Μαζικές μετακινήσεις λόγω της κινεζικής Πρωτοχρονιάς - ώθηση οικονομίας

Συνωστισμός επικρατούσε σήμερα σε σιδηροδρομικούς σταθμούς στις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας, καθώς ολοένα και περισσότεροι Κινέζοι που εργάζονται σε πόλεις μακριά από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους σπεύδουν να ταξιδέψουν για να περάσουν τις αργίες του Σεληνιακού Νέου Έτους με τις οικογένειες τους, σε μια πρώτη ένδειξη οικονομικής ανάκαμψης καθώς τα επίσημα στοιχεία επιβεβαίωσαν τον αντίκτυπο στην οικονομία από τους περιορισμούς της COVID-19.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνθηκε απότομα το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, οδηγώντας την

ανάπτυξη του 2022 σε μια από τις χειρότερες επιδόσεις εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, ύστερα από τρία χρόνια περιορισμών και lockdowns.

Με τις μαζικές μετακινήσεις για την κινεζική Πρωτοχρονιά να είναι τώρα δυνατές για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια ύστερα από τη χαλάρωση ορισμένων από τους αυστηρότερους παγκοσμίως περιορισμούς για την COVID, η οικονομία αναμένεται να ωφεληθεί από τα χρήματα που δαπανούν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι καθώς επιστρέφουν στην κινεζική ενδοχώρα.

Ενώ πολλοί αναλυτές λένε ότι η επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα θα είναι σταδιακή καθώς εξασθενεί ο αντίκτυπος της COVID, ορισμένοι θεωρούν ότι το Σεληνιακό Νέο έτος είναι μια καλοδεχούμενη, πρώτη ώθηση στην κατανάλωση.

«Σε μεγάλες πόλεις τον Ιανουάριο ξεπεράστηκε η κορύφωση των μολύνσεων και με το Εαρινό Φεστιβάλ να έρχεται, ο τουρισμός επιστρέφει και οι ενδείξεις της ανάκαμψης στην κατανάλωση είναι εμφανείς», δήλωσε ο Νίε Γουέν, οικονομολόγος στην επενδυτική εταιρία Hwabao Trust.

Αλλά με τόσους πολλούς ανθρώπους να μετακινούνται, οι ειδικοί σε θέματα υγείας φοβούνται κλιμάκωση της έξαρσης της COVID, που θα αφήσει τους ηλικιωμένους σε περιοχές μακριά από αστικά κέντρα ιδιαίτερα ευάλωτους.

Παρά το γεγονός ότι οι αρχές επιβεβαίωσαν τεράστια αύξηση στους θανάτους το Σάββατο --ανακοινώνοντας ότι σχεδόν 60.000 άνθρωποι με COVID πέθαναν σε νοσοκομεία από τις 8 Δεκεμβρίου έως τις 12 Ιανουαρίου-- αξιωματούχοι του Παγόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ζητούν περισσότερα στοιχεία για τα ποσοστά των θανάτων. Ο ΠΟΥ χαιρέτισε την ανακοίνωση του Σαββάτου αφού την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι τα στοιχεία που ανακοινώνει η Κίνα για τους θανάτους απέχουν πολύ από την πραγματική εικόνα.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΛΛΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Το υπουργείο Μεταφορών εκτιμά ότι συνολικά 2,1 δισεκ. μετακινήσεις επιβατών θα γίνουν σε όλη τη χώρα από τις 7 Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου, καθώς πολλοί κάτοικοι των πόλεων σπεύδουν να εκμεταλλευθούν την πρώτη ευκαιρία που έχουν από την έναρξη της πανδημίας για να ταξιδέψουν για την κινεζική Πρωτοχρονιά και να δουν τις οικογένειές τους.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 390.000 επιβάτες αναμένεται να ταξιδέψουν από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Σανγκάης σήμερα για τις λεγόμενες εορτές του Εαρινού Φεστιβάλ, που πριν από την Covid θεωρείτο η μεγαλύτερη ετήσια μετανάστευση στον κόσμο σε καιρό ειρήνης. Ορισμένοι ταξιδιώτες στη Σανγκάη εξέφρασαν αισιοδοξία παρά τους κινδύνους.

«Δεν ανησυχώ για τον ιό. Καθώς είμαστε νέοι, η ανοσία μας είναι μια χαρά», δήλωσε ο 37χρονος Τζόου Νινγκ, οικονομικός μετανάστης, έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Σανγκάης καθώς ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην οικογένειά του στο Μπατζόνγκ της νοτιοανατολικής επαρχίας Σετσουάν. «Πίσω στη γενέτειρα μου, υπάρχουν πολλοί που έχουν βρεθεί θετικοί, αλλά δεν ανησυχώ γι’ αυτό».

Σε τρένο που αναχωρούσε από τη Σανγκάη, ο 21 ετών Φενγκ Χονγκγουέιν, που επίσης αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην πόλη για να εργαστεί, δήλωσε «τόσο χαρούμενος, τόσο ενθουσιασμένος» καθώς ξεκινούσε το ταξίδι του για την ιδιαίτερή του πατρίδα, το Πουγιάνγκ της Χενάν. «Δεν έχω δει τους γονείς μου εδώ και δύο χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα