Οικονομικά θέματα στη συνάντηση οργανώσεων και ΠτΔ

Προχωρούμε σταθερά προς την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμών, είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής σε σημερινές δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο.


Ο κ. Καδής παρακάθισε σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τις τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ-ΠΟΕΔ-ΟΛΤΕΚ, στην παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, κατά την οποία συζητήθηκαν οικονομικά θέματα.

Σε δηλώσεις του μετά

τη συνάντηση, ο κ. Καδής είπε ότι έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση ανάμεσα στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών.

«Τέθηκαν τα ζητήματα που ήθελαν να θέσουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι επειδή όλα αυτά τα αιτήματα έχουν οικονομική διάσταση, λέχθηκε ξεκάθαρα ότι δεν θα μπορούσαν να τύχουν άμεσης διαχείρισης, δηλαδή αυτή την περίοδο που διανύουμε, εν όψει και των προεδρικών εκλογών. Όμως, η Κυβέρνηση είναι ανοικτή στον διάλογο. Μπήκαν συγκεκριμένα πλαίσια, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στα οποία όλα τα θέματα θα συζητηθούν. Μάλιστα, θα συζητηθούν και στις αρμόδιες θεσμοθετημένες επιτροπές, στα αρμόδια θεσμοθετημένα σώματα, ούτως ώστε και να καταλήξουμε ως προς το ύψος των κονδυλίων που χρειάζονται για να ικανοποιηθούν, αλλά και ως προς τις προοπτικές ικανοποίησης και τον τρόπο ικανοποίησης κάποιων αιτημάτων», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν εκ πρώτης όψεως είναι αιτήματα τα οποία δικαιολογούνται, ο κ. Καδής είπε ότι αυτό θα φανεί στην πορεία του διαλόγου.

«Δεν είναι αρνητική η Κυβέρνηση στην ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων που συνδέονται με την ανάκαμψη της οικονομίας. Όπως για παράδειγμα κάποιες περικοπές οι οποίες είχαν γίνει στους μισθούς παλαιότερα, που θα μπει συγκεκριμένο πλαίσιο για να δούμε πώς αποκαθίστανται οι μισθοί με τον χρόνο. Έχουν γίνει περικοπές στο παρελθόν, αποφασίστηκε ότι θα συζητηθεί ο τρόπος και τα χρονοδιαγράμματα με τα οποία θα επανέλθουν σταδιακά οι μισθοί στα προηγούμενα επίπεδα», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, μιλώντας εκ μέρους των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων, είπε, στις δηλώσεις του, ότι οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ-ΠΟΕΔ-ΟΛΤΕΚ έθεσαν, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέματα κυρίως οικονομικά, τα οποία άπτονται της αποκατάστασης των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν αποκοπεί από το 2012 και κάποιων ιδιαίτερων ζητημάτων που έχουν σχέση πάλι με τα ζητήματα είτε τα συνταξιοδοτικά είτε οποιαδήποτε άλλα.

«Έχει συμφωνηθεί ότι τα θέματα αυτά θα μπουν σε ένα δομημένο και θεσμικό διάλογο, με κατάληξη το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2018, ούτως ώστε να αξιολογηθεί η όλη κατάσταση που θα διαμορφωθεί, ούτως ώστε να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις. Είναι σημαντικό το ότι θα συζητηθούν τα συγκεκριμένα ζητήματα μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου και το σημαντικό είναι ότι στον διάλογο αυτό έχει μπει και κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία στην οποία θα πρέπει να καταλήξουμε. Το να καταλήξουμε, σημαίνει να υπάρχουν τα δεδομένα, για να αξιολογηθούν στη συνέχεια και από εμάς και από την επίσημη πλευρά για το πώς θα προχωρήσουμε», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν έχουν κοστολογηθεί τα αιτήματα τους, ο κ. Φυλακτού είπε ότι η προσπάθεια μέσα στον διάλογο θα είναι να καταγραφεί και να διαφανεί και το κόστος το δημοσιονομικό, «αλλά την ίδια ώρα, να μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για εκπαίδευση και εκείνο που πρέπει να προσμετράται, είναι και εκπαιδευτική πτυχή των θεμάτων στα οποία έχουμε συζητήσει».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φυλακτού είπε πως όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είτε του ευρύτερου δημόσιου τομέα είτε του δημόσιου τομέα έχουν ξεχωριστή συζήτηση και διαπραγμάτευση για τα δικά τους, ιδιαίτερα, θέματα που τους απασχολούν.

«Είδαμε για παράδειγμα πρόσφατα η ΣΕΚ και η ΠΕΟ να κάνουν για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τον δικό τους διάλογο, η ΠΑΣΥΔΥ το ίδιο. Το ίδιο θα γίνεται και με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες απαριθμούν 13.000 εκπαιδευτικούς και ένα από τα θέματα που έχουμε θέσει πλέον και είναι ξεκάθαρο και έχει τύχη της αποδοχής, είναι ότι θα υπάρχει ξεχωριστή διαπραγμάτευση, ξεχωριστός θεσμικός ρόλος και στις εκπαιδευτικές οργανώσεις για συζήτηση θεμάτων που άπτονται των μελών τους, που επηρεάζουν τα μέλη τους», πρόσθεσε.

Πόρισμα για το ΝΣΔ στην εκπαίδευση
--------------------------------------------------

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πήρε ένα προσχέδιο του πορίσματος του Γενικού Ελεγκτή για το θέμα των εξετάσεων στα πλαίσια του Νέου Συστήματος Διορισμών στην εκπαίδευση, είπε ότι αναμένει το τελικό πόρισμα του Γενικού Ελεγκτή.

Σημείωσε ότι θα προβεί σε δηλώσεις μόλις έχει και το τελικό πόρισμα του Γενικού Ελεγκτή, αλλά και την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος, όπως είπε, θα τούς δώσει γενικότερα τις απόψεις του, λαμβάνοντας υπόψη και το πόρισμα του Γενικού Ελεγκτή, αλλά και το πόρισμα της ερευνώσας λειτουργού που όρισε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε σχέση με το θέμα της πρόωρης ανάρτησης των θεμάτων των εξετάσεων στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Σε παρατήρηση ότι προχθές άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και δεύτερης έρευνας με βάση το πόρισμα του Γενικού Ελεγκτή και αν αυτό χρειάζεται και δικαιολογείται με βάση τα ευρήματα, ο κ. Καδής είπε ότι με βάση το προσχέδιο προκύπτουν κάποια πειθαρχικά ζητήματα, τα οποία, όμως, δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις εξετάσεις.

«Είναι ενδεχομένως πειθαρχικά παραπτώματα, στα οποία έχουν υποπέσει στελέχη του Υπουργείου λόγω μη εξασφάλισης άδειας για εργοδότηση σε κάποια ιδρύματα. Αυτό, όμως, δεν έχει οποιαδήποτε σχέση, με αυτές καθ’ αυτές τις εξετάσεις, τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τη διενέργεια των εξετάσεων για το Νέο Σύστημα Διορισμών», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν οι εξετάσεις που είχαν αναβληθεί διεξάγονται κανονικά, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι από χθες είναι στα κέντρα θεματοθέτησης, οι θεματοθέτες.

«Σήμερα είναι η εξέταση των δύο μαθημάτων και αύριο των άλλων τριών. Ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία και προχωράμε σταθερά προς την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμών», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν παραμένει η θέση του ότι δεν πρέπει να ακυρωθούν οι εξετάσεις, μετά το προσχέδιο του Γενικού Ελεγκτή, ο κ. Καδής είπε ότι παραμένει και θα οριστικοποιηθεί αυτή η θέση όταν λάβουν και τα δύο σημειώματα που αναμένουν και από τον Γενικό Ελεγκτή και από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Σε ερώτηση προς τον κ. Φυλακτού αν γνωρίζει κόσμο ο οποίος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη γι’ αυτή τη διαδικασία, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ απάντησε ότι από ό,τι οι ίδιοι έχουν εξαγγείλει, ασφαλώς και υπάρχουν άτομα τα οποία θα προσφύγουν στα δικαστήρια για τη διαδικασία.

«Είναι γι’ αυτό που εμείς, από την πρώτη στιγμή, νηφάλια και χωρίς να λέμε πολύ μεγάλα λόγια, είχαμε αναφέρει ότι θα έπρεπε η Γενική Εισαγγελία, έχοντας μπροστά της όλα τα δεδομένα όπως γίνεται σήμερα, να αποφανθεί, κατά πόσο η διαδικασία είναι έγκυρη και νόμιμη, χωρίς καμία πρόθεση για να πλήξουμε είτε το νέο σύστημα είτε οτιδήποτε άλλο. Είναι κάτι το οποίο στο τέλος υιοθετήθηκε από όλους και αυτό περιμένουμε όλοι - και πολύ περισσότερο οι ενδιαφερόμενοι. Γιατί, ακριβώς, το να είναι η όλη διαδικασία ευάλωτη αύριο σε οποιεσδήποτε δικαστικές αποφάσεις, είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να απασχολήσει όλους τους εμπλεκόμενους», συμπλήρωσε.

Σε παρέμβαση του, ο κ. Καδής είπε ότι αυτό θα το γνωρίζουν σήμερα.

«Αυτό που αναμένω από τον Γενικό Εισαγγελέα είναι ότι, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα είτε αυτά προέκυψαν από την έκθεση που έχει υποβάλει το Υπουργείο είτε αυτά προέκυψαν από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, να μας πει κατά πόσο τίθεται θέμα ευρύτερα της εγκυρότητας των εξετάσεων και θα ακολουθήσει ανακοίνωση μόλις έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα