Οικογενειακή υπόθεση η διάσωση της λίρας - Δυσπιστία επενδυτών

Στους ώμους του Υπουργού Οικονομίας Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ πέφτει το επόμενο διάστημα το μεγαλύτερο βάρος για διάσωση της Τουρκικής οικονομίας, την ώρα που οι πτώση της τουρκικής λίρας απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και προκαλεί ανησυχεί τις αγορές της Ασίας. Η αύξηση των δασμών εισαγωγής σε αμερικανικά προϊόντα εντείνει περεταίρω τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον που δηλώνουν πως δεν πρόκειται να κάνουν οποιαδήποτε υποχώρηση αν δεν απελευθερωθεί ο Πάστορας Μπράντσον

Τεστ για Αλ Μπαϊράκ

Σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών

Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ θα δώσει σήμερα ένα δυνατό τεστ στη τηλεδιάσκεψη με 3.000 επενδυτές και οικονομολόγους. «Είναι ένα τεράστιο τεστ», δήλωσε στους Financial Times ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της συμβουλευτικής ομάδας Teneo Intelligence, ο οποίος παρακολουθεί την Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια. «Είναι μια ευκαιρία να δείξει αν είναι απλώς ο γαμπρός του προέδρου ή αν έχει τις ικανότητες, τις απόψεις και την πολιτική του στάση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία».

Κύμα αναξιοπιστίας

Ορισμένοι από τους επενδυτές, σημειώνουν οι FT, θεωρούν που ο ίδιος ο Αλ Μπαϊράκ αποτελεί μέρος του προβλήματος αφού τον θεωρούν υπεύθυνο για τη σταδιακή απομάκρυνση της Τουρκίας από το πιο τεχνοκρατικό στυλ της προηγούμενης οικονομίας και από μια πιο οικογενειακή πολιτική υπό τον κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος Υπουργός Οικονομίας κατηγορήθηκε από ορισμένους διεθνείς επενδυτές ότι υιοθέτησε μια νοοτροπία ‘’κάλυψης’’ από την μέρα ανάληψης των καθηκόντων. «Οι επενδυτές που συνήθισαν να πίνουν τσάι με τον προκάτοχό του, τον πρώην τραπεζίτη Merrill Lynch Mehmet Simsek, παραπονιούνται ότι ο νέος υπουργός φαίνεται απρόθυμος να μιλήσει μαζί τους», σημειώνεται.

Σύμφωνα με το Reuters, αν και ο Αλ Μπαϊράκ εμφανίζεται με αυτοπεποίθηση, ωστόσο αντιμετωπίζει μια πρόκληση αξιοπιστίας, επειδή ο άνθρωπος που τον διόρισε, ο πεθερός του και Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, συνέβαλε στη διολίσθηση της τουρκικής λίρας με τις αμείλικτες εκκλήσεις του για χαμηλότερα επιτόκια, παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Ο Αλ Μπαϊράκ, συνεχίζει το δημοσίευμα, πρέπει να πείσει τις πληγωμένες αγορές ότι η τουρκική νομισματική πολιτική θα καθοριστεί από την οικονομική πραγματικότητα - και μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα - και όχι από τον ισχυρό οικογενειακό αρχηγό που τον διόρισε.

Την περασμένη Παρασκευή, από το Προεδρικό «σαράι» Dolmabahce ο ίδιος υποσχέθηκε ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και "βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη". Αλλά η έλλειψη λεπτομερειών ή σαφής δράση δημιούργησε περισσότερη ανησυχία στις αγορές. Οι οικονομολόγοι πάντως αποτίμησαν την μέτρια ανάκαμψη της λίρας την Τετάρτη σε μέτρα της κεντρικής τράπεζας που έκαψαν τη ρευστότητα των λιρών, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού χωρίς να περάσουν το επιτόκιο αναφοράς.Οι δηλώσεις του Αλ Μπαϊράκ έχουν μέχρι στιγμής λιγότερη επιτυχία.

Το «φιλί της ζωής» από Κατάρ

Όπως σημειώνουν σε σημερινό τους άρθρο οι New York Times, η οικονομική στήριξη του Κατάρ για την Τουρκία ήταν μια άλλη επίδειξη της συμμαχίας τους μέσα στις μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές γραμμές της περιοχής, στις οποίες πολλές φορές παρατάχθηκαν σε αντιπαράθεση με τους ηγέτες των συμμάχων του Τραμπ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ενώ μερικές χώρες όπως η Ρωσία έχουν προσφέρει ρητορική υποστήριξη στην Τουρκία, το Κατάρ είναι το πρώτο που δεσμεύει τα χρήματα. «Η οικονομική στήριξη "επιβεβαιώνει ότι το Κατάρ συνεχίζει να προωθεί την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη δύναμη της τουρκικής οικονομίας», έγραψε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κατάρ σε μια δημοσίευση Twitter την Τετάρτη.

Τον Ιούνιο του 2017, η Τουρκία συγκαταλεγόταν μεταξύ των πρώτων χωρών που στήριξε το Κατάρ, όταν τέσσερις αραβικές χώρες, υπό την ηγεσία των Σαουδαράβων και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επέβαλαν τιμωρία για εμπόριο και διπλωματικό εμπάργκο κατά του Κατάρ. Καθώς οι περισσότερες δυτικές χώρες προσπάθησαν να αποφύγουν τη διαμάχη, ο κ. Ερντογάν έσπευσε στο πλευρό του Κατάρ, υποσχόμενος την αποστολή στρατευμάτων στη χώρα, σε μια εποχή που οι αξιωματούχοι του Κατάρ φοβούνταν ότι η στρατιωτική δράση της Σαουδικής Αραβίας ήταν επικείμενη. Όπως εκτιμούν ωστόσο διεθνείς αναλυτές, η οικονομική βοήθεια από το Κατάρ ύψους 15 δις δολαρίων , θα έχει μόνο μεσοπρόθεσμα οφέλη και σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετή για να λύσει το πρόβλημα ρευστότητας της Τουρκίας.

New York Times, στο πλαίσιο ραδιοφωνικής της εκπομπής Τhe Daily, δημοσίευσαν και εκπομπή για τις επιπτώσεις της διακυβέρνησης Ερντογάν στην οικονομία με τίτλο «Το οικονομικό κόστος από μια αυταρχική κυβέρνηση»

Μέτρα από Ασιατικά κράτη

Εντωμεταξύ χθες Τετάρτη η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας αύξησε τα επιτόκια για τέταρτη φορά σε τρεις μήνες, ενισχύοντας τα μέτρα για την υπεράσπιση του νομίσματός της. Συγκεκριμένα, η ρουπία της Ινδονησίας τις τελευταίες ημέρες έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της σε σχεδόν τρία χρόνια, μετά από μια απότομη πτώση της τουρκικής λίρας, που προκάλεσε ανησυχίες για τη «μόλυνση» των αγορών με υψηλότερα επίπεδα κινδύνου και σε νομίσματα. Μέτρα προστασίας από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία λαμβάνουν τόσο η Ινδία όσο και η Ταϊλάνδη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, επενδύσεις εμπιστοσύνης 1 δις δολαρίων ανακοίνωσε η Hyundai για στήριξη της τουρκικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, η Hyundai Electric αποφάσισε να παράγει εκατοντάδες προϊόντα στην Τουρκία, τα οποία θα μεταπωληθούν στις ξένες αγορές από την Άγκυρα.

Εντωμεταξύ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει οικονομική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε εκπρόσωπος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσιγκτον την Τετάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα