Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στον ειδικό εισηγητή των ΗΕ την είσοδο στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στον διορισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη ειδικό εισηγητή Ρίτσαρντ Μπένετ να εισέλθει στο Αφγανιστάν, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στον τοπικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Tolo, κατηγορώντας την αρμόδια υπηρεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα για «διάδοση προπαγάνδας».

Ο Μπένετ διορίστηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών το 2022 για να παρακολουθεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους

Ταλιμπάν το προηγούμενο έτος.

Ο Μπένετ, ο οποίος στο παρελθόν είχε πει ότι η μεταχείριση των γυναικών και κοριτσιών από τους Ταλιμπάν θα μπορούσε να ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, έχει έδρα εκτός Αφγανιστάν, αλλά έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τη χώρα για να ερευνήσει την κατάσταση.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της διοίκησης των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Καχάρ Μπαλκί, δήλωσε στο Reuters ότι ο Μπένετ «δεν μπόρεσε να αποκτήσει ταξιδιωτική βίζα για το Αφγανιστάν».

«Ακόμη και αφού ζητήθηκε επανειλημμένα από τον κ. Μπένετ να τηρήσει τον επαγγελματισμό κατά τη διάρκεια της εργασίας του... αποφασίστηκε ότι... οι αναφορές του βασίζονται σε προκαταλήψεις και αφηγήσεις επιζήμιες για τα συμφέροντα του Αφγανιστάν και του αφγανικού λαού», είπε ο Μπαλκί.

Ο εκπρόσωπος της διοίκησης των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι Ταλιμπάν σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών σύμφωνα με την ερμηνεία τους του ισλαμικού νόμου και τα τοπικά έθιμα. Είπε στο Tolo ότι δεν θα επιτρεπόταν στον Μπένετ να έρθει στο Αφγανιστάν, μια σπάνια δημόσια απαγόρευση για ξένο αξιωματούχο.

«Το ταξίδι του κ. Μπένετ στο Αφγανιστάν έχει απαγορευτεί επειδή του ανατέθηκε η διάδοση της προπαγάνδας στο Αφγανιστάν... Συνήθιζε να μεγαλοποιεί δευτερεύοντα ζητήματα και να τα προπαγανδίζει», είπε ο Μουτζαχίντ, σύμφωνα με το Tolo.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ταλιμπάν, Αφγανιστάν,taliban, afganistan