Οι προπονητές για το silent coaching

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις προπονητών και υπεύθυνων Ακαδημιών για την εφαρμογή της σιωπηρής προπονητικής καθοδήγησης το περασμένο Σαββατοκυριακο στα Παιδικά Πρωταθλήματα που διοργανώνει η ΚΟΠ.

Ασφαλώς ο στόχος της εκστρατείας δεν ήταν να «φιμωθούν» οι προπονητές αλλά, να δίνουν τις απαραίτητες οδηγίες στα παιδιά όπου και όταν χρειάζεται, δίνοντας σημασία στον έπαινο και στην παρότρυνση και όχι στις παρατηρήσεις.

Στόχος ήταν επίσης, οι γονείς να πάρουν το μήνυμα πως δεν πρέπει να παρεμβαίνουν με οποιοδήποτε

τρόπο προς τα παιδιά τους ή προς τους προπονητές ή προς τους διαιτητές την ώρα διεξαγωγής των αγώνων.

Ζητήσαμε την άποψη έξι προπονητών / υπεύθυνων Ακαδημίων για το πως βίωσαν το silent coaching τόσο οι ίδιοι όσο και οι γονείς. Πρόκειται για τους Μάριου Χριστοδούλου, Δήμο Γούμενο, Πάμπο Πίττα, Μιλέγκο Σπόλιαριτς, Ντράγκοσλαβ Μούσιτς και Γιώργο Πολυβίου.

Αναλυτικά οι απόψεις των προπονητών:

Μάριος Χριστοδούλου: «Προσωπικά ήταν κάτι που μου άρεσε πάρα πολύ και η άποψη μου είναι πως πρέπει να υπάρξει και συνέχεια. Το είδαν όλοι θετικά και οι γονείς και οι προπονητές και πρέπει να γίνει θεσμός. Τα παιδιά το χάρηκαν που άκουγαν μόνο μπράβο και χειροκρότημα από έξω. Αφέθηκαν ελεύθερα να παίξουν την μπάλα που ξέρουν χωρίς πίεση και τους άρεσε πάρα πολύ».

Δήμος Γούμενος: «Έχω πολύ θετική άποψη για αυτό που έγινε. Το σημαντικό είναι να μπορούν να αντιλαμβάνονται οι προπονητές πότε πρέπει να μιλούν στη διάρκεια ενός αγώνα και πότε όχι. Το ότι οι γονείς δεν πρέπει να παρεμβαίνουν, αυτό είναι δεδομένο. Τα παιδιά πρέπει να αφήνονται ελεύθερα και να παίρνουν πρωτοβουλίες στους αγώνες. Έγινε μια καλή αρχή και το σεβάστηκαν όλοι».

Πάμπος Πίττας: «Υπήρχε ηρεμία στα γήπεδα που έπαιζαν οι μικροί και αυτό ήταν το πιο σημαντικό. Δεν υπήρχαν εντάσεις και φωνές, κάτι που επέτρεψε στα παιδιά να παίξουν πιο άνετα και να πάρουν πρωτοβουλίες. Εφαρμόστηκε σε μεγάλο βαθμό και από τους γονείς οι οποίοι σιγά, σιγά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται την ώρα που αγωνίζονται τα παιδιά τους».

Μιλέγκο Σπόλιαριτς: «Μου φάνηκε λίγο παράξενο όλο αυτό που έγινε γιατί προσωπικά πιστεύω ότι τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση την ώρα του αγώνα. Όμως το σημαντικό είναι να υπάρχουν όρια στην καθοδήγηση που δέχονται από τους προπονητές τους. Δεν είναι κακό να βοηθάς τα παιδιά όταν αγωνίζονται, όμως πρέπει να ξέρεις πότε να το κάνεις και πώς να το κάνεις. Όσον αφορά τους γονείς, πρέπει να πω ότι στους δικούς μας αγώνες γενικά δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα».

Ντράγκοσλαβ Μούσιτς: «Ήταν μια καλή πρωτοβουλία και εμείς την τηρήσαμε. Ασφαλώς υπάρχουν στιγμές που οι παρατηρήσεις την ώρα του αγώνα είναι απαραίτητες, όμως οι προπονητές πρέπει να περιορίζονται και να αφήνουν τα παιδιά να αποφασίζουν γιατί δεν είναι σωστό να δίνεις πάρα πολλές πληροφορίες στα παιδιά την ώρα του αγώνα. Πρέπει να αφήνεις τη φάση να εξελίσσεται και μετά να τους τι θα έπρεπε να κάνουν και αν έχουν κάνει κάτι λάθος. Γενικά όμως αυτό που έγινε με το silent coaching ήταν κάτι που άρεσε και στους γονείς ενώ τα παιδιά ήταν πιο χαλαρά στο γήπεδο».

Γιώργος Πολυβίου: «Στην αρχή είχαν όλοι τις αμφιβολίες τους πως μπορεί να γίνει ένας αγώνας χωρίς οδηγίες, όμως στην πορεία εξελίχτηκε πολύ καλά. Ήταν μια αξιέπαινη προσπάθεια που πρέπει να επαναληφθεί για να γίνει βίωμα σε όλους πως στις μικρές ηλικίες πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να ελέγξουν τις ικανότητες τους χωρίς την πίεση του αποτελέσματος και την πίεση από αυτούς που βρίσκονται έξω από το γήπεδο. Γενικά στη φετινή χρονιά είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα στα παιδικά πρωταθλήματα και σε αυτό έχει βοηθήσει σημαντικά και η κατάργηση των βαθμολογιών στις μικρότερες ηλικίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα