Οι ταυτότητες της Ε.Ε

Τι εκφράζει η ΕΕ; Πολλοί θέτουν ερωτήματα και άλλοι δημιουργούν σύγχυση ως προς την πραγματική φύση και αποστολή της. Είναι πολύ σημαντικό κάθε Ευρωπαίος Πολίτης να έχει πλήρη γνώση και αντίληψη πάνω στα κύρια χαρακτηριστικά της ΕΕ (δομή, στόχοι, εξωτερικά χαρακτηριστικά), να κατανοεί τι ενώνει όλους τους πολίτες της (κοινές αξίες, κοινές δράσεις) και για ποιους λόγους (ειρήνη, συνεργασία, αλληλεγγύη). Ο ορισμός της ΕΕ: αποτελεί πολιτική ένωση μεγάλου αριθμού ευρωπαϊκών χωρών που βασίζεται σε κοινούς στόχους.

Όπως:

Ειρήνη, ανάπτυξη, και ευημερία των πολιτών της

Ελευθερία, ασφάλεια

και δικαιοσύνη, χωρίς την ύπαρξη εσωτερικών συνόρων

Ανάπτυξη στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής οικονομίας της αγοράς με πλήρη απασχόληση, κοινωνική πρόοδο και προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε το 1957.  Σταδιακά απέκτησε αρκετά στοιχεία που συναποτελούν τα χαρακτηριστικά μιας οιονεί ομοσπονδιακής δομής, γι’ αυτό και έχει αποκτήσει τα εξωτερικά στοιχεία μιας ομοσπονδίας-  σημαία, ύμνος, «ονομαστική εορτή» και σύνθημα.

Α. Η σημαία της ΕΕ συμβολίζει τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την ενότητα και την ταυτότητα της Ευρώπης. Η σημαία έχει 12 κίτρινα αστέρια σε κύκλο με μπλε φόντο, τα οποία συμβολίζουν τα ιδανικά της ενότητας, της αλληλεγγύης και της αρμονίας ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης. Ο αριθμός των αστεριών δεν έχει καμία σχέση με τον αριθμό των κρατών μελών.

Β. Ο ύμνος της ΕΕ προέρχεται από την Ενάτη Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1823), όταν μελοποίησε τους στίχους του Φρίντριχ Σίλερ «Ωδή στη Χαρά», που είχαν εκδοθεί το 1785. Το ποίημα "Ωδή στη Χαρά" εκφράζει την ιδεαλιστική άποψη του Σίλερ για συναδέλφωση όλων των λαών, την οποία συμμεριζόταν ο Μπετόβεν. Η «Ωδή στη Χαρά» καθιερώθηκε ως Ύμνος της ΕΕ το 1972. Ο ύμνος δεν έχει λόγια, μόνο μουσική. Με την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής, αυτός ο Ύμνος εκφράζει τα ευρωπαϊκά ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης.

Γ. Η «Ημέρα της Ευρώπης» είναι η  9 Μαΐου. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Δ. Το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:  «Ενωμένοι μέσα από την πολυμορφία», χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2000. Το σύνθημα τονίζει την απόφαση των Ευρωπαίων να συνεργαστούν για την ειρήνη και την ευημερία, αποκομίζοντας ταυτόχρονα οφέλη από τον πολιτιστικό πλούτο, τις παραδόσεις και τις γλώσσες της Ευρώπης

Keywords
Τυχαία Θέματα