Οι περιοχές που δυνητικά κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν/ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Στη σκιά των πλημμυρών η Κύπρος από τις αρχές του Φθινοπώρου. Η Λάρνακα και η Λεμεσός χθες πήραν μια πρώτη γεύση με αφορμή τις βροχές που έπληξαν διάφορες περιοχές το απόγευμα.

Επίκεντρο των καταστροφών ήταν και πάλι η πόλη του Ζήνωνα και η περιοχή των Καμάρων.

Στη νέα σελίδα της Πολιτικής Άμυνας καταγράφονται τα στοιχεία για τις περιοχές που δυνητικά κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν. Σε διαδραστικούς χάρτες επικινδυνότητας, καταγράφονται οι περιοχές

που κινδυνεύουν σε κλίμακα 1 στα 20, 1 στα 100 και 1 στα 500.

Με βάση την οδηγία 2007/60/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη-μέλη είχαν την υποχρέωση να καταρτίσουν χάρτες κινδύνου για τις πλημμύρες (πλημμυρικούς χάρτες), οι οποίοι να δείχνουν και το βάθος της δυνητικής πλημμύρας.

Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη χαρτογράφηση του κινδύνου διεξήγαγε το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το οποίο όρισε και τρία επίπεδα πιθανοτήτων:

• Πλημμύρα που επανέρχεται (στατιστικά) κάθε 20 χρόνια περίπου – το ‘ελαφρύ’ περιστατικό
• Πλημμύρα που επανέρχεται (στατιστικά) κάθε 100 χρόνια περίπου – το ‘μετρίως σοβαρό’ περιστατικό
• Πλημμύρα που επανέρχεται (στατιστικά) κάθε 500 χρόνια περίπου – το ‘πολύ σοβαρό’ περιστατικό

Αναγνωρίστηκαν 19 περιοχές δυνητικού κινδύνου στην ελεύθερη Κύπρο, οι οποίες αφορούν ποτάμιες ροές. Εδώ, μπορείτε να δείτε τις περιοχές αυτές. 

Οι διαδραστικοί χάρτες, στους οποίους μπορείτε να βρείτε αν το υποστατικό που σας ενδιαφέρει θα πλημμυρίσει, διατίθενται ξεχωριστά για τα επίπεδα πιθανοτήτων που αναφέρονται πιο πάνω.

Όπως τονίζει η Πολιτική Άμυνα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι δεν είναι απίθανο να επισυμβούν πλημμύρες και σε άλλες περιοχές εκτός από τις ποτάμιες ροές, αν υπάρχουν τοπικοί παράγοντες (π.χ. αν ο γείτονας έφραξε τη ροή του βρόχινου νερού που απορρέει).

Keywords
Τυχαία Θέματα