Οι προκλήσεις της ΕΕ εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία στη διάσκεψη COSAC

Oι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, βρέθηκαν στο επίκεντρο των σημερινών εργασιών της της 68ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), στην Πράγα, στην οποία συμμετέχει εξαμελής αντιπροσωπεία της κυπριακής Βουλής.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής, την κυπριακή αντιπροσωπεία απαρτίζουν οι βουλευτές Χάρης Γεωργιάδης (επικεφαλής),

Μαρίνα Νικολάου, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Αλέκος Τρυφωνίδης, Χρίστος Χρίστου και Ηλίας Μυριάνθους.

Στο πλαίσιο συζήτησης για το Μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι για να είναι ευοίωνο το κοινό μέλλον της ΕΕ, η πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι διττή.

Θα πρέπει, όπως επισήμανε, αφενός να αντιμετωπιστούν οι λαϊκιστές και δημαγωγοί που δρουν στο εσωτερικό των κρατών μελών της Ένωσης και διαβρώνουν τα θεμέλια των Δημοκρατιών, υπονομεύοντας τα ιδανικά και τις αξίες της Ένωσης και, αφετέρου, οι δικτάτορες και οι αυταρχικοί ηγέτες που απειλούν ανοιχτά την ασφάλεια, την κυριαρχία και την ίδια την επιβίωσή τους. Η Ουκρανία, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής, διεξάγει ένα δραματικό και επικό αγώνα με τη στήριξη όλων, αλλά πρέπει να μάθουμε από τα λάθη, που σήμερα πληρώνουμε πολύ ακριβά.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην αγορά φυσικού αερίου από την Ρωσία και στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να πάψει να είναι ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια, ειδικότερα σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Οι μεγάλες προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά και αποτελεσματικά, είπε.

Εξάλλου, στο πλαίσιο συζήτησης της Στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέδειξε ότι ο δρόμος προς την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα, είναι πλέον η μόνη επιλογή.

Οφείλουμε, υπογράμμισε η κ Ερωτοκρίτου, να δώσουμε στους Ευρωπαίους πολίτες καθαρές και οικονομικά βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα που δημιούργησε η ρωσική επιθετικότητα. Η αυτονομία της ΕΕ, όπως επισήμανε, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς προηγουμένως να διασφαλιστεί η ενεργειακή της ασφάλεια και απεξάρτηση από τη Ρωσία, με τη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών εφοδιασμού.

Τα ενεργειακά αποθέματα στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε η κ. Ερωτοκρίτου, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης προς επίτευξη των στόχων για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ. Η Ευρώπη, πρόσθεσε, μπορεί να προμηθεύεται ενέργεια που, είτε έχει εξαχθεί από τα κυπριακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε έχει διαμετακομιστεί μέσω της Κύπρου συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη της Ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας.

Αναφερόμενη στο έργο Euro-Asia Interconnector μέσω του οποίου θα επιτευχθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, η κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι το έργο αποτελεί σταθμό για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και θα αποφέρει οφέλη, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη, συμβάλλοντας στον στόχο της ηλεκτρικής διασύνδεσης και ενεργειακής αυτονόμησης της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, COSAC,oukrania, COSAC