Οι νικητές των δημοσιογραφικών βραβείων Pulitzer για το 2016

Reuters, ​New York Times και ​Τhe Associated Press τιμήθηκαν ανάμεσα στις 21 κατηγορίες των βραβείων Pulitzer για τη χρονιά 2016 σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου ​​»Columbia» στην Νέα Υόρκη

Το πρακτορείο ​«Reuters» καθώς και η εφημερίδα ​Νew York

Times βραβεύθηκαν απο κοινού στην κατηγορία «Έκτακτη Επικαιρότητα» για την φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή ενώ το πρακτορείο The Associated Press τιμήθηκε στην κατηγορία «Κοινωνικού Ρεπορτάζ» για τις εργασιακές συνθήκες εκμετάλλευσης και κακοποίησης στην βιομηχανία θαλασσινών.

Παράλληλα, στην κατηγορία «Έκτακτη Επικαιρότητα» διακρίθηκε και η εφημερίδα ​Los Angeles Times για την κάλυψη της σφαγής στο Σαν Μπερναντίνο. Ωστόσο, το βραβείο «Ερευνητική Δημοσιογραφία» μοιράστηκαν οι εφημερίδες Tampa Bay Times και Sarasota Herald-Tribune .

H λίστα με τις 21 κατηγορίες των βραβείων Pulitzer έχει καταγραφεί ως εξής

«Δημόσια υπηρεσία» - Η εφημερίδα Τhe Associated Press

«Έκτακτη Επικαιρότητα» - Η εφημερίδα Los Angeles Times

«Ερευνητική Δημοσιογραφία» - Leonora LaPeter Anton και Anthony Cormier απο εφημερίδα The Tampa Bay Times και Michael Braga για εφημερίδα The Sarasota Herald-Tribune

«Επεξηγηματική Πληροφόρηση» - T. Christian Miller της ProPublica και Ken Armstrong της The Marshall Project

«Τοπικό Ρεπορτάζ» - Michael LaForgia, Cara Fitzpatrick και Lisa Gartner της The Tampa Bay Times

«Εθνικό Ρεπορτάζ» - The Washington Post

«Διεθνές Ρεπορτάζ» - Alissa J. Rubin της εφημερίδας The New York Times

«Συγγραφή» - Kathryn Schulz του The New Yorker

«Σχολιασμός» - Farah Stockman της The Boston Globe

«Κριτκή» - Emily Nussbaum του The New Yorker

«Συνταντική Γραφή» - John Hackworth και Charlotte Harbor, Fla. απο εφημερίδα Sun

«Έκδοση Γελοιογραφίας» - Jack Ohman απο The Sacramento Bee

«Φωτογραφία Έκτακτων Ειδήσεων» - Tyler Hicks, Mauricio Λίμα, Σεργκέι Ponomarev και Daniel Έτερ απο The New York Times

«Φωτογραφία Προσωπικού» - Thomson απο Reuters

«Χαρακτηριστικό Φωτογραφίας» - Jessica Rinaldi απο The Boston Globe

«Μυθιστορία» - «Ο Συμπαθών», του Viet Thanh Nguyen

«Δράμα» - «Χάμιλτον» το βιβλίο, η μουσική και οι στίχοι είναι γραμμένα απο την Lin-Manuel Miranda

«Ιστορία» - «Οι δίκες του Custer: Η ζωή στα σύνορα της μιας νέας Αμερικής» του T. J. Stiles

«Βιογραφία» - «Ημέρες των Βαρβάρων: Μια ζωή με σέρφινγκ», από τον William Finnegan

«Ποίηση» - «Το όζον» του Peter Balakian

«Γενική κατηγορία του πεζού λόγου» - «Μαύρες σημαίες: H άνοδος των ISIS»

«Μουσική »- «Για μια δεκάρα, μια λίρα» από τον Henry Threadgill

Βραβείο Pulitzer σε τρεις Έλληνες και το Τhompson Reuters

Το βραβείο Πουλιτζερ απονεμήθηκε στην ομάδα φωτογράφων του Thompson Reuters, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τρεις Έλληνες, οι οποίοι και αποτύπωσαν την προσφυγική κρίση με τον φακό τους.

Γιάννης Μπεχράκης

Άλκης Κωνσταντινίδης

Αλέξανδρος Αβραμίδης

Τζόζεφ Πούλιτζερ: Ο πατέρας της «κίτρινης δημοσιογραφίας» στου οποίου το όνομα δίνονται τα ξακουστά βραβεία δημοσιογραφίας

Στις 10 Απριλίου του 1847, γεννήθηκε ο Τζόζεφ Πούλιτζερ, ο Ουγροαμερικανός εκδότης που έγινε γνωστός για τη θέσπιση των δημοσιογραφικών και λογοτεχνικών βραβείων με το επώνυμό του. Ο Πούλιτζερ θεωρείται επίσης εκ των ιδρυτών της «κίτρινης δημοσιογραφίας».

Γεννέτηρά του η Ουγγαρία. Από τα 17 του επιχείρησε να ενταχθεί στον Αυστριακό στρατό, στη Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων και στο βρετανικό στρατό στην Ινδία διαδοχικά αλλά απορρίφθηκε λόγω εύθραυστης φυσικής κατάστασης αλλά και του νεαρού της ηλικίας του. Εν τέλει κατάφερε να τον δεχθούν στο Ιππικό Λίνκολν, στις ΗΠΑ, σε ηλικία 18 ετών.

Με τη λήξη του αμερικανικού Εμφυλίου, μετά από αρκετές δυσκολίες, ο Πούλιτζερ εγκαταστάθηκε στο Μιζούρι, όπου αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στον αγώνα για την επιβίωση του. Η αγάπη του για το διάβασμα και η γενικότερη ευρυμάθειά του έκαναν τους φίλους του να τον αποκαλούν αστειευόμενοι "Shakespeare".

Το 1867 έγινε Αμερικανός πολίτης και το 1868 η γερμανόφωνη εφημερίδα Westliche Post του πρόσφερε εργασία σε θέση δημοσιογράφου. Αφοσιώθηκε με πάθος στη νέα του εργασία, αναφέρεται ότι δούλευε 16 ώρες ημερησίως. Έγινε μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και προτάθηκε ως υποψήφιος, λόγω έλλειψης άλλου, στο Πολιτειακό Νομοθετικό Σώμα του Μιζούρι το 1869. Η νίκη του ήταν εντυπωσιακή αλλά τόσο ο ίδιος όσο και τα άλλα μέλη του κόμματος που τον πρότειναν είχαν παραβλέψει ότι ο νεαρός Πούλιτζερ ήταν μόλις 22 ετών και άρα νεότερος απ’οτι όριζε ο νόμος για τους υποψήφιους. Σύντομα όμως ο Πούλιτζερ εγκατέλειψε του ρεπουμπλικάνους και τάχθηκε με τους Δημοκρατικούς.

Το 1872 αγόρασε την εφημερίδα Post για 3.000 δολάρια, την οποία μεταπώλησε το 1878. Το 1979 αγόρασε την St. Louis Dispatch και την St. Louis Post για 2.700 δολάρια, συγχωνεύοντας τις δύο εφημερίδες για να δημιουργηθεί ηSt. Louis Post, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα η καθημερινή εφημερίδα του St. Louis. Σύντομα ήταν ανταγωνιστής του γνωστού εκδότη Γουίλιαμ Χίρστ.

Το 1883 είναι πλέον εύπορος και εξαγοράζει για 346.000 δολάρια την New York World. Αποφάσισε να αλλάξει τη γραμμή της εφημερίδας, επικεντρώνοντας σε ανθρώπινες ιστορίες, σκάνδαλα και θέματα που προκαλούν αίσθηση. Προσέλαβε την διάσημη ερευνήτρια δημοσιογράφο Nellie Bly ενώ το εξαιρετικά δημοφιλές κόμικ The Yellow Kidτου Richard F. Outcault έγινε το πρώτο έγχρωμο κόμικ σε εφημερίδα. Η κυκλοφορία της New York World υπό τον Πούλιτζερ, από 15.000 φύλλα, ανέβηκε στις 600.000 φύλλα.

Η υγεία του Πούλιτζερ έφθινε και σύντομα εγκατέλειψε την καθημερινή διαχείριση της εφημερίδας. Το 1895 ο αντίπαλός του Γουίλιαμ Χιρστ εξαγόρασε την εφημερίδα New York Journal, κάτι που προκάλεσε πόλεμο στο χώρο του ημερήσιου Τύπου. Ο ανταγωνισμός με τον Χιρστ, αλλά και η κάλυψη του Ισπανο-αμερικανικού πολέμου για την απελευθέρωση της Κούβας συνέδεσαν το όνομα του Πούλιτζερ με την «κίτρινη» δημοσιογραφία.

Σημειώνεται πως αυτή είναι η 100η απονομή των βραβείων Pulitzer της υψηλότερης διάκρισης που δίνεται κάθε χρόνο σε έντυπα μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: New York Times

Keywords
Τυχαία Θέματα