ΟΗΕ για Συρία: Οι έμμεσες συνομιλίες θα γίνουν άμεσες

Tα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν ότι οι έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και στους αντάρτες, που διεξάγονται στην Αστάνα, θα οδηγήσουν σε άμεσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

"Καμία βιώσιμη, μακροπρόθεσμη επίλυση της διαμάχης δεν μπορεί να επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα, αλλά μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας", δήλωσε, σύμφωνα

με τον ΟΗΕ, κατά την τελετή έναρξης των συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Καζακστάν. "Και οι δύο πλευρές πρέπει να αποδεχθούν και να αποκηρύξουν τη χρήση στρατιωτικών μέσων".

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε σήμερα ότι δεν πρέπει να αναμένεται κάποια κατάληξη στις συριακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, μέσα στις επόμενες μία ή δύο ημέρες.

"Μέρη που ήταν σε πόλεμο μεταξύ τους για έξι χρόνια, βρίσκονται γύρω από το τραπέζι. Μια επίλυση μέσα σε μία ή δύο ημέρες δεν πρέπει να αναμένεται", είπε ο Κουρτουλμούς σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, έπειτα από συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου.

Από την πλευρά τους, οι Σύροι αντάρτες δεσμεύθηκαν ότι θα επαναλάβουν τη μάχη κατά του στρατού του Μπασάρ αλ-Άσαντ σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις στην Αστάνα, που διεξάγονται υπό τον αιγίδα της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν.

"Αν οι συνομιλίες επιτύχουν, είμαστε υπέρ των συνομιλιών. Αλλά αν αποτύχουν, δυστυχώς, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τη μάχη», προειδοποίησε ο Οσάμα Αμπού Ζάιντ, εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας των ανταρτών, που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο μεταξύ, οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί και οικογένειες πίνουν μη ελεγμένο νερό από το ποτάμι στη συριακή πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ, ανέφερε η UNICEF, ηυπηρεσία του ΟΗΕ για την παιδική ηλικία, καθώς η πολιορκία που επέβαλε το Ισλαμικό Κράτος απειλεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης στην Ντέιρ αλ-Ζορ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, καταλαμβάνοντας μια περιοχή που χρησιμοποιείτο για τον εφοδιασμό της πόλης μέσω αεροπορικών ρίψεων, καθώς η επίθεση έκοψε στα δύο την περιοχή που ελέγχεται από το κράτος.

"Η κλιμάκωση της βίας απειλεί τη ζωή 93.000 αμάχων, περιλαμβανομένων περισσότερων από 40.000 παιδιών, που έχουν αποκοπεί από την τακτική ανθρωπιστική βοήθεια για πάνω από δύο χρόνια", ανέφερε σε ανακοίνωση ο Γκέερτ Καπαλάερε, περιφερειακός διευθυντής της UNICEF.

"Βομβαρδισμοί που γίνονται στα τυφλά, φέρεται να ευθύνονται για τον θάνατο δεκάδων αμάχων και έχουν αναγκάσει άλλους να παραμένουν στα σπίτια τους. Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδο πέντε με δέκα φορές υψηλότερο από την πρωτεύουσα, Δαμασκό. Οι χρόνιες ελλείψεις νερού αναγκάζουν τις οικογένειες να φέρνουν μη ελεγμένο νερό από τον ποταμό Ευφράτη, εκθέτοντας τα παιδιά στον κίνδυνο ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό", είπε.

Η επίθεση μοιάζει να είναι μέρος μιας προσπάθειας του ΙΚ να εδραιώσει την παρουσία του στη Συρία, καθώς χάνει έδαφος στο Ιράκ.

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει σχεδόν όλη την επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ, με το ελεγχόμενο από την κυβέρνηση τμήμα της πόλης και την αεροπορική βάση που βρίσκεται εκεί κοντά να αποτελούν το μοναδικό τμήμα της περιοχής που τελεί υπό τον έλεγχο του κράτους.

Το Ισλαμικό Κράτος περικύκλωσε την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή της Ντέιρ αλ-Ζορ τον Ιούλιο του 2014. Από τον Απρίλιο του 2016, το Παγκόσμιο Διατροφικό Πρόγραμμα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 177 αεροπορικές ρίψεις [ανθρωπιστικής βοήθειας] στην πόλη. Όμως αυτές σταμάτησαν στις 15 Ιανουαρίου όταν το ΙΚ πήρε τον έλεγχο της περιοχής ρίψεων, δυτικά μιας κυβερνητικής αεροπορικής βάσης κοντά στην πόλη.

Στο μεταξύ, έξι ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά TU-22 εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους κοντά στην Ντέιρ αλ-Ζορ, ανέφεραν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα