ΟΗΕ: 2 εκατ. θάνατοι τον χρόνο σε εργατικά ατυχήματα-επαγγελματικές ασθένειες

Το 2016, σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν λόγω εργατικού ατυχήματος ή μιας επαγγελματικής ασθένειας, ένας αριθμός ελαφρά αυξημένος από το 2000 και τον οποίο η πανδημία αναμένεται να επιβαρύνει περισσότερο, δήλωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Πρόκειται για τις πρώτες κοινές εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και αφορούν την περίοδο 2000-2016.

Κατά συνέπεια, δεν λαμβάνουν υπόψη την πανδημία της Covid-19 η οποία, σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση του Π.Ο.Υ., επιτάχυνε

την τάση για εργασία περισσότερων ωρών, που είναι ο κύριος κίνδυνος για θανάτους που συνδέονται με την εργασία.

«Κανένας δεν πρέπει να ασθενεί ή να πεθαίνει κάνοντας την εργασία του», ανέφεραν οι γενικοί διευθυντές των δύο οργανισμών, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και Γκάι Ράιντερ, στην έκθεση που καλύπτει την περίοδο 2000-2016.

Το 2016, σχεδόν 1,9 εκατ. άνθρωποι πέθαναν από εργατικά ατυχήματα ή επαγγελματικές ασθένειες, ενώ το 2000 ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 1,7 εκατομμύριο.

Η έκθεση καταγράφει έναν δυσανάλογο αριθμό θανάτων που συνδέονται με την εργασία στους εργαζομένους από την Νοτιοανατολική Ασία και τον δυτικό Ειρηνικό, καθώς και στους άνδρες και στους άνω των 54 ετών.

«Αυτοί οι σχεδόν δύο εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν. Πρέπει να ληφθούν μέτρα στην βάση των διαθέσιμων ερευνών, προκειμένου να στοχεύσουμε την εξελικτική φύση των απειλών για την υγεία που συνδέονται με την εργασία», ανέφερε σε ανακοίνωση η διευθύντρια του τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας στον Π.Ο.Υ.

Η έκθεση εξετάζει 19 παράγοντες επαγγελματικού κινδύνου, κυρίως τις πολλές ώρες εργασίας και την έκθεση στον χώρο εργασίας στην ατμοσφαιρική ρύπανση, σε υλικά που προκαλούν άσθμα, σε καρκινογόνους παράγοντες, σε εργονομικούς παράγοντες κινδύνου και στον θόρυβο.

Ο βασικός κίνδυνος ήταν οι πολλές ώρες εργασίας: το 2016, περίπου 750.000 άνθρωποι πέθαναν, κυρίως από εγκεφαλικό επεισόδιο, λόγω εργασίας 55 ωρών την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση (σωματίδια, αέριο και καπνοί) στον χώρο εργασίας οδήγησε από την πλευρά του σε 450.000 θανάτους.

Οι ασθένειες ευθύνονταν το 2016 για περίπου το 80% των θανάτων.

Η βασική αιτία θανάτων ήταν οι χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, οι οποίες, σύμφωνα με την έρευνα, σκότωσαν το 2016 περίπου 450.000 ανθρώπους, τα εγκεφαλικά επεισόδια (400.000 θάνατοι) και οι ισχαιμικές καρδιοπάθειες (350.000 θάνατοι).

Μόνο τα επαγγελματικά ατυχήματα προκάλεσαν τον θάνατο 360.000 ανθρώπων τον χρόνο, δηλ. σχεδόν το 20% των θανάτων που συνδέονται με την εργασία.

«Είναι σοκαριστικό να βλέπουμε πως τόσοι άνθρωποι σκοτώνονται κυριολεκτικά από την εργασία τους», ανέφερε στην ανακοίνωση ο δρ Τέντρος.

«Η έκθεσή μας είναι ένα σήμα συναγερμού προς τις χώρες και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να βελτιώσουν και να προστατεύσουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τιμώντας τις δεσμεύσεις τους να παρέχουν καθολική κάλυψη των υπηρεσιών ασφάλειας και υγείας στην εργασία», πρόσθεσε.

Οι ασθένειες και οι τραυματισμοί που συνδέονται με την εργασία θέτουν τα συστήματα υγείας σε δεινή δοκιμασία, προκαλούν πτώση της παραγωγικότητας και μπορεί να έχουν μια καταστροφική επίδραση στα εισοδήματα των νοικοκυριών, υπογραμμίζει η έρευνα.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ανησυχούν ακόμη περισσότερο, λόγω του ότι ανάμεσα στο 2000 και το 2016 οι θάνατοι που οφείλονταν σε καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια και συνδέονταν με πολλές ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 41% και 19% αντίστοιχα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, σύμφωνα με την έκθεση, μια τάση προς αύξηση αυτού του σχετικά νέου παράγοντα ψυχολογικού κινδύνου.

Η έκθεση σημειώνει, ωστόσο, ένα νέο που είναι λίγο πιο χαρμόσυνο: σε παγκόσμια κλίμακα, ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την εργασία ανά κάτοικο μειώθηκε κατά 14% από το 2000 έως το 2016, ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΟΗΕ, #45επαγγελματικές,oie, #45epangelmatikes