Οι Ταλιμπάν χτύπησαν δημοσιογράφους για να μην καλύψουν διαδήλωση γυναικών

Οι Ταλιμπάν χτύπησαν αρκετούς δημοσιογράφους προκειμένου να τους εμποδίσουν να καλύψουν μια διαδήλωση γυναικών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο της Καμπούλ.

Μια ομάδα είκοσι γυναικών κατάφερε να διαδηλώσει στο κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας επί περισσότερο από μιάμιση ώρα για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να μορφώνονται και να εργάζονται χωρίς να συλληφθούν ή να τους χτυπήσουν οι Ταλιμπάν που ήταν παρόντες στο σημείο.

Ντυμένες με πολύχρωμα μαντίλια,

παλτό και παντελόνια οι διαδηλώτριες φώναζαν «ανεργία, φτώχεια, πείνα» και «θέλουμε να εργαστούμε», και ζητούσαν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία για τα κορίτσια.

Οι διαδηλώτριες, τις οποίες είχαν περικυκλώσει οι δυνάμεις ασφαλείας των Ταλιμπάν, κρατούσαν κόλλες χαρτιού Α4 όπου είχαν γράψει «δεν έχουμε το δικαίωμα να εργαστούμε».

Η προηγούμενη διαδήλωση γυναικών στο Αφγανιστάν, που είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, είχε διαλυθεί από τους Ταλιμπάν λίγα λεπτά μετά την έναρξή της.

Στη σημερινή διαδήλωση οι Ταλιμπάν εμπόδισαν τους δημοσιογράφους να πλησιάσουν τις γυναίκες, να φωτογραφίσουν ή να βιντεοσκοπήσουν τη διαμαρτυρία τους.

Ένας από τους δημοσιογράφους που ήταν παρών στο σημείο δέχθηκε χτυπήματα από τη λαβή ενός όπλου, ενώ οι Ταλιμπάν άρχισαν να τον κλωτσούν για να απομακρυνθεί από το σημείο και ένας εξ αυτών τον απείλησε.

Κάποιοι από τους Ταλιμπάν κρατούσαν τουφέκια ΑΚ-47 ή Μ-16.

Οι γυναίκες δεν δέχθηκαν σωματική επίθεση στη διάρκεια της πορείας τους, όμως οι Ταλιμπάν προσπάθησαν επανειλημμένα να διακόψουν τη διαμαρτυρία τους, αν και δεν προχώρησαν σε συλλήψεις.

Τελικά οι γυναίκες αποφάσισαν μόνες τους να τερματίσουν τη διαμαρτυρία τους, δήλωσε μία από τις διοργανώτριες στο AFP.

«Αυτή είναι η κατάσταση: οι Ταλιμπάν δεν σέβονται τίποτα, ούτε τους δημοσιογράφους –ξένους ή ντόπιους--, ούτε τις γυναίκες», κατήγγειλε μία διοργανώτρια της κινητοποίησης, η Ζάχρα Μοχαμάντι.

«Το μήνυμά μου σε όλα τα κορίτσια της χώρας είναι ‘μην φοβάστε τους Ταλιμπάν και ακόμη κι αν η οικογένειά σας δεν σας αφήνει να βγείτε από το σπίτι, μη φοβάστε, βγείτε, ελάτε, κάντε θυσίες, πολεμήστε για τα δικαιώματά σας. Πρέπει να το κάνετε για να αλλάξουν τα πράγματα για την επόμενη γενιά’», τόνισε η ακτιβίστρια.
  
Οι μαίες ζητούν από τους Ταλιμπάν να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να εργάζονται

Στο Αφγανιστάν, όπου σε λιγότερο από το 60% των τοκετών παρίσταται ένας επαγγελματίας υγείας, οι μαίες ζητούν από το καθεστώς των Ταλιμπάν να προστατεύσει τις προόδους που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και να τους επιτρέψει να εργαστούν.

Στην απομονωμένη επαρχία Ουαρντάκ, στο κεντρικό Αφγανιστάν, οι καθηγήτριες της σχολής για μαίες Maidan Shar, όπου έχουν ήδη εκπαιδευτεί 200 επαγγελματίες, είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν την αποστολή τους.

Στην αίθουσα διδασκαλίας, οι τοίχοι της οποίας είναι καλυμμένοι από αφίσες για τον τοκετό ή τη γυναικεία υγιεινή, καμία δεκαριά μαθήτριες είναι σκυμμένες πάνω από εκπαιδευτικές κούκλες.

«Κάνω αυτή τη δουλειά επειδή πιστεύω στις ανθρωπιστικές αξίες, στον πατριωτισμό και στο καθήκον απέναντι στην κοινότητά μου και σε αυτούς που η κοινωνία καταπιέζει περισσότερο: τις γυναίκες και τα παιδιά», εξήγησε η καθηγήτριά τους Σαφίκα Μπιρόνι.

«Αυτό που ζητάμε σήμερα από τους Ταλιμπάν είναι να μας εγγυηθούν ένα ασφαλές πλαίσιο που να επιτρέπει στις γυναίκες να βοηθούν άλλες γυναίκες», πρόσθεσε η 52χρονη μαία.

Οι Ταλιμπάν είχαν απαγορεύσει αυστηρά υπό το προηγούμενο καθεστώς τους στις γυναίκες να μορφώνονται και να εργάζονται, όμως αυτή τη φορά δεν έχουν αποφανθεί για το μέλλον της σχολής αυτής.

Είκοσι πέντε φοιτήτριες αναμένεται να λάβουν το 2022 το δίπλωμά τους, έπειτα από διετή φοίτηση, η οποία όμως διακοπτόταν συνεχώς λόγω της κατάστασης ασφαλείας.

«Ήταν πολύ δύσκολο», εξηγεί η διευθύντρια σπουδών Χατούλ Φάζλι. «Δεν υπήρξε ούτε μία ημέρα χωρίς μάχες».

Το 2013 μια έκρηξη που είχε στόχο φυλακή όπου κρατούνταν Ταλιμπάν κατέστρεψε ολοσχερώς το παλιό κτίριο της σχολής μαιών. Στο γραφείο της υπεύθυνης είναι ακόμη ορατές οι ζημιές στους τοίχους.

Μητρική θνησιμότητα

Το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν δεν έχει αποφασίσει οριστικά για τη θέση των γυναικών στα επαγγέλματα υγείας. Το ισλαμιστικό κίνημα δεν έχει απαγορεύσει στις γυναίκες γιατρούς και τις νοσηλεύτριες να εργάζονται καθώς αναλαμβάνουν τις γυναίκες ασθενείς.

Η Φάζλι επιβεβαίωσε ότι η σχολή έχει τη στήριξη ενός σημαντικού τοπικού σύμβουλου, ενώ οι Ταλιμπάν, που κατέλαβαν την επαρχία τον Μάιο, ανακοίνωσαν ότι βασίζονται στις υπηρεσίες των μαιών.

Βασική πρόκληση για την επιβίωση της σχολής παραμένει η χρηματοδότηση. Εδώ και δύο μήνες οι εργαζόμενες εκεί δεν έχουν λάβει τον μισθό τους, κάτι που ισχύει για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους στο Αφγανιστάν.

Η Σουηδική Υπηρεσία Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (SIDA), που χρηματοδοτεί τη σχολή, έχει περιορίσει τις δραστηριότητές της, όπως και οι υπόλοιπες μη κυβερνητικές οργανώσεις που διαθέτουν δομές υγείας στο Αφγανιστάν, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και του οικονομικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, το Αφγανιστάν έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας: περίπου 638 γυναίκες πεθαίνουν ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων τέκνων, ενώ ένα παιδί στα 17 πεθαίνει προτού γίνει 5 ετών.

Η φτώχεια, η έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων συμβάλλουν σε αυτούς τους τραγικά υψηλούς αριθμούς.

Η Χάτουλ Φάζλι, που δημιούργησε τη σχολή το 2004 για «να ξεπεράσει αυτές τις σοβαρές δυσκολίες», εκτίμησε ότι οι περισσότερες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και οι θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν παρακολουθούνταν τακτικά οι έγκυες.

Διαβάστε επίσης: Τζιχάντ Γιαϊτζί: «Οι Έλληνες θα επιτεθούν στην Τουρκία»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
 

Keywords
Τυχαία Θέματα