ΟΗΕ: Σχεδόν 50.000 άνθρωποι στην Υεμένη κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν το 2021

Σχεδόν 50.000 άνθρωποι στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Υεμένη διατρέχουν κίνδυνο να λιμοκτονήσουν τους επόμενους έξι μήνες, προειδοποίησαν χθες Πέμπτη τρεις υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.



"Θύλακοι όπου επικρατούν συνθήκες παρόμοιες με αυτές του λιμού (...) ήδη επανεμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια", τόνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF). "Ο αριθμός των ανθρώπων που βιώνουν αυτόν

τον βαθμό καταστροφικής διατροφικής ανασφάλειας ενδέχεται σχεδόν να τριπλασιαστεί, από 16.500 επί του παρόντος στους 47.000 μεταξύ του Ιανουαρίου και του Ιουνίου του 2021", πρόσθεσαν οι τρεις υπηρεσίες.

Οι αριθμοί προκύπτουν από μελέτη για την επισιτιστική κρίση στην Υεμένη. Προβλέπει ότι ο αριθμός των Υεμενιτών που αντιμετωπίζουν "διατροφική ανασφάλεια φάσης 4", κατηγορίας μια βαθμίδα κάτω από τον λιμό, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί από τα 3,6 εκατομμύρια στα 5 εκατομμύρια την αμέσως προσεχή περίοδο.

Στη χώρα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων, τη φτωχότερη του αραβικού κόσμου, μαίνεται από το 2014 ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, και τους σιίτες αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν. Τον περασμένο μήνα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιούσε ότι "αν δεν αναληφθεί άμεσα δράση εκατομμύρια ζωές μπορεί να χαθούν" στην Υεμένη εξαιτίας της κρίσης στον εφοδιασμό των πολιτών της με τρόφιμα. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας - το 45% - αντιμετωπίζει οξεία διατροφική ανασφάλεια, σύμφωνα με την ανάλυση της Ολοκληρωμένης Κατάταξης Φάσεων Διατροφικής Ασφάλειας (Integrated Food Security Phase Classification, IPC) του ΟΗΕ. Η κατάσταση οδεύει να επιδεινωθεί το νέο έτος, με το ποσοστό να αναμένεται να αυξηθεί στο 54%, ή 16,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

"Ο λιμός μπορεί ακόμη να προληφθεί - αλλά η ευκαιρία γι' αυτό ξεγλιστράει κάθε μέρα που περνάει", υπογράμμισε χθες ο Ντέιβιντ Μπίζλι, ο εκτελεστικός διευθυντής του WFP, το οποίο έλαβε φέτος το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Χαρακτήρισε τα στοιχεία της IPC "κλήση αφύπνισης του κόσμου".

Στην Υεμένη εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη, με το 80% του πληθυσμού να χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Δεν έχει κηρυχθεί ποτέ επίσημα κατάσταση λιμού στη χώρα. Ομως φέτος, τα περιοριστικά μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η μείωση των εμβασμάτων, οι ακρίδες, οι πλημμύρες, κι η υποχρηματοδότηση των προγραμμάτων βοήθειας επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο την προοπτική. Μόλις τα 1,4 δισεκ. δολάρια (1,2 δισεκ. ευρώ) από τα 3,2 δισεκ. που είναι απαραίτητα για να χρηματοδοτηθούν προγράμματα βοήθειας στην Υεμένη είχαν χορηγηθεί ως τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Για τον Μοχάμεντ Αμπντι, υπεύθυνο για την Υεμένη στο Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC), επείγει "να αναλάβουμε δράση, αμέσως τώρα". "Αν περιμένουμε να κηρυχτεί κατάσταση λιμού, θα έχουμε ήδη καταδικάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε θάνατο" από πείνα, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα