Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών εν όψει δείπνου (vid)

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 20:30 το βράδυ της Πέμπτης (12/4) η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο εν όψει του δείπνου κοινωνικού χαρακτήρα μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί.

Διαβάστε σχετικά: H τοποθέτηση Προδρόμου μετά τη σύσκεψη αρχηγών για δείπνο

Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για μια παραγωγική συζήτηση σε πάρα πολύ καλό κλίμα όπου ακούστηκαν διάφορες απόψεις.

Ο ίδιος σημείωσε

ότι ως ΔΗΣΥ θεωρούν σωστή τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποδεχτεί την πρόσκληση για το δείπνο.

Ευχή, είπε ο κ. Νεοφύτου είναι το δείπνο να είναι η αρχή για να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό καθότι όποτε υπάρχει αδιέξοδο υπάρχουν και κίνδυνοι.

Άντρος Κυπριανού

Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, επανέλαβε την πάγια θέση του ΑΚΕΛ ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Γι΄ αυτό το λόγο τόνισε ο κ. Κυπριανού, θα πρέπει να αποδοθεί σημασία όχι μόνο στο επικοινωνιακό κομμάτι αλλά και στην ουσία.

Ερωτηθείς αν εκτός από προοπτικές ελλοχεύουν και κίνδυνοι από το δείπνο ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως αν είμαστε καλά προετοιμασμένοι δεν θα βρούμε κινδύνους.

Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει ο διάλογος στο Κυπριακό θα πρέπει να είναι ο τερματισμός της Τουρκικής προκλητικότητας.

Νικόλας Παπαδόπουλος

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι έγινε ενημέρωση από πλευράς ΠτΔ για το δείπνο όπου κατά την άποψη του κ. Αναστασιάδη θα είναι διερευνητικού χαρακτήρα.

Κανείς , ωστόσο, πρόσθεσε δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος αν λάβουμε υπόψη τις δημόσιες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων και των Τουρκοκυπρίων.

Το ΔΗΚΟ, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι υπέρ του διαλόγου αλλά με ξεκαθαρισμένη τη βάση του.

Αυτή η βάση τόνισε δεν μπορεί να είναι πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο όπως ανέφερε παραβιάζει τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Μαρίνος Σιζόπουλος

Αντιλαμβανόμαστε ότι η λύση θα έρθει μέσα από διάλογο, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος θέτοντας παράλληλα κάποια ερωτήματα όπως είπε που πρέπει να απαντηθούν.

Το πρώτο ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο κ. Σιζόπουλος είναι κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί από μόνη της να λύσει το Κυπριακό.

Το δεύτερο σημείο είναι αν η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει εκείνες τις υποχωρήσεις για είναι η λύση δίκαιη και βιώσιμη, λέγοντας ότι οι ενδείξεις δεν είναι θετικές

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε ότι «δεν συμφωνούμε με την διαδικασία του δείπνου το οποίο θα δημιουργήσει αρνητικούς συνειρμούς στην διεθνή κοινή γνώμη».

Παράλληλα κάλεσε τον Πρόεδρο να είναι προσεχτικός στο δείπνο χωρίς να δώσε προδεσμεύσεις

Τον διάλογο αυτό θα τον εκμεταλλευτεί η Τουρκία πρόσθεσε για να θέσει στο τραπέζι το φυσικό αέριο.

Την ίδια ώρα πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο δείπνο να θέσει ζήτημα της Διεθνής Διάσκεψης.

Γιώργος Λιλλήκας

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι έγινε μια καλή συζήτηση σε καλό κλίμα χαρακτηρίζοντας θετικό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε αυτή τη διάσκεψη πριν το δείπνο.

«Δεν υπάρχει σύγκλιση εκτιμήσεων», σημείωσε ο κ. Λιλλήκας τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ούτε οι προϋποθέσεις για επανέναρξη διαλόγου για δίκαιη λύση Κυπριακού.

Η Τουρκία παραμένει επιθετική, πρόσθεσε. Παράλληλα σημείωσε ότι είτε θα οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο ή θα πρέπει να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις των Τούρκων, κάτι που δεν διαφαίνεται να κάνει ο Πρόεδρος, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας.

Επιπρόσθετα χαρακτήρισε ρεαλιστικές τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται στο δείπνο ο Πρόεδρος σημειώνοντας ότι δεν προβλέπει πως θα προκύψει κάτι αρνητικό από το δείπνο.

Πόλυς Παλλήκαρος

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη σημείωσε ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί εκτός συνομιλιών.

Παρόλα αυτά ανέφερε ότι δεν μπορούμε να υποχωρούμε όμως για χάρη των συνομιλιών.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι οι θέσεις του Τ/κ ηγέτη δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Γιώργος Περίδκης

Ο Γιώργος Περδίκης ευχαρίστησε τον ΠτΔ για την πρόσκληψη πριν από το δείπνο ξεκαθαρίζοντας όμως την διαφωνία με την υλοποίηση του

Αν στόχος του δείπνου είναι να καθοριστεί ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, σημείωσε ο κ. Περδίκης θα μπορούσε να γίνει μεσω της κυρίας Σπέχαρ

«Ένα δείπνο δεν είναι το τέλος του κόσμου αρκεί να μην είναι αρχή για νέες υποχωρήσεις», τόνισε.

Γεάδης Γεάδη

Η Ελλάς θρηνεί ακόμα ένα θύμα του ακήρυκτου ελληνοτουρκικού πολέμου, ανέφερε αρχικά στην τοποθέτηση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, στέλνοντας τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου πιλότου.

«Εκφράσαμε την διαφωνία μας για το δείπνο και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που αναβαθμίζει τον κατοχικό ηγέτη», τόνισε ο κ. Γεάδης.

«Για το ΕΛΑΜ είναι ξεκάθαρο το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι δικοινοτική διαφορά αλλά πρόβλημα εισβολής και κατοχής», υπογράμμισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα