«Οι υφασμάτινες μάσκες της κυπριακής αγοράς δεν παρέχουν πλήρη προστασία»

Για την χρησιμότητα των προστατευτικών μασκών αλλά και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχουν οι υφασμάτινες μάσκες ώστε να μας προστατεύουν από τον κορωνοϊό, μίλησε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», ο Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Ιατρικού και Επιστημονικού Εξοπλισμού, Άγγελος Σαρπέτσας.

«Το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας μιλάει για μάσκα προστασίας, χωρίς να διευκρινίζει ποια είναι η κατάλληλη. Στην κατηγορία αυτή μπορούμε να πούμε ότι εμπίπτουν: Οι χειρουργικές μάσκες οι οποίες ακολουθούν ευρωπαϊκό πρότυπο κατασκευής, οι μάσκες ατομικής προστασίας οι οποίες είναι κάτω από την

εργατική νομοθεσία για προστασία από διάφορες ουσίες όπως για παράδειγμα οι βαφές, και η άλλη κατηγορία είναι οι μη ιατρικές οι οποίες είναι μια κατηγορία μασκών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν τελειώσουν οι άλλες», είπε.

Ο κος Σαρπέτσας εξήγησε πως οι δύο πρώτες κατηγορίες προστατεύουν άμεσα από τον κορωνοϊό. Για τις υφασμάτινες δεν υπάρχει ευρωπαϊκό κατασκευαστικό πρότυπο.

Διαβάστε: Δρ. Διέτης: Η αναστολή των δοκιμών AstraZeneca και τα επόμενα βήματα

«Βλέποντας το κενό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε τεχνικές προδιαγραφές για της υφασμάτινες μάσκες. Από πληροφορίες που έχουμε, οι υφασμάτινες μάσκες που υπάρχουν στην κυπριακή αγορά δεν ακολουθούν αυτή την τεχνική προδιαγραφή. Αυτό σημαίνει ότι οι μάσκες που δεν ακολουθούν την προδιαγραφή θα πρέπει να το επισημαίνουν στην συσκευασία πώλησης, ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι δεν παρέχουν πλήρη προστασία», διευκρίνισε.

Πρόσθεσε πως, «δεν γνωρίζουμε κατά πόσο το πλύσιμο ή το σιδέρωμα της μάσκας σε μεγάλη συχνότητα αλλοιώνουν την μάσκα  και τελικά καταλήγει να είναι διακοσμητική».

Διαβάστε: Καραγιάννης: Αρκετά τα μέτρα στα οδοφράγματα–Το βλέμμα στις πέντε ομάδες (vid)

Τέλος ο κος Σαρπέτσας ανέφερε πως, «η μάσκα μιας χρήσεως, εάν την φοράμε όλοι σε κλειστούς χώρους, μας προστατεύει.. Στο σχολείο για παράδειγμα μπορούμε να την φοράμε για μια ολόκληρη ημέρα λόγω των αποστάσεων και των μεγάλων αιθουσών ενώ σε μια πτήση θα πρέπει να αφαιρεθεί μόλις φτάσουμε στον προορισμό μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα