ΟΗΕ:Η σύγκρουση στο Τιγκράι ενδέχεται να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στη χώρα

Η σύγκρουση στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει ευρύτερα τη χώρα, προειδοποίησε χθες ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Μαρκ Λόουκοκ απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού, ενώ τόνισε ότι η άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Αιθιοπίας αναμένεται να επιδεινωθεί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών έπειτα από αίτημα της Ιρλανδίας, της Εσθονίας, της Γαλλίας,

της Νορβηγίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Μετά το πέρας της συνεδρίασης δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν, καθώς καμία χώρα δεν προσπάθησε να υπάρξει συμφωνία για κάτι τέτοιο, σχολίασε ένας διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ένας άλλος συνάδελφός του επεσήμανε μάλιστα ότι τα αφρικανικά μέλη του Συμβουλίου δεν επιθυμούσαν τη διεξαγωγή της συνεδρίαση, κρίνοντας ότι θα είναι αντιπαραγωγική.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Τιγκράι δεν έχουν λάβει βοήθεια και ο ΟΗΕ δεν έχει καταφέρει να εκτιμήσει πλήρως την κατάσταση στην περιοχή διότι δεν έχει πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση, κατήγγειλε ο Λόουκοκ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι υπάρχουν αναφορές για αυξανόμενη ανασφάλεια και αλλού στην Αιθιοπία, κάτι που ενδέχεται να οφείλεται στο κενό που δημιούργησε η ανάπτυξη μεγάλου μέρους του στρατού της χώρας στο Τιγκράι. Παράλληλα ο Λόουκοκ επεσήμανε ότι ο ΟΗΕ ανησυχεί για το ενδεχόμενο ευρύτερης αποσταθεροποίησης της χώρας, ακόμη και της περιοχής.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ εξαπέλυσε στις 4 Νοεμβρίου ευρεία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF), το οποίο αψηφούσε την εξουσία του. Ο ομοσπονδιακός στρατός εκδίωξε το TPLF από την πρωτεύουσα της επαρχίας Μέκελε, αλλά μικρής έντασης συγκρούσεις συνεχίζονται.

Στην περιοχή αυτή, που ζουν περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι, χιλιάδες πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί και 950.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι “ανησυχεί πολύ” για την κατάσταση στο Τιγκράι, όπως δήλωσε αργά την Τρίτη ένας εκπρόσωπος του οργανισμού.

Ο Λόουκοκ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του Άμπιι ελέγχει το 60% με 80% του Τιγκράι, όμως δεν ελέγχει πλήρως τις δυνάμεις της φυλής Αμχάρα και της Ερυθραίας που επίσης δρουν στην περιοχή. Δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες έχουν καταγγείλει ότι στρατεύματα από την Ερυθραία βρίσκονται στο Τιγκράι για να στηρίξουν τις αιθιοπικές δυνάμεις, κάτι που διαψεύδουν και οι δύο χώρες.

Ο ΟΗΕ έχει δεχθεί καταγγελίες ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν μειωθεί σημαντικά και ο Λόουκοκ προειδοποίησε ότι αν δεν αυξηθούν γρήγορα η ασφάλεια και η παροχή βοήθειας στο Τιγκράι, η ανθρωπιστική κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στο Τιγκράι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει πραγματοποιήσει μερικές συνεδριάσεις για το θέμα, οι οποίες όμως δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή ανακοίνωση λόγω των διαφωνιών μεταξύ των Αφρικανών, που θεωρούν ότι η κατάσταση στην επαρχία είναι εσωτερικό ζήτημα της Αιθιοπίας, και των Δυτικών που ανησυχούν για την ανθρωπιστική κατάσταση και τη μεγάλη εισροή προσφύγων στο Σουδάν.

Στα μέσα Δεκεμβρίου ο Γκουτέρες είχε ανακοινώσει τη σύναψη μιας δεύτερης συμφωνίας σε διάστημα μίας εβδομάδες με τις αιθιοπικές αρχές, η οποία εγγυόταν επί της αρχής “πλήρη πρόσβαση” στο σύνολο της χώρας.

Όμως ακόμη και σήμερα οι ικανότητες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Τιγκράι παραμένουν πολύ μικρές, όπως παραδέχθηκε χθες ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίτς.

“Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μπορούμε να εισερχόμαστε (στο Τιγκράι) χωρίς εμπόδια, χωρίς να χρειάζεται να διαπραγματευόμαστε για κάθε φορτηγό, για κάθε κιβώτιο” ανθρωπιστικής βοήθειας, τόνισε στη διάρκεια της τακτικής του συνέντευξης Τύπου.

“Εργαζόμαστε σε συνεργασία με την κυβέρνηση και είναι δική τους χώρα (…) πρέπει να περνάμε από αυτούς και έτσι θα πρέπει να γίνεται. Αλλά υπάρχει σοβαρή ανθρωπιστική ανάγκη στο Τιγκράι και σε αυτό το στάδιο δεν είμαστε σε θέση να φτάσουμε στους πλέον πληγέντες”, πρόσθεσε ο Ντιζαρίτς.

Αυτή την εβδομάδα πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ μετέβησαν στην Αιθιοπία ζητώντας από τις αρχές να αποκτήσει ο οργανισμός μεγαλύτερη πρόσβαση.

Μετά τον Ύπατο Αρμοστή για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για την Ασφάλεια Ζιλ Μισό, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Ντέιβιντ Μπίσλι.

Σύμφωνα με τον Ακσάγια Κούμαρ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), “το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια ανοικτή συνεδρίαση, η οποία θα καταλήξει σε μια αυστηρή απόφαση με την οποία θα ζητεί να αρθούν τα εμπόδια στην παροχή βοήθειας και την έναρξη άμεσης έρευνας για εγκλήματα πολέμου” που φέρονται να έχουν διαπραχθεί στην Αιθιοπία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα