Οι θέσεις Μητσοτάκη-ΝΔ για ΑΟΖ και Ελληνο-τουρκικά

Τα θέματα της οικονομίας  και της εσωτερικής ασφάλειας  βρέθηκαν στον πυρήνα των προεκλογικών δεσμεύσεων του νέου Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη. Πολύ λίγα έχουν γραφτεί ή ειπωθεί για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικά για το Κυπριακό. Σχετικά με το θέμα της ανακήρυξης της Ελληνικής ΑΟΖ  οι δηλώσεις από την Ν.Δ και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη υπήρξαν συγκρατημένες. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπήρξε

ο πρώτος ξένος ηγέτης που τηλεφώνησε για να συγχαρεί τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Για τα εθνικά ζητήματα, σημειώνεται στο προεκλογικό της πρόγραμμα, «κάθε παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας θα απαντάται αμέσως, καθώς η Τουρκία οφείλει επιτέλους να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. Δεν δεχόμαστε καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Η βούλησή μας, συνεχίζει, είναι να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με την Τουρκία και να ενθαρρυνθεί η σύγκλισή της με την Ευρώπη. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις. «Στηρίζουμε σθεναρά, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, την Κύπρο και τα δικαιώματά της. Τασσόμαστε υπέρ της επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε. σε περίπτωση αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία», σημειώνει.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, , σε ερώτηση του καθηγητή Θεόδωρου Καρυώτη, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της Ελληνικής ΑΟΖ, τον Μάρτιο του 2018, όταν είχε επισκεφθεί την Ουάσιγκτον και είχε μιλήσει στο Center of Strategic and International Studies αν θα ανακηρύξει την ΑΟΖ, απάντησε:

«Είναι μία ερώτηση που δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα Ναι ή ένα Όχι. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ανακηρύξει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης. Θα ξεκινούσα να λύσω το πρόβλημα με την Αλβανία, το οποίο στην πραγματικότητα είχε λυθεί από την κυβέρνηση το 2009, αλλά οι Αλβανοί αποχώρησαν από τη συμφωνία που είχαν υπογράψει. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι μια συμφωνία που μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα δυτικά».

Στο προεκλογικό της πρόγραμμα η Ν.Δ. αναφέρει μόνο «Υιοθετούμε νέα ενεργειακή πολιτική για περιορισμό των εκπομπών ρύπων (μείωση διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% μέχρι το 2050), στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον άνεμο και τον ήλιο, που με αφθονία διαθέτουμε και σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη».

Keywords
Τυχαία Θέματα