ΟΗΕ:Zήτησε από τη Σ.Α. να τερματίσει τον αποκλεισμό στη χώρα

Ο ΟΗΕ ζήτησε σήμερα από τη Σαουδική Αραβία να τερματίσει τον αποκλεισμό της Υεμένης, που εμποδίζει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, την ώρα που εκτυλίσσεται εκεί η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη.

«Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις έχουν σταματήσει μετά τον αποκλεισμό που επέβαλε ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ

(Ocha) Γενς Λέρκε. «Αν οι δίοδοι αυτές δεν διατηρηθούν ανοικτές, θα είναι καταστροφικό για τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Ο Λέρκε κάλεσε τον συνασπισμό να επιτρέψει να περάσουν «τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα» στην Υεμένη, την ώρα που περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα ζουν στα πρόθυρα λιμού.

«Η κατάσταση στην Υεμένη είναι καταστροφική, πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, 7 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού, εκατομμύρια άνθρωποι διατηρούνται στη ζωή χάρη στις ανθρωπιστικές μας επιχειρήσεις», τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι η υπηρεσία του θα εξετάσει αν ο αποκλεισμός ισοδυναμεί με «συλλογική τιμωρία», που είναι παράνομη βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Η ενίσχυση του αποκλεισμού της Υεμένης αποφασίστηκε μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου από τους Σιίτες αντάρτες Χούτι εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και της φραστικής αντιπαράθεσης που ακολούθησε μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης.

Χθες, ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει με «προσήκων τρόπο» και εν αναμονή αποφάσισε να ενισχύσει τον αποκλεισμό της Υεμένης. Το μέτρο αυτό προβλέπει το «προσωρινό» κλείσιμο των εναέριων, χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα πρόσβασης κολοσσιαίων διαστάσεων», υπογράμμισε ο Λέρκε, επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση του αποκλεισμού οδήγησε αμέσως στην αύξηση κατά 60% της τιμής των καυσίμων και κατά 50% του αερίου οικιακής χρήσης.

Εξάλλου, ανακοίνωσε ότι ο ΟΗΕ συζητά με τον αραβικό συνασπισμό για να μπορέσει να αποκατασταθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας το ταχύτερο δυνατό.

Η Υεμένη σπαράσσσεται από εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των ανταρτών Χούτι και των συμμάχων τους, των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, και από την άλλη πλευρά του κυβερνητικού στρατού.

Η σύγκρουση επιδεινώθηκε με τη στρατιωτική επέμβαση τον Μάρτιο του 2015 του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος βοηθά τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Από τον Μάρτιο του 2015 έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 8.650 άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλοί άμαχοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 5.295 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 8.873 τραυματιστεί.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα