«Οικονομικά κεφάλια» της Κύπρου σχολιάζουν την εκλογή Τσίπρα

Την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην Πρωθυπουργία σχολιάζουν με δηλώσεις τους στο Sigmalive, πρώην Κύπριοι Υπουργοί Οικονομικών και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

Μάκης Κεραυνός: Επιτέλους …

Θετικά διακείμενος ως προς την εκλογή Αλέξη Τσίπρα

στην Ελλάδα, εμφανίζεται ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και τέως CEO της Ελληνικής Τράπεζας Μάκης Κεραυνός, τονίζοντας ότι η ΕΕ εφαρμόζει εδώ και έξι χρόνια μια πολιτική, η οποία δεν έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα σε καμιά από τις χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση.

Κληθείς να σχολιάσει τη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο πρώην ΥΠΟΙΚ κάκισε τη στάση των αγορών λέγοντας ότι «είναι γνωστό από ποια κέντρα ελέγχεται η αγορά, η οποία θέλει τα κράτη μέλη να συμπεριφέρονται σαν τα καλά παιδιά, υπακούοντας στη θέληση της Γερμανικής ηγεμονίας».

Οι αγορές, πρόσθεσε ο πρώην ΥΠΟΙΚ, συμπεριφέρονται τιμωρητικά και προειδοποιητικά απέναντι στην Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να ακολουθεί τη σημερινή της πορεία διότι οδηγεί σε διάλυση της ευρωζώνης.

«Επιτέλους βλέπουμε μια χωρά- μέλος της ΕΕ να αντιδρά από την πρώτη μέρα στις απαράδεκτες ενέργειες της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην ΥΠΟΙΚ, αναφερόμενος στην απόφαση των αρχηγών κρατών μελών της ΕΕ. για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Η αντίδραση της νέας Ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε για πρώτη φορά και την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία εμφανίστηκε ενοχλημένη, ανέφερε ο κ. Κεραυνός. Αυτή η εξέλιξη, είπε, σηματοδοτεί τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα κέντρα λήψεως αποφάσεων της ΕΕ και που κανένας δεν τολμούσε να θέσει προηγουμένως.

Η εκλογή Τσίπρα, συμπλήρωσε ο πρώην ΥΠΟΙΚ, δημιούργησε το ρήγμα, το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και από άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Ακόμα πιο καθοριστική χαρακτηρίζει αυτήν την εξέλιξη για την Κύπρο, ο κ. Κεραυνός, επισημαίνοντας ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με την Ελλάδα ώστε να ακούγεται, στο Συμβούλιο των «28», η αντίδραση στην ελληνική γλώσσα από δύο κράτη-μέλη.

Η εκλογή αυτής της κυβέρνησης δίνει την δυνατότητα και την ευκαιρία για ανάπτυξη της πρωτοβουλίας στα κέντρα λήψεως αποφάσεων ώστε να γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις με στόχο την αναθεώρηση των καταστροφικών πολιτικών και την ταυτόχρονη εφαρμογή πολιτικών της απασχόλησης και της ευημερίας των λαών της Ευρώπης, κατέληξε ο Μάκης Κεραυνός.Μιχάλης Σαρρής: Δεν είναι θέμα παλικαρισμού…

Αρνητικά αντικρίζει την εκλογή Τσίπρα ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, δηλώνοντας ότι το οικονομικό μοντέλο, που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση του, έχει αποτύχει σε περιπτώσεις άλλων χωρών.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεδομένης της βάναυσης δημοσιονομικής προσαρμογής, που έγινε στην Ελλάδα και της πλήρους αποτυχίας να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη, η νίκη Τσίπρα ήταν αναμενόμενη. Μια αλλαγή έπρεπε να επέλθει, όμως το ζητούμενο είναι τι είδους αλλαγή, είπε ο κ. Σαρρής.

Διατύπωσε τη θέση ότι λανθασμένα όλη η συζήτηση περιστρέφεται στο πως θα αντιδράσει η ΕΕ, διότι η ουσία βρίσκεται στο μοντέλο που προτίθεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.

Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί, φαίνεται από τους ανθρώπους που έχουν διοριστεί σε σημαντικά υπουργία, επεσήμανε ο Μ. Σαρρής και συμπλήρωσε ότι μια από πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν να αναιρεθεί η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Πειραιά και με προοπτική να μην γίνουν νέες ιδιωτικοποιήσεις. "Θα εφαρμοστεί ένα οικονομικό μοντέλο που δοκιμάστηκε και απέτυχε", είπε.

«Αυτή είναι η ουσία και αυτό είναι που βλέπουν οι αγορές, ότι οι συγκεκριμένες πολιτικές δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη. Αν δεν δημιουργηθούν ευκαιρίες για ιδιωτικές επενδύσεις, τότε δεν υπάρχουν μεγάλες προοπτικές», τόνισε.

Δεν είναι θέμα παλικαρισμού, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρρής, συμπληρώνοντας ότι «το να αντισταθείς σε παράλογες πολιτικές το καταλαβαίνω, αλλά πρέπει παράλληλα να εφαρμόσεις σωστές πολιτικές προσεγγίσεις για να βοηθήσεις τον τόπο σου».

Κληθείς να σχολιάσει τη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο πρώην ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία οφείλεται στο τρομερό περιβάλλον αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα.

Τους τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί τα φορολογικά έσοδα, είπε ο πρώην ΥΠΟΙΚ και διερωτήθηκε "με ποιο τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει τους λογαριασμούς, ιδιαίτερα υπό το φόβο ότι δεν θα έλθει εξωτερική οικονομική βοήθεια".

Ο Μιχάλης Σαρρής εξέφρρασε παράλληλα τη θέση ότι το έδαφος για την εκλογή Τσίπρα προετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία επέδειξε διστακτικότητα και δεν προχώρησε σε ουσιαστικές αλλαγές, οι οποίες θα έδιναν ελπίδα στον Έλληνα.

Οι Έλληνες συμπέραναν ότι οι καλύτερες μέρες ήταν μακριά και για αυτό επέλεξαν την αλλαγή, ανέφερε ο κ. Σαρρής διατυπώνοντας τη θέση ότι αυτή η αλλαγή θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα

Γιώργος Βασιλείου: Διαπραγματεύσεις χωρίς απειλές

Όλοι καλωσορίζουν την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην Πρωθυπουργία της Ελλάδας και ελπίζουν ότι θα μπορέσει να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο του φιλικού διακανονισμού με τους εταίρους στα θέματα που τίθενται.

Η διεθνής πρακτική δεν υποστηρίζει τη γραμμή των απειλών και της επιβολής απόψεων (από ελληνικής πλευράς) εκτός διαπραγματευτικής διαδικασίας, είπε ο Γιώργος Βασιλείου.

Κληθείς να σχολιάσει τη πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε τη θέση ότι αυτό σημαίνει πως επικρατεί κλιμα ανησυχίας και στέλνει ακριβώς το μήνυμα ότι δεν πρέπει να επιδιώξουμε λύση προβλημάτων πριν τα διαπραγματευτούμε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο συμβιβασμού μεταξύ διεθνών δανειστών και νέας Ελληνικής κυβέρνησης, ο πρώην Πρόεδρος απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα στο σωστό πλαίσιο και όχι με απειλές.

Σε σχέση με την οικονομική πολιτική που υιοθετεί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντάγκι για αύξηση της ρευστότητας με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι «αυτό είναι που χρειάζεται η Ελλάδα και δεν πρέπει να το παρακάνουμε με τη λιτότητα διότι η λιτότητα από μόνη της δεν λύνει προβλήματα».

Υπευθυνότητα και σοβαρότητα είναι τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη και την προσέλκυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος , τόνισε.

Καταλήγοντας, ο Γιώργος Βασιλείου, διατύπωσε τη θέση ότι η απόφαση Ντράγκι σηματοδοτεί το τέλος της πολίτικης της λιτότητας και αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι η Ευρώπη θέλει να περάσει από την περίοδο ύφεσης σε περίοδο ανάπτυξης και για αυτό θέτει τις κατάλληλες βάσεις.

Follow @AthanasiouTh !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

athanasiout@sigmalive.com

Διαβάστε επίσης: Οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης

Keywords
Τυχαία Θέματα