ΟΗΕ σε ΕΕ: Δώστε άσυλο σε 200 χιλιάδες μετανάστες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αυξήσει τις θέσεις μετεγκατάστασης στις 200.000 λόγω της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, καταλογίζοντας στην ΕΕ αποσπασματική προσέγγιση σε ένα θέμα το οποίο δεν είναι μεταναστευτικό φαινόμενο αλλά προσφυγική κρίση.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει αυτή την κρίση με μια αποσπασματική ή σταδιακή προσέγγιση», αναφέρει ο Γκουτέρες σε γραπτή του δήλωση ενώ επισημαίνει ότι καμία χώρα δεν μπορεί

να τα καταφέρει μόνη της, και καμία χώρα δεν μπορεί να αρνηθεί να αναλάβει το ρόλο της.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, όταν ένα σύστημα είναι δυσλειτουργικό και μη ισορροπημένο και όταν η πίεση κλιμακώνεται τα πάντα βραχυκυκλώνουν. «Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τώρα δεν έχει καμία άλλη επιλογή παρά να κινητοποιηθεί με όλες της τις δυνάμει για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση. Ο μόνος τρόπος επίλυσης του προβλήματος είναι όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη μέλη εφαρμόσουν μια κοινή στρατηγική, που να βασίζεται στην ευθύνη, την αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη».

Ζητά παράλληλα τη λήψη «επειγόντων και θαρραλέων μέτρων για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και, στη συνέχεια, την εξεύρεση τρόπου για ένα πραγματικό καταμερισμό ευθυνών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» και προσθέτει πως η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη, με τη συναίνεση και την υποστήριξη των εμπλεκομένων κυβερνήσεων - κυρίως της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, αλλά και της Ιταλίας – να εφαρμόσει αμέσως επαρκή προγράμματα έκτακτης ανάγκης για την υποδοχή, την αρωγή και την καταγραφή των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες, μια προκαταρκτική εκτίμηση υποδεικνύει μία πιθανή ανάγκη για αύξηση των θέσεων μετεγκατάστασης στις 200,000. “Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν πηγαίνει χέρι-χέρι με επαρκές δυναμικό υποδοχής, ειδικά στην Ελλάδα. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι η ευθύνη μόνο λίγων κρατών-μελών της ΕΕ», σημειώνει.

«Οι μόνοι που επωφελούνται από την έλλειψη μιας κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης είναι οι λαθρέμποροι και οι διακινητές, οι οποίοι κερδοφορούν εις βάρος της απελπισίας των ανθρώπων να φτάσουν στην ασφάλεια», τονίζει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Γκουτέρες, μέχρι στιγμής φέτος, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν διακινδυνεύσει τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο Θάλασσα, ενώ πάνω από 2.600 δεν κατάφεραν να επιβιώσουν το επικίνδυνο πέρασμα, συμπεριλαμβανομένου και του τρίχρονου Aylan, του οποίου η φωτογραφία έχει προκαλέσει παγκόσμιο συγκλονισμό.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα