Οι προτάσεις της Συμμαχίας για το Εθνικό Συμβούλιο

Την απαντητική επιστολή προς το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και τις προτάσεις της Συμμαχίας Πολιτών σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου εξασφάλισε και παρουσιάζει το SigmaLive.

Με μια σειρά σκέψεων και συγκεκριμένων προτάσεων απαντάει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας στην επιστολή με ημερομηνία 4 Ιουλίου 2016 την οποία απέστειλε ο ΠτΔ στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ανάμεσα στα σημεία της επιστολής Λιλλήκα, περιλαμβάνεται η πρόταση για διάλογο

πριν την τελική πρόταση Αναστασιάδη, καθώς και η παραδοχή ότι υπάρχουν θετικές αλλαγές, όπως η σύγκληση του Σώματος ανά δίμηνο και η αποστολή ημερήσιας διάταξης πριν από τη κάθε συνεδρίαση.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, επί της ουσίας, δηλαδή της ποιοτικής αναβάθμισης του τρόπου λειτουργίας του Σώματος για να καταστεί πραγματικά παραγωγικό, η πρόταση Αναστασιάδη δεν περιέχει καμία αλλαγή. «Με την Πρόταση σας δεν αντιμετωπίζεται το ουσιαστικότερο ζήτημα που αφορά τον μη δημιουργικό τρόπο λειτουργίας του Σώματος. Η όλη Πρόταση εστιάζει στο ζήτημα των διαρροών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Περί απορρήτου

Ο κ. Λιλλήκας επισημαίνει ότι το τι είναι διαβαθμισμένο ή απόρρητο καθορίζεται από το περιεχόμενο της ενημέρωσης και ενός εγγράφου και όχι από την αναγραφή της λέξης «ΑΠΟΡΡΗΤΟ» σ’ ένα έγγραφο. Ως εκ τούτου, προσθέτει, τόσο η επιστολή σας όσο και το περιεχόμενο της δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ΑΠΟΡΡΗΤΟ».

Επιπλέον, τονίζει ότι η προσπάθεια δέσμευσης των μελών του Εθνικού Συμβουλίου στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, όπως επιχειρείται, «είναι τουλάχιστον ατυχής» και προσθέτει ότι «το Εθνικό Συμβούλιο ως Συμβουλευτικό Σώμα έχει συσταθεί και λειτουργήσει πολύ πριν συσσωρευτούν ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και στα οποία, με την πάροδο του χρόνου και τη συνδρομή αυτών που συγγράφουν τα προσχέδια, παρείσφρησαν σειρά τουρκικών ορολογιών και θέσεων».

Για τις συμφωνίες των δύο ηγετών

Στη συνέχεια, η επιστολή Λιλλήκα κάνει λόγο για την αναφορά Αναστασιάδη στις συμφωνίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

«Αν τίθεται ως προϋπόθεση η αποδοχή τους για να συμμετέχει ένα κόμμα στο Εθνικό Συμβούλιο, τότε αυτός ο όρος οδηγεί στην κατάλυση της αυτοτέλειας των πολιτικών κομμάτων, πλείστα των οποίων διαφώνησαν, για παράδειγμα, με το περιεχόμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος που διαμορφώσατε με τον κύριο Έρογλου στις 11 Φεβρουαρίου 2014. Ως εκ τούτου μια τέτοια προσέγγιση ναρκοθετεί αντί να αναβαθμίζει και να ρυθμίζει τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου γι’ αυτό και θα πρέπει να αποσυρθεί», επισημαίνει.

Καταργείται ο δεσμευτικός χαρακτήρας

Την πλήρη παραγραφή του δεσμευτικού χαρακτήρα του Εθνικού Συμβουλίου, στην επιστολή της 4ης Ιουλίου του ΠτΔ, διαπιστώνει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

«Παλαιότερα είχε συμφωνηθεί ότι ομόφωνες αποφάσεις του Σώματος είναι δεσμευτικές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με δική σας πρωτοβουλία είχατε αποδεχθεί να είναι δεσμευτικές οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου στην περίπτωση που αυτές αντιπροσωπεύουν το 75% του εκλογικού σώματος, όπως εκφράζεται από την εκλογική δύναμη των κομμάτων», αναφέρει.

Όσον αφορά στην σύνθεση του Σώματος, ο κ. Λιλλήκας υποστηρίζει πρέπει να διατηρηθεί η συμμετοχή δύο μελών από κάθε κόμμα, σε αντίθεση με όσα περιλαμβάνονται στη νέα πρόταση Αναστασιάδη», καθώς «η παρουσία και δεύτερου μέλους από κάθε Κοινοβουλευτικό Κόμμα διευκολύνει την ομαλή λειτουργία του Σώματος, αφού στην περίπτωση απουσίας του αρχηγού, το δεύτερο μέλος θα είναι πλήρως ενήμερο και σε θέση να εκπληρώσει το ρόλο του».

Θέμα εμπιστευτικότητας

Πράξη «μειωτική για τα κόμματα» θεωρεί ο Γιώργος Λιλλήκας τη συνυπογραφή από πλευράς κομμάτων των όρων λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, όπως προτείνεται από τον ΠτΔ, στο πλαίσιο της εμπιστευτικότητας και της αποτροπής διαρροών. «Θεωρούμε λανθασμένη και αντιπαραγωγική την όλη προσέγγιση σας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Για τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Σώματος, εάν αυτά χαρακτηριστούν ως απόρρητα, καθώς και για τα όποια έγγραφα των συνομιλιών δοθούν στα μέλη του Σώματος, μπορεί να αξιοποιηθούν οι πρόνοιες και οι πρακτικές του Νόμου και των σχετικών Κανονισμών Ασφάλειας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, Εγγράφων και Υλικού», αναφέρει και προσθέτει ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει.

Σχετικά με τη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Αρχηγών Κομμάτων για εξέταση άλλων, εκτός του Κυπριακού, σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τον τόπο, η θέση της Συμμαχίας πολιτών είναι ότι πρόκειται για μια «χρήσιμη προσέγγιση σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικών λύσεων. Η επιτυχία ενός τέτοιου Σώματος θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα επικρατήσει πνεύμα συναίνεσης ή θα αξιοποιηθεί ο θεσμός για την επιβολή των Κυβερνητικών αποφάσεων».

Τέλος, ο κ. Λιλλήκας εκφράζει τη διάθεση του κόμματός του να εργαστεί εποικοδομητικά καταθέτοντας προτάσεις και αντιπροτάσεις, σε μια προσπάθεια επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία.

Σημειώνεται ότι η επιστολή, καθώς και οι προτάσεις της Συμμαχίας Πολιτών κοινοποιήθηκαν σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ακολουθεί η δέσμη προτάσεων της Συμμαχίας Πολιτών για το Εθνικό Συμβούλιο

Ι. ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

A. Το Εθνικό Συμβούλιο στοχεύει στη διαμόρφωση με συλλογικότητα ολοκληρωμένης στρατηγικής και τακτικής για ανατροπή των δεδομένων της κατοχής και της διχοτόμησης της πατρίδας μας.

B. Το Εθνικό Συμβούλιο αξιολογεί τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και σχεδιάζει πολιτικές και τακτικές αποτροπής αρνητικών επιπτώσεων στο Κυπριακό ή και θετικής αξιοποίησης τους.

Γ. Το Εθνικό Συμβούλιο ανταλλάσσει απόψεις και υποβάλλει εισηγήσεις ως προς τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού που βρίσκονται στο τραπέζι των διακοινοτικών συνομιλιών με στόχο τη συλλογική διαχείριση και την ενότητα.

ΙΙ. ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ

A. Διαπιστώσεις

1. Ο τρόπος με τον οποίο το Σώμα, μέχρι σήμερα λειτουργούσε ήταν αντιπαραγωγικός. Η εκ των υστέρων ενημέρωση για τετελεσμένα γεγονότα περιόριζε τις επιλογές των μελών του Εθνικού Συμβουλίου σε δύο: είτε να επικροτήσουν τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας είτε να ασκήσουν κριτική.

2. Η μη κατάθεση των εγγράφων των συνομιλιών και η μη παράθεση από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας των σκέψεων του αναφορικά με τις προτάσεις ή σχόλια που προτίθετο να καταθέσει η Ελληνοκυπριακή πλευρά στις συνομιλίες, δεν επέτρεπε στα μέλη να συμβάλουν με δικές τους θέσεις, σχόλια και προτάσεις.

3. Η διεξαγωγή συζήτησης εφ’ όλης της ύλης και όχι επί συγκεκριμένων πτυχών και κεφαλαίων που αποτελούν αντικείμενο των διαπραγματεύσεων οδηγούσε σε μια μη δημιουργική αντιπαράθεση ακαδημαϊκού χαρακτήρα.

4. Η απουσία συγκεκριμένης διαδικασίας διεξαγωγής της όποιας συζήτησης οδηγούσε πολλές φορές σε μια άνευ ουσίας ανταλλαγή συνθημάτων και σε άναρχες συζητήσεις.

5. Ο πολύ περιορισμένος χρόνος (δύο ώρες συνήθως) των συνεδριάσεων κατέληγε σε συνθηματικές τοποθετήσεις που δεν ήταν τίποτε άλλο από επανάληψη των γνωστών θέσεων των κομμάτων όπως αυτές διατυπώνονται δημόσια.

6. Η προσπάθεια αυτοδικαίωσης ή και απόδειξης της λανθασμένης θέσης του άλλου δεν επέτρεπε να γίνει σε βάθος ανάλυση και ειλικρινής διάλογος σε πνεύμα αναζήτησης συναινετικών θέσεων.

B. Πρόταση άμεσης εφαρμογής

1. Συμμετοχή.

Στο Εθνικό Συμβούλιο συμμετέχουν πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας δύο μέλη από κάθε Κοινοβουλευτικό Κόμμα, ο Πρόεδρος της Βουλής και οι πρώην Προέδροι της Δημοκρατίας.

2. Τακτικές και Έκτακτες Συνεδρίες.

Τακτικές συνεδρίες ανά δίμηνο και έκτακτες συνεδρίες όταν κρίνεται αναγκαίο (όπως προβλέπεται στην Πρόταση του Προέδρου). Σε περιπτώσεις εντατικών συνομιλιών οι συνεδρίες θα γίνονται σε μηνιαία βάση ή συστήνεται υπό επιτροπή του Σώματος η οποία βρίσκεται σε συνεχή συνεδρία.

3. Θεματικές Συνεδρίες

α. Επί κάθε πτυχής του Κυπριακού/κεφαλαίου των συνομιλίων

Το Εθνικό Συμβούλιο καθορίζει σειρά ειδικών συνεδριάσεων του για κάθε πτυχή του Κυπριακού με στόχο την σε βάθος ανάλυση των τουρκικών προτάσεων και των προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς (όπου έχουν κατατεθεί τέτοιες προτάσεις).

Οι συνεδριάσεις γίνονται στη βάση των εγγράφων των συνομιλιών τα οποία θα δίνονται στα μέλη του Σώματος πριν από τις συνεδρίες για να υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος μελέτης τους.

Σκοπός αυτών των ειδικών συνεδριάσεων είναι να υπάρξει συλλογικός προβληματισμός στη βάση σχολίων και προτάσεων που τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα καταθέσουν για την κάθε πτυχή του Κυπριακού.

β. Επί σημαντικών διεθνών ή περιφερειακών εξελίξεων

Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται για μελέτη και ανταλλαγή απόψεων επί σοβαρών διεθνών περιφερειακών εξελίξεων που μπορούν να επηρεάσουν το Κυπριακό ή να αξιοποιηθούν για ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Κύπρου.

Για τα ζητήματα αυτά η Κυβέρνηση προμηθεύει εκ των προτέρων τα μέλη του Σώματος, με μελέτες του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών ή άλλων τοπικών ή ξένων Κέντρων Μελετών και εμπειρογνωμόνων.

γ. Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών

Οι μελέτες του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών κατατίθενται όλες στο Εθνικό Συμβούλιο.

Το Εθνικό Συμβούλιο μπορεί να ζητά από το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών ή άλλο Κέντρο Μελετών τη διεξαγωγή μελέτης επί συγκεκριμένου θέματος.

4. Διαδικασία διεξαγωγής της συζήτησης

Για να υπάρχει πραγματικός και παραγωγικός διάλογος και όχι σειρά παράλληλων μονολόγων επιβάλλεται να υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία και ασφαλώς πολιτική βούληση.

Τοποθετήσεις που αποσκοπούν είτε στην αυτοδικαίωση είτε στην απόδειξη λαθών του άλλου δεν καθιστούν τις συνεδρίες δημιουργικές.

Προτεινόμενη διαδικασία:

• Μετά την ενημέρωση από τον Πρόεδρο ή την κατάθεση της θέσης ενός μέλους να ακολουθούν διευκρινιστικές ερωτήσεις.

• Διεξαγωγή συζήτησης επί της ενημέρωσης ή της πρότασης.

• Προσπάθεια σύγκλισης θέσεων εκεί όπου αυτό φαίνεται εφικτό.

5. Διάρκεια συνεδριάσεων

Ανάλογα με την Ημερήσια Διάταξη της κάθε συνεδρίας να προβλέπεται επαρκής χρόνος για να υπάρχει ουσιαστική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Γ. Μεσοπρόθεσμα μέτρα: Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που δεν διαθέτει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Η ασφάλεια (Εθνική ή Κρατική) στο σύγχρονο κόσμο αντιμετωπίζεται ως μια σύνθετη υπόθεση. Είναι περιορισμένη και ελλιπής η ερμηνεία του όρου της ασφάλειας μόνο με στρατιωτικά δεδομένα, με αναφορές στην κατοχή, στο μαζικό εποικισμό και στις ασύμμετρες απειλές. Η οικονομία και ο κυβερνοχώρος είναι πτυχές (μεταξύ άλλων) που όλα τα σοβαρά κράτη έχουν συμπεριλάβει στον όρο της ασφάλειας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας είναι απαραίτητος θεσμός για το Κράτος, ακόμη και μετά τη λύση του Κυπριακού.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ:

1. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας πρέπει να συσταθεί με Νόμο και Κανονισμούς λειτουργίας.

2. Οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από πολιτικό σώμα στο οποίο θα μετέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αρμόδιοι Υπουργοί και τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα.

3. Τεχνοκράτες των αρμόδιων Υπουργείων στελεχώνουν ή προμηθεύουν με εξειδικευμένες μελέτες τις Επιτροπές του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

4. Το Συμβούλιο διαθέτει τη δική του δεξαμενή σκέψης, με βασικό κορμό εμπειρογνωμόνων διαφόρων ειδικοτήτων και τα αναγκαία κονδύλια για την αγορά υπηρεσιών και ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα εξειδικευμένα διεθνή κέντρα μελετών, ακαδημαϊκά ιδρύματα και εμπειρογνώμονες.

Η δεξαμενή σκέψης προμηθεύει το πολιτικό σώμα του Συμβουλίου με τις απαραίτητες μελέτες και εναλλακτικά σενάρια στρατηγικής.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα