Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές στην Ελλάδα

Το ισχύον Ελληνικό σύστημα ανήκει στην κατηγορία της ενισχυμένης αναλογικής, συνδυάζοντας στοιχεία της απλής αναλογικής και του πλειοψηφικού συστήματος.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, για να εισέλθει ένας συνδυασμός ή ένας μεμονωμένος υποψήφιος στη Βουλή πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστο 3% των εγκύρων ψήφων.

Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην αποφυγή της ένταξης στη βουλή σε πολύ μικρά κόμματα. Οι 250 από τις 300 έδρες διανέμονται βάσει απλής αναλογικής,

ενώ οι υπόλοιπες 50 έδρες παραχωρούνται στον πρώτο συνδυασμό ανεξάρτητα από το ποσοστό του και τη διαφορά του από τον δεύτερο.

Το στοιχείο αυτό αποτελεί στοιχείο του πλειοψηφικού συστήματος και αποσκοπεί στην ενίσχυση των μεγάλων κομμάτων ώστε να επιτρέπει τη δημιουργία σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δηλαδή αυτό που λέμε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων. Αυτό που έχει όμως μεγάλη σημασία είναι ποιος θα είναι ο πρώτος, αφού ακόμα και με μια ψήφο να κερδίσει τις εκλογές παίρνει το bonus των 50 εδρών.

Συνεπώς, σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει να έρθει πρώτος, ελπίζοντας ότι το ποσοστό αυτών που θα μείνουν εκτός βουλής, βάσει και του ορίου εισδοχής, θα είναι τέτοιο που θα του επιτρέπει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εάν για παράδειγμα, τα κόμματα που θα λάβουν ποσοστό κάτω του 3% και θα μείνουν εκτός, αθροίζονται στο 10% ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται περίπου 36% για να πάρει αυτοδυναμία. Εάν κανείς υπολογίσει και την αποχή η οποία εάν είναι ψηλή ενδέχεται να σπρώξει τα ποσοστά των κομμάτων προς τα πάνω, ο αριθμός αυτός δεν είναι και πολύ μακριά.

Προηγούμενες εκλογές

Στις Ευρωεκλογές του 2009 το ΠΑ.ΣΟ.Κ είχε βγει πρώτη δύναμη καταγράφοντας 43.92%, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε 33.48%, το Κ.Κ.Ε 7.54%, το ΛΑ.Ο.Σ 5.63%, και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α 4.6%, ενώ η βουλή τότε ήταν 5-κομματική. Το 2012 η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με τη βουλή τότε να ήταν 7-κομματική.

Οι πιο πάνω αριθμοί αντιπροσωπεύουν τις έδρες που είχε λάβει η κάθε δύναμη στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Σημειώνεται όμως ότι στη διάρκεια των 3 ετών διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στη βουλή είχαν ανεξαρτητοποιηθεί πέραν των 20 βουλευτών.

Οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα καταγράφουν πρωτιά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο οποίος να σημειωθεί έχει ακολουθήσει ανοδική πορεία από το 2009. Το 2009 είχε καταγράψει 4.6%, τον Ιούνιο του 2012 κατέγραψε 26.9%, ενώ στις Ευρωεκλογές του 2014 είχε έρθει πρώτο κόμμα. Αντίθετα, κατακόρυφη υπήρξε η πτώση του ΠΑ.ΣΟ.Κ το οποίο από το 43.92% το 2009, πήγε στο 12.3% τον Ιούνιο του 2012, ενώ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 αναμένεται ακόμα πιο κάτω.

Keywords
Τυχαία Θέματα