Οι θυελλώδεις σχέσεις των πολιτικών αρχηγών – Φλερτ και χωρισμοί

Η πολιτική ζωή στους διάφορους της ιστορικούς κύκλους, σημαδεύεται από συμμαχίες, συμπράξεις, φλερτ αλλά και χωρισμούς.

Στην Κύπρο, ένεκα του πολιτειακού συστήματος της προεδρικής Δημοκρατίας, η σύμπλευση τουλάχιστον δυο κομματικών σχηματισμών, θεωρείτο στο παρελθόν επιβεβλημένη για να κατακτηθεί η εξουσία.

Δεύτερος άξονας κατά τον οποίο τα κόμματα και οι ηγεσίες τους χάραζαν κοινή πορεία ήταν και παραμένει το Κυπριακό πρόβλημα και οι εξελίξεις

γύρω από αυτό.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ακριβώς λόγω των κρίσιμων στιγμών που διέρχεται το Κυπριακό πρόβλημα αλλά και με φόντο τις μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις, παρατηρείται στο πολιτικό σκηνικό, μια διαφοροποίηση ως προς τις σχέσεις που διατηρούσαν μέχρι πρότινος κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί.

Ο «χωρισμός» Αναστασιάδη – Άντρου

Η παράνομη εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα την άνοιξη του 2015 έδωσε μια σημαντική ώθηση στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εισήλθε σε έναν ουσιαστικό διάλογο με τον κατοχικό ηγέτη επαναβεβαιώνοντας μια σειρά συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ.

Η συγκεκριμένη πολιτική του Νίκου Αναστασιάδη, βρήκε έναν ισχυρό σύμμαχο από την αντιπολίτευση που δεν ήταν άλλο από το ΑΚΕΛ και τον Άντρο Κυπριανού.

Μάλιστα, ο όρος «ΔΗΣΑΚΕΛ», χρησιμοποιήθηκε την περίοδο εκείνη κατά κόρον από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τα ΜΜΕ και την κοινωνία θέλοντας να καυτηριάσουν τις κοινές αντιλήψεις και προσεγγίσεις Προεδρικού – ΑΚΕΛ ή καλύτερα Νίκου Αναστασιάδη και Άντρου Κυπριανού.

Ο διπολισμός ανάμεσα σε Δεξιά και Αριστερά περιοριζόταν εκείνο το διάστημα μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2016, στην οικονομική κρίση, το κούρεμα καταθέσεων και την διακυβέρνηση Χριστόφια.

Ωστόσο, οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Προεδρικό και ΑΚΕΛ ήταν ισχυρότεροι από ποτέ.

Όλα αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν αφού το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017 και τα όσα ακολούθησαν μέχρι και σήμερα μετέτρεψαν στην πολιτική συνεννόηση ανάμεσα στους δυο σε ένα θορυβώδη χωρισμό με αλληλοκατηγορίες και υπαινιγμούς.

Πιο κοντά από ποτέ Νίκος και Νικόλας

Την ώρα που οι δρόμοι για τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Άντρο Κυπριανού χώριζαν ένα νέο πολιτικό φλερτ έκανε την εμφάνιση του.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος από πολέμιος και άσπονδος εχθρός του Νίκου Αναστασιάδη τείνει να μετεξελιχθεί σε έναν άτυπο συγκυβερνήτη.

Η αλλαγή στάσης και ρητορικής του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό μετά το Κραν Μοντανά θεωρείται από το ΔΗΚΟ ως επιβεβαίωση των όσων ο Νικόλας Παπαδόπουλος προειδοποιούσε.

Έκτοτε, η ένταση στην κριτική που ασκούσε όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχεδόν έχει εκμηδενιστεί και περιορίζεται στην διαφωνία του κόμματος για λύση δυο κρατών ή συνομοσπονδίας.

Το φλερτ των δυο πλευρών και οι γέφυρες επικοινωνίας που έχουν κτιστεί επιβεβαιώθηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι δυο τους στις 21 Νοεμβρίου όπου το Προεδρικό φέρεται να έκανε αποδεκτές εισηγήσεις του ΔΗΚΟ για μια σειρά νομοθετημάτων στα κοινωνικά ζητήματα και τις μεταρρυθμίσεις.

Σταθερές οι σχέσεις του «δίδυμου»

Η εξ αριστερών κριτική που ασκήθηκε στον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Νικόλα Παπαδόπουλο την περίοδο της οικονομικής κρίσης έφερε τον τίτλο «αδέλφια δίδυμα», θέλοντας να καταδείξει την ταύτιση των δυο πολιτικών αρχηγών στη ψήφιση μνημονιακών νομοσχεδίων.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ουδέποτε έκρυψε τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τον Νικόλα Παπαδόπουλο ακόμη και κατά την διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου όπου συχνά πυκνά φρόντιζε να πιστώνει τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ για την «υπεύθυνη» και «πατριωτική» στάση που επέδειξε σε κρίσιμα νομοσχέδια.

Ενδεικτική των σχέσεων των δυο πολιτικών αντρών ήταν και η συνάντηση που είχαν στα γραφεία του ΔΗΣΥ στις 20 Νοεμβρίου. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αφού έκανε λόγο για πολιτική χημεία που τον ενώνει με τον Νικόλα, δήλωσε: «Χωρίς τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος και του ιδίου του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση. Κι αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ και δεν το ξέχασα ούτε και προεκλογικά».

Πληροφορίες, εξάλλου φέρουν τον ΔΗΣΥ να είναι έτοιμος να υποστηρίξει τον Νίκολα Παπαδόπουλο το 2021 για την θέση του προέδρου της Βουλής.

Έσπασε ο πάγος

Νικόλας Παπαδόπουλος και Άντρος Κυπριανού επιχείρησαν να σπάσουν τον πάγο στις πολιτικές τους σχέσεις την περασμένη Τετάρτη (27/11). Μετά από μια μεγάλη περίοδο παρατεταμένης σύγκρουσης των δυο κομμάτων, είτε αυτή αφορούσε το Κυπριακό, είτε την οικονομία ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ φέρεται να εγκαινίασαν μια νέα περίοδο προσπάθειας αναθέρμανσης των σχέσεων τους.

Επίκεντρο αναζήτησης κοινού πολιτικού εδάφους φέρεται να είναι η διαφωνία των δυο κομμάτων για αλλαγή βάσης του Κυπριακού από την μια και η προώθηση νομοσχεδίων με κοινωνικό πρόσημο από την άλλη.

Το εγχείρημα επαναπροσέγγισης ΑΚΕΛΔΗΚΟ δεν φαίνεται να είναι εύκολο όμως το πρώτο βήμα έχει γίνει.

«Τσουνάμι»

Ο Νίκος Αναστασιάδης, στις 4 Φεβρουαρίου 2018 στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία» κατά την διαδικασία ανακήρυξης του για δεύτερη φορά στον Προεδρικό θώκο, ευχαρίστησε ονομαστικά τον Αβέρωφ Νεοφύτου για την συμβολή του.

Το ίδιο έπραξε και στα γραφεία του ΔΗΣΥ λίγο πιο πριν. Η επιλογή του να ευχαριστήσει δημόσια δυο φορές τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ θεωρήθηκε ως ένδειξη για το ποιον θα ήθελε ο ίδιος να παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος το οποίο θα οδηγείτο την άνοιξη εκλογικό συνέδριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανεκλέγηκε άνευ ανθυποψηφίου τον Απρίλιο.

Ωστόσο, τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος προέβη στην περιβόητη δήλωση για εθνικό τσουνάμι το οποίο έρχεται στο Κυπριακό.

Η τοποθέτηση αυτή δεν έμεινε αναπάντητη από τον Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος δήλωσε «κουρασμένος» από τέτοιου είδους αναφορές, επιβεβαιώνοντας έτσι την παραφιλολογία που ήθελε τους δυο άντρες να μην διάγουν την καλύτερη περίοδο στις σχέσεις τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα