Οι νοσηλευτές έχουν δίκαιο

‘Ενα σημαντικό θέμα της τρέχουσας επικαιρότητας είναι η απεργία των νοσηλευτών.

Η ηγεσία της ΠΑΣΥΝΟ πήρε έγκριση από το 95% των μελών της να κηρύξει επ’ αόριστον απεργία για διεκδίκηση του αιτήματος τους να εξισωθούν με το επιστημονικό προσωπικό των υπηρεσιών υγείας. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, ιδιαίτερα για τους ασθενείς, που βρίσκονται στους θαλάμους των κρατικών νοσοκομείων και για όσους αναμένουν για μήνες τη σειρά τους για μια σημαντική

χειρουργική επέμβαση.

Πιστεύω πως κάθε πολίτης έχει δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να πάρει θέση για το θέμα, είτε για να στηρίξει τους νοσηλευτές, είτε να διαφωνήσει μαζί τους. Προσωπικά θέλω να τονίσω ότι οι νοσηλευτές έχουν απόλυτο δίκαιο. Το αίτημά τους είναι δικαιότατο. Δεν ξύπνησαν ξαφνικά ένα πρωί και είπαν θέλουμε να γίνουμε επιστημονικό προσωπικό. Προηγήθηκαν χρόνια για να φτάσουμε στο σημείο να ΄χουμε νοσηλευτές πανεπιστημιακού επιπέδου. Το πτυχίο είναι απαραίτητο προσόν για διορισμό. Και οι πιο μεγάλοι στην ηλικία, που δεν είχαν διοριστεί με βάση πανεπιστημιακό πτυχίο, ξόδεψαν πολύ χρόνο και αρκετά λεφτά, παρακολούθησαν μαθήματα και κατάφεραν να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους και να καταστούν επιστήμονες στον κλάδο υγείας. Κατέχουν πτυχίο που τους απένειμε το κρατικό πανεπιστήμιο, ύστερα από συμφωνία, που πρέπει να είχε την έγκριση της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση είχε υποχρέωση να αναβαθμίσει αμέσως τον κλάδο των νοσηλευτών. Να αλλάξει τα σχέδια υπηρεσίας, ώστε στα προσόντα διορισμού να περιλαμβάνεται το πτυχίο πανεπιστημίου. Να αναγνωρίσει αμέσως το πτυχίο των υπηρετούντων και να τους κατατάξει στο επιστημονικό προσωπικό και τις μισθολογικές κλίμακές του. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει με ένα απλό διάβημα της συντεχνίας τους προς το υπουργείο υγείας.

Από το σημείο αυτό και μετά δημιουργούνται τα προβλήματα για τα οποία έπρεπε να γίνουν διαπραγματεύσεις. ‘Ολοι αντιλαμβανόμαστε, ότι δεν μπορούσαν ξαφνικά οι νοσηλευτές να πάρουν αύξηση μερικών εκατοντάδων ευρώ, για να ανέλθουν αμέσως στην κλίμακα του επιστημονικού προσωπικού. Εδώ θα μπορούσαν να γίνουν δύσκολες διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση θα είχε πολλά σοβαρά επιχειρήματα, για να αποφύγει την ανατροπή του προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών παραμέτρων. Τώρα δεν γίνονται ούτε προσλήψεις, ούτε προαγωγές. Δεν δίδονται προσαυξήσεις, ούτε με βάση τις κλίμακες, ούτε όταν γίνουν προαγωγές. Η ανέλιξη έχει διαχωριστεί από την μισθολογική κλίμακα. Οι απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν παγιοποιηθεί. Οι απολαβές των ιδιωτικών υπαλλήλων έχουν λεηλατηθεί και αυτοί δεν μπορούν ούτε να διαμαρτυρηθούν, επειδή επικρέμαται των κεφαλών τους το τέρας της ανεργίας.

Θεωρώ ότι οι νοσηλευτές θα έδειχναν ή τουλάχιστον θα έπρεπε να δείξουν κατανόηση. Θα ήταν τοποθετημένοι στην κλίμακα των προσόντων τους, αλλά ο τρόπος της οικονομικής ανέλιξης τους θα ήταν συζητήσιμος και θα άρχιζε σταδιακά, όταν η κυβέρνηση θα μπορούσε να επαναφέρει τις προσαυξήσεις στους μισθούς και τις αυξήσεις στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων. Αν οι νοσηλευτές δεν έδειχναν κατανόηση, τότε ο κόσμος θα κατηγορούσε τους νοσηλευτές και θα δικαίωνε την κυβέρνηση.

Δεν μπορεί όμως η κυβέρνηση να αρνείται αναγνώριση των προσόντων τους και μάλιστα κάποιοι να επικαλούνται το αρλουμποειδές επιχείρημα «μα και τώρα την ίδια δουλειά κάνουν». Ναι αλλά τώρα την κάνουν με επιστημονική επάρκεια και υπευθυνότητα, την οποία απολαμβάνουν οι ασθενείς.

Είναι γεγονός ότι ο αναρχοσυνδικαλισμός στην Κύπρο έχει καταντήσει ασύδοτος. Ο λαός πολλές φορές ταλαιπωρείται αφάνταστα από την αλαζονική και αδικαιολόγητη συμπεριφορά τους. Οι νοσηλευτές δεν έχουν αυτή τη συμπεριφορά. Απλώς αγωνίζονται για την αναγνώριση στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, πριν παρασυρθούν από την κατάρρευση του συστήματος υγείας. Οι νοσηλευτές έχουν την κατανόησή μας, παρόλο που η απεργία τους θα ταλαιπωρήσει χιλιάδες ασθενείς, που σε τίποτε δεν φταίνε. Η λύση δεν είναι «να αλλάξουν δουλειά οι νοσηλευτές». Η λύση είναι να αλλάξουν κάποιοι νοοτροπίες.

Ο Πέτρος Θ. Παντελίδης είναι εκπαιδευτικός

Keywords
Τυχαία Θέματα