Οι τουρκικές εκλογές θα επηρεάσουν το Κυπριακό

Το αποτέλεσμα των επερχόμενων τουρκικών εκλογών αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τον διεθνολόγο και Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Αντώνη Στυλιανού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Στυλιανού ανέφερε ότι την επομένη του αποτελέσματος θα διαφανεί κατά πόσο θα υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

«Η δική μας πλευρά έχει μεταφέρει πολλές φορές στη διεθνή κοινότητα την επιθυμία της για άμεση επανέναρξη

των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Από την άλλη, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επιδεικνύει καθόλου τον ίδιο ζήλο για την επανέναρξη των συνομιλιών και μάλιστα προκαλούν και αντιδρούν για τη διαδικασία», είπε.

Σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν, αυτός θα καταστεί ο απόλυτος «σουλτάνος», με υπερδυνάμεις στο εσωτερικό, κάτι που θα σημαίνει ότι, αν όντως επιθυμεί την επίλυση του προβλήματος, θα έχει εκείνη τη δυνατότητα, χαμηλώνοντας τους τόνους για εσωτερικούς σκοπούς. Ωστόσο, κυβερνητικός του εταίρος αναμένεται να είναι τον κόμμα των Γκρίζων Λύκων, το οποίο στο Κυπριακό επιδίδεται σε ακραία ρητορική.

«Αν στόχος του Ερντογάν δεν είναι η επίλυση του Κυπριακού, τότε εκτιμώ ότι η Τουρκία θα μας οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όμως ο σκοπός δεν θα είναι η λύση, αλλά η επίρριψη ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά και μετά να περάσει σε αυτό που κατά καιρούς ονομάζει σχέδιο Β’», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κο Στυλιανού, το εθνικιστικό κόμμα της Τουρκίας έχει ως στόχο αυτό που επιθυμεί και ο Ερντογάν, δηλαδή μια «μεγάλη Τουρκία», μια επαναφορά της οθωμανικής αυτοκρατορίας με τη συνεχή αμφισβήτηση περιοχών που κατά καιρούς ήταν κάτω από αυτή.

«Ξεκινώντας με αυτό το δεδομένο, σίγουρα (το εθνικιστικό κόμμα) δεν επιθυμεί την επίλυση του προβλήματος, αλλά την προσάρτηση των κατεχομένων ή και όλου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τουρκία, ώστε τα κατεχόμενα να γίνουν μια από τις πολλές επαρχίες της Τουρκίας. Άρα, δεν τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα συνομιλιών από μια πιθανή εθνικιστική κυβέρνηση», τόνισε, προσθέτοντας ότι μόνο αν ο Ερντογάν επιθυμεί την λύση του Κυπριακού μπορεί να πέσει η εθνικιστική ρητορική του.

Τόνισε, πάντως, ότι επί της ουσίας ο Ερντογάν «έχει ξεφύγει», λέγοντας ότι οι παροξυσμοί στους οποίους επιδίδεται μέσω της επιθετικής ρητορικής, πέρα από το κοινό αίσθημα, προκαλούν και διαφοροποιήσεις στην ευρύτερη περιοχή, προσθέτοντας ότι η εν λόγω συμπεριφορά θα πρέπει να συνδεθεί με τις εκλογές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επερχόμενη εκλογική διαδικασία δεν θα είναι η ευκολότερη δυνατή για τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς, όπως φάνηκε και στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν έλαβε το αποτέλεσμα που επιθυμούσε.

Ο κος Στυλιανού επισήμανε ότι η συνεργασία του με το εθνικιστικό κόμμα των Γκρίζων Λύκων, έχει επηρεάσει τις αντιδράσεις του ιδίου σε περιφερειακά ζητήματα, όπως το Παλαιστινιακό, η ανάκληση των πρέσβεων από ΗΠΑ και Ισραήλ, αλλά και η εμπλοκή στη Συρία, τόσο στο Αφρίν όσο και στην περιοχή του Μανμπίτζ.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο Ερντογάν έχει ταυτιστεί πλέον με το κόμμα των Γκρίζων Λύκων, ο κος Στυλιανού απάντησε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ταύτιση, αλλά για μια σύμπνοια, η οποία δεν είναι ούτε τυχαία ούτε εφήμερη.

«Όταν ο Ερντογάν εκλέχθηκε πρόεδρος του AKP και πρωθυπουργός της Τουρκίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ρητορική του ήταν κοσμική. Έκτοτε και σε πολύ λίγα χρόνια, ο κος Ερντογάν μετέτρεψε αυτή την κοσμικότητα της Τουρκίας σε μια οθωμανικού χαρακτήρα ρητορική, κάτι που συνάδει με τον χαρακτήρα και την πολιτική που εκφράζουν οι Γκρίζοι Λύκοι. Άρα είναι διαχρονική αυτή η σύνδεση των εθνικιστικών τάσεων που έχει ο Ερντογάν με το κόμμα του Μπαχτσελί. Βεβαίως, αυτό έχει αλυσιδωτές συνέπειες σε όλα τα ζητήματα στα οποία εμπλέκεται η Τουρκία, είτε αφορά στο Κυπριακό είτε στις περιφερειακές διαμάχες που υπάρχουν», είπε.

Ο κος Στυλιανού στάθηκε, επίσης, στην επιδίωξη του Ταγίπ Ερντογάν ώστε η Τουρκία να καταστεί ο ανώτατος ηγεμόνας και προστάτης του μουσουλμανικού πληθυσμού και του αραβικού κόσμου, κάτι που βρίσκει αντίθετες τις επιδιώξεις της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και της Αιγύπτου, με την οποία η Κύπρος αποκτά στενή συνεργασία.

«Ο Ερντογάν θέλει να έχει υπό τον έλεγχό του τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που υπάρχουν στην περιοχή, γεγονός που αλλάζει άρδην τα γεωπολιτικά δεδομένα ή τις ισορροπίες ή ανισορροπίες που υπάρχουν στην περιοχή», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα