτσάκαλε λέγοντας ότι “ήταν μια περιοχή ειρήνης για 1000 χρόνια όπου ζούσαν μαζί Άραβες, Κούρδοι και Τούρκοι”.

Και αντιπολεμικές φωνές

Πάντως στην Τουρκία εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού στηρίζει την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, αν και υπάρχουν ωστόσο και φωνές αντιπολεμικές. Σ

το Ντιγιάρμπακιρ η αστυνομία διέλυσε Κούρδους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας. Στο Κοτζιάελι της Τουρκίας δημοτικός σύμβουλος με το ισλαμικό Κόμμα Ευδαιμονίας συνελήφθη επειδή αποκάλεσε ‘τυράννους’ το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ενέκριναν στη Βουλή την επέμβαση του τουρκικού στρατού  δίνοντάς στην τουρκική κυβέρνηση το πράσινο φως για την μεγάλης κλίμακας αυτή επιχείρηση.

“Πόλεμος μεταξύ καταπιεσμένων και τυράννων. ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) και MHP (Κόμμα Εθνικής Δράσης) ως τύραννοι ενώνονται και αναφέρονται σε αδελφοσύνη αγνοώντας τους καταπιεσμένους. Οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες" ανάφερε ο δημοτικός σύμβουλος του κόμματος Ευδαιμονίας στο Κοτσιάελι. Ο Δήμαρχος Κοτζιάελι του απάντησε αμέσως: “Οι πρόγονοί μου είναι εδώ, οι παππούδες μου εδώ. Τί δεν εμπιστεύεται; Εδώ υπάρχουν πατριώτες. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό”. Ακολούθησε η σύλληψη του δημοτικού συμβούλο

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα