Οι πολυσυνταξιούχοι αξιωματούχοι, οι νόμοι και το αλαλούμ

Αλαλούμ επικρατεί με τη νομοθεσία περί συντάξεων κρατικών αξιωματούχων, καθώς όπως διαφάνηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές δεν γνωρίζουν επακριβώς τι εν τέλει ισχύει.

Tι προνοούν οι νομοθεσίες

Ο περί Συντάξεων (Ορισμένοι Αξιωματούχοι της Δημοκρατίας) Νόμος του 1980, καθορίζει τις συντάξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής, των Υπουργών, των Υφυπουργών και των Βουλευτών.

Σε ό,τι αφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,

όπως προνοείται στη νομοθεσία, την επόμενη της αποχώρησής του από το αξίωμα, λαμβάνει την προβλεπόμενη σύνταξη, εκτός κι αν αναλάβει οποιοδήποτε «έτερον λειτούργημα ή αξίωμα» στη Δημοκρατία. Σε τέτοια περίπτωση, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης, μέχρι και την τελευταία μέρα άσκησης του νέου λειτουργήματος ή αξιώματος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, δικαιούται σύνταξη η οποία χορηγείται την επόμενη της συμπλήρωσης του 60ου έτους της ηλικίας του ή σε περίπτωση που συνεχίσει να κατέχει το αξίωμα μετά τη συμπλήρωση των 60 ετών, τότε η σύνταξη καταβάλλεται την επόμενη της αποχώρησής του από το αξίωμα.

Στην περίπτωση που ο Πρόεδρος της Βουλής αναλάβει οποιοδήποτε «λειτούργημα ή αξίωμα» στη Δημοκρατία μετά την αποχώρησή του, τότε ισχύει η ίδια πρόνοια που ισχύει στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή η καταβολή της σύνταξης αναβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια ασκήσεως του λειτουργήματος ή αξιώματος. Οι ίδιες πρόνοιες ισχύουν για Υπουργούς, Υφυπουργούς και Βουλευτές.

Αναφορικά με τον περί Συντάξεων Κρατικών Αξιωματούχων (Γενικές Αρχές) Νόμο του 2011, αυτός ήρθε να απαγορεύσει όλες τις συντάξεις για όλους τους πολιτειακούς αξιωματούχους, πέραν αυτών που καθορίζει η νομοθεσία του 1980 (προστέθηκαν, δηλαδή, Ευρωβουλευτές, τοπικοί άρχοντες και δημόσιοι υπάλληλοι στην περίπτωση που αναλάμβαναν πολιτειακό αξίωμα), και ψηφίστηκε με αφορμή την οικονομική κρίση και την αναγκαιότητα για εξοικονόμηση πόρων.

Ωστόσο, η νομοθεσία του 2011 κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ανώτατο Δικαστήριο, λόγω του ότι το θεωρήθηκε ότι η σύνταξη είναι θεμελιωμένη κι αποτελεί περιουσιακό στοιχεί, με αποτέλεσμα να τερματιστεί η εφαρμογή του. Ωστόσο, με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα το 2014, έπαυσε η εφαρμογή και της νομοθεσίας του 1980, καθώς θεωρήθηκε ότι αυτή είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με τη νομοθεσία του 2011, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική.

Εκφράζει έκπληξη η Ελεγκτική

Η παύση της νομοθεσίας του 1980 από το Υπουργείο Οικονομικών, μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, προκάλεσε έκπληξη στην Ελεγκτική Υπηρεσία, μετά και τα όσα ακούστηκαν στη χθεσινή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, τόνισε ότι η Διοίκηση εφαρμόζει την πρόνοια της νομοθεσίας, δεν μπορεί να αναστείλει τον Νόμο.

Θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι ότι ο Νόμος του 1980 ισχύει κανονικά και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αξιωματούχοι λάμβαναν πολλαπλές συντάξεις, ενώ υπηρετούσαν σε αξιώματα ή λειτουργήματα, τότε θα γίνει εισήγηση προς την Πολιτεία, προκειμένου αυτά τα λεφτά να επιστραφούν.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας στις 5 Οκτωβρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι κι αν λάμβαναν ή λαμβάνουν συντάξεις που δεν δικαιούνται.

Πώς μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα;

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, αν η Πολιτεία επιθυμεί να επιλύσει το ζήτημα, θα μπορούσε να τερματίσει την ισχύουσα κατάσταση στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και να καθορίσει ανώτατο όριο συνταξιοδότησης που να θεμελιώνεται μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.

«Δεν μπορούν να επιστραφούν χρήματα»

Μιλώντας στο SigmaLive, o νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ένα απλό ζήτημα, ανέφερε ότι η νομοθεσία του 1980 είναι σε ισχύ, καθώς δεν καταργήθηκε από τη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά στην αντισυνταγματικότητα του Νόμου του 2011 και τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας το 2014, με την οποία έπαυσε να εφαρμόζεται και ο Νόμος του 1980, καθώς θεωρήθηκε ότι οι δύο νομοθεσίες παρουσιάζουν συγκεκριμένα κοινά χαρακτηριστικά, ο κ. Αιμιλιανίδης σημείωσε ότι δεν πρόκειται για ακριβώς τις ίδιες περιπτώσεις.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιστροφής συντάξεων από πολιτειακούς αξιωματούχους, σε περίπτωση που διαφανεί ότι ο Νόμος του 1980 είναι σε ισχύ και διαπιστωθεί ότι κάποιοι λάμβαναν πολλαπλές συντάξεις, υπέδειξε ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής, καθώς «χρήματα που λήφθηκαν καλόπιστα, δεν μπορούν να επιστραφούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα