Οικονομικές επιπτώσεις λόγω Ουκρανίας: Το παρασκήνιο σύσκεψης στο Προεδρικό

Η διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία είναι για την ώρα άγνωστος Χ.

Με αυτό ως δεδομένο, καθίσταται δύσκολος όχι μόνο ο ακριβής υπολογισμός των επιπτώσεων στην κυπριακή οικονομία, αλλά και η εκπόνηση ακραίων και βασικών  σεναρίων οικονομικού αντιτύπου.

Η ραγδαία μεταβαλλόμενη κατάσταση με τις εκατέρωθεν κυρώσεις κρίνεται αναγκαίο να αξιολογείται σε τακτή βάση για την ορθότερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων. 

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στο Σίγμα

ότι για την ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στραμμένη την προσοχή της στις κυρώσεις, αλλά θα πρέπει σύντομα να αρχίσει να συζητεί και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλούν οι κυρώσεις στα κράτη μέλη.

Μέχρι, όμως, να συμβεί αυτό, η Κύπρος θα πρέπει να λάβει τα μέτρα της για να αντιμετωπίσει κινδύνους. 

Οι υπουργοί, στην σύσκεψη στο Προεδρικό ανέλυσαν τις επιπτώσεις του δικού τους χαρτοφυλακίου. 

Όπως πληροφορείται το Σίγμα, στα της ναυτιλίας, μέχρι στιγμής δεν είναι σοβαρές οι ανησυχίες, καθώς δεν έχουν βάλει -ακόμα- κυρώσεις για τις θαλάσσιες μεταφορές. 

Αυτό που είναι γνωστό, είναι ότι αυτή τη στιγμή στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσα βρίσκονται 4 πλοία υπό κυπριακή σημαία. 

Εκείνο που έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα είναι το κόστος της μεταφοράς του πετρελαίου με δεξαμενόπλοια, το οποίο αυξήθηκε κατά 25%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Σε ό,τι αφορά την συνδεσιμότητα για το 20022 θα πετούσαν 63 αεροπορικές εταιρείες, ωστόσο, έχουν χαθεί οι 13 από Ρωσία και Ουκρανία.

Θα εκτελούνταν πτήσεις από και προς, 165 δρομολόγια. Λόγω πολέμου και κυρώσεων αφαιρούνται 25 δρομολόγια σε Ρωσία και Ουκρανία, ενώ μειώνονται περίπου 100 με 120 αφίξεις τη βδομάδα από τη Ρωσία.

Γι' αυτό το λόγο το Υφυπουργείο θα στραφεί σε άλλες αγορές, για να καλύψει το κενό.   

Σε ό, τι αφορά την Υγεία, το αρμόδιο Υπουργείο θα αποστείλει ιατροφαρμακευτική βοήθεια. Την ίδια ώρα εξετάζονται αιτήματα Ουκρανών πολιτών, χρόνια πασχόντων για συνέχιση της θεραπείας τους στην Κύπρο.

Όσον αφορά τα σιτηρά, τα αποθέματα για κτηνοτροφικούς σκοπούς είναι ενάμιση μήνας, ενώ για ανθρώπινη χρήση τέσσερις. 

Το κράτος, εξαιτίας της αύξησης των τιμών στα σιτηρά, θα κάνει μαζική παραγγελία για να τα διοχετεύσει στους εμπόρους. 

Παρών στην σύσκεψη ήταν και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου, ανέπτυξε τα ζητήματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Ανάμεσά τους οι ανησυχίες που εγείρονται, για τυχόν αύξηση των κόκκινων δανείων, εξαιτίας του πληθωρισμού. Επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει σημαντική έκθεση των τραπεζών στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, δεν εγείρονται ανησυχίες για ζητήματα κεφαλαίων και ρευστότητας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμούν αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες θα καθορίσουν πολλά στο μέτωπο τις αντιμετώπισης και της αξιολόγησης των επιπτώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οικονομικές, Ουκρανίας, Προεδρικό,oikonomikes, oukranias, proedriko