Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Σκοπιανό σε 2΄ (Vid)
Σ’ ένα βίντεο διάρκειας περίπου 2 λεπτών, συνοψίζονται οι κυριότερες στιγμές του Σκοπιανού ζητήματος. Στο βίντεο αυτό, παρουσιάζονται διαχρονικά, οι διαμάχες μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Σκοπίων.
1991
Κατά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τα 4 από τα 6 ομόσπονδα κρατίδια που την απάρτιζαν, κήρυτταν το ένα μετά το άλλο την ανεξαρτησία τους. Πρώτα η Κροατία και η Σλοβενία,
1992
Ξεκινούν οι προσπάθειες από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για επίλυση του ζητήματος, όμως πέφτουν στο κενό.
Στις 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται το πρώτο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ.
Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για το ονοματολογικό σε ένα βίντεο pic.twitter.com/LWRkFVsZsg
— HuffPost Greece (@HuffPostGreece) February 7, 2018Αρχές Απριλίου κατατίθεται το επονομαζόμενο «πακέτο Πινέιρο» από τον μεσολαβητή της ΕΟΚ. Περιελάμβανε:
α) κείμενο συμφωνίας για την επιβεβαίωση των υφιστάμενων συνόρων των δύο χωρών,
β) ρήτρα ότι τα Σκόπια θα αποκηρύξουν επεκτατικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας και θα αποθαρρύνουν κάθε εχθρική δραστηριότητα ή προπαγάνδα και
γ) το όνομα «Νέα Μακεδονία» ως συμβιβαστική λύση.
Η πρόταση απορρίφθηκε από την Αθήνα.
1993
Τον επόμενο χρόνο, το ζήτημα έφυγε από τα όρια της Ευρώπης, αφού ο ΟΗΕ αναγνώρισε το νέο κράτος με την προσωρινή ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (πΓΔΜ), μετά από αίτησή του για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη. Η οριστική λύση για την τελική ονομασία του κράτους παραπέμφθηκε σε διαπραγματεύσεις των δύο μερών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οι οποίες συνεχίζονται έως και σήμερα.
1994
Οι ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, αλλά και οι ΗΠΑ (9 Φεβρουαρίου 1994), αποκαθιστούσαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την πΓΔΜ. Σε μια προσπάθεια να αντιδράσει, η Ελλάδα κηρύσσει οικονομικό εμπάργκο στη γειτονική χώρα (στις 16 Φεβρουάριο του 1994), ξεσηκώνοντας διεθνή κατακραυγή και στέλνοντας τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο τελικά την αθώωσε.
1995
Μετά την κινητοποίηση των διεθνών παραγόντων για συμβιβασμό, οι δύο χώρες κατέληξαν στην Ενδιάμεση Συμφωνία, και η Ελλάδα αποφάσισε να άρει το εμπάργκο. Η Ενδιάμεση Συμφωνία υπεγράφη στις 13 Σεπτεμβρίου του 1995 στη Νέα Υόρκη, από τον τότε υπουργό Εξωτερικών τις Ελλάδας Κ. Παπούλια και τον ομόλογό του της πΓΔΜ Στ. Τσερβενκόφσκι.
Προβλέπει:
• Τον σεβασµό των υπαρχόντων συνόρων.
• Την υποχρέωση από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τα Σκόπια µε την προσωρινή ονοµασία «πρώην Γιουγκοσλαβική ∆ηµοκρατία της Μακεδονίας (πΓ∆Μ)».
• Η πΓ∆Μ θα πρέπει να προχωρήσει σε άµεση αλλαγή του συµβόλου (µε τον Ήλιο της Βεργίνας) που υπάρχει στη σηµαία της και να σχεδιάσει µια νέα σηµαία.
• Η πΓ∆Μ θα πρέπει να σταµατήσει την έκδοση και να διακηρύξει τηv άµεση αλλαγή του νέου χαρτονοµίσµατος µε την απεικόνιση του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης.
• Η πΓ∆Μ θα πρέπει να διακηρύξει ότι η ερµηνεία των επίµαχων άρθρων στο Σύνταγµά της δεν ερµηνεύονται ως διεκδίκηση ελληνικού εδάφους, αλλά ούτε και ως ανάµιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.
• H Ελλάδα έχει τη δυνατότητα βάσει του άρθρου 11, να αντιταχθεί στην ένταξη της γείτονος χώρας σε διεθνείς οργανισµούς µε ονοµασία διαφορετική από της πΓ∆Μ (FYROM).
• Άρση του ελληνικού εµπάργκο. Το ελληνικό εµπάργκο επέφερε ζηµιά 1,5 δισ. δολαρίων στην οικονοµία της πΓ∆Μ. Τα διυλιστήρια και τα χαλυβουργεία διέκοψαν τη λειτουργία τους, επειδή δεν µπορούσαν να ανεφοδιαστούν από το λιµάνι της Θεσσαλονίκης).
1996
Στις 17 Ιανουαρίου αρχίζει η λειτουργία των «πρεσβειών» των δύο χωρών (γραφεία σύνδεσης) σε Αθήνα και Σκόπια.
2001
Από την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μέχρι το 2001 η υπόθεση ουσιαστικά «πάγωσε».
Το 2001, όπου την εξουσία της Ελλάδας κατείχε ήδη ο Κ. Σημίτης, η πΓΔΜ αντιμετωπίζει σοβαρή εσωτερική κρίση, φτάνοντας μια ανάσα από τον πόλεμο, λόγω των ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ της αλβανικής μειονότητας και των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας. Η Ελλάδα τότε υποστήριξε την ανεξαρτησία της χώρας, την εδαφική της ακεραιότητα, το απαραβίαστο των συνόρων και την ενότητα της πΓΔΜ, παρά τα προβλήματα για την ονομασία. Παράλληλα, ήταν σταθερή η οικονομική στήριξη προς τη γειτονική χώρα.
2004
Το θέμα παγώνει ξανά μέχρι το 2004 που η Νέα Δημοκρατία κέρδισε ξανά την εξουσία με τον Κ. Καραμανλή. Στο συγκεκριμένο ζήτημα ακολούθησε τη θέση και στάση της απερχόμενης κυβέρνησης.
Με την άνοδό της στην εξουσία, εξέφρασε δημοσίως την πρόθεσή της να επιτύχει μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση, δίνοντας νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις.
Η κατάθεση της αίτησης ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ, στις 22 Μαρτίου, αποτέλεσε μία ευκαιρία για τη διευθέτηση του ζητήματος. Αρχίζει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το όνομα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Στις 4 Νοεμβρίου οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.
2008
Από το 2007, η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, ξεκινά σειρά διπλωματικών επαφών με Ευρωπαίους εταίρους, παρουσιάζοντας τη θέση της χώρας και λαμβάνοντας, σε αρκετές περιπτώσεις, στήριξη.
Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Φεβρουάριο, οι διαβουλεύσεις είναι ίσως οι εντονότερες που έχουν υπάρξει ποτέ στο ονοματολογικό.
Στις 19 Φεβρουαρίου ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, καταθέτει συμβιβαστική πρόταση με σύνθετη ονομασία κατά τις διαπραγματεύσεις στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Την επόμενη ημέρα η Ντόρα Μπακογιάννη ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς και στις 21 Φεβρουαρίου η πρόταση διαρρέει στην εφημερίδα «Το Βήμα».
Τα πέντε ονόματα που προτείνει ενδεικτικά ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ είναι:
• Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας,
• Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας,
• Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας,
• Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και
• Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας.
Την τελευταία ονομασία συζητά η Ελλάδα. Τα Σκόπια, δύο ημέρες μετά, χαρακτηρίζουν ως αποδεκτές δύο από τις πέντε εναλλακτικές ονομασίες (Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας - Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας).
2011
Στις 15 Δεκεμβρίου η Ελλάδα καταδικάζεται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με το βέτο στο Βουκουρέστι. Ωστόσο, το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των Σκοπίων που έλεγε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως στο μέλλον με την απόφαση αυτή σε διεθνείς οργανισμούς.
2017-2018
Από το τέλος του 2017, το θέμα έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Νέα προπαρασκευαστική συνάντηση ορίζεται στη Νέα Υόρκη στις 12 Νοεμβρίου του 2017 μεταξύ του κ. Νίμιτς και των εκπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Δύο μήνες μετά, στις 17 Ιανουαρίου 2018, ξεκινούν στη Νέα Υόρκη οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Πηγή: huffingtonpost.gr
Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για το ονοματολογικό σε ένα βίντεο pic.twitter.com/LWRkFVsZsg
— HuffPost Greece (@HuffPostGreece) February 7, 2018- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Από που πήρε το όνομά της η Τσικνοπέμπτη -Τι γιορτάζουμε
- Πάτρα: Το λάθος που έκανε τον Αλέξη Τσίπρα να σκάσει στα γέλια [video]
- Πότε πρέπει να κάνουμε μπάνιο, το πρωί ή το βράδυ;
- ΑΣΕΠ-Προκήρυξη 3Κ/2018: Ιδού οι απαραίτητοι τίτλοι σπουδών ανά κατηγορία εκπαίδευσης (ΦΕΚ)
- Γνωστός ηθοποιός στο νοσοκομείο - Το μήνυμα της συζύγου του πριν μερικές ώρες
- Οι μετασεισμοί δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων στην Ταϊβάν
- 11χρονη γέννησε το παιδί του 14χρονου αδελφού της
- Σύμβουλος του Λευκού Οίκου φέρεται να γρονθοκόπησε τη σύζυγό του
- Μπριζολάκια της Τσικνοπέμπτης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Τυφλώθηκε κι η Δικαιοσύνη το «αγνόησε» - Καμπάνα Ανωτάτου
- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Σκοπιανό σε 2΄ (Vid)
- Ρωσία: "Εχθρική πράξη" ο βομβαρδισμός σε Συρία από ΗΠΑ
- Αρχίζει η επιχορήγηση για υπολογιστές- Όλες οι πληροφορίες
- Ποια ουσία ευνοεί την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού
- "Εντυπωσιακά ανθεκτική" η αλ Κάιντα - Αποδυναμώνεται ο ISIS
- Προκάλεσε τροχαία και έφυγε 18χρονος-Τι εντόπισαν στο όχημα
- Αποχωρεί από ελληνοτουρκικά και Κυπριακό ο Κόεν
- Σοκαριστικό: 180 παιδόφιλοι σε Μητρώο Αστυνομίας
- Ο πύραυλος της Space X κι ο Αστράνθρωπος Tesla
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Σκοπιανό σε 2΄ (Vid)
- Προκάλεσε τροχαία και έφυγε 18χρονος-Τι εντόπισαν στο όχημα
- Ποια ουσία ευνοεί την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού
- Τα έχουν με τον Καμαρά!
- Σοκαριστικό: 180 παιδόφιλοι σε Μητρώο Αστυνομίας
- Ομόνοια: Τα εισιτήρια με Άρη
- "Εντυπωσιακά ανθεκτική" η αλ Κάιντα - Αποδυναμώνεται ο ISIS
- Αποχωρεί από ελληνοτουρκικά και Κυπριακό ο Κόεν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΟΗΕ: Η αλ Κάιντα παραμένει ανθεκτική, το Ισλαμικό Κράτος συρρικνώνεται
- Παρεμπόδιση της ασφαλούς διέλευσης των μαθητών των ΕΠΑΛ Αμαρουσίου
- ΟΗΕ: Το ISIS αποδυναμώνεται, μα η αλ Κάιντα παραμένει «εντυπωσιακά ανθεκτική»
- Η κυβέρνηση Τσίπρα προχωρά με αποφασιστικά βήματα στην επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος με την ΠΓΔΜ
- Αθώοι οι κατηγορούμενοι για τις «ειδικές εντολές» επί Βασίλη Παπαγεωργόπουλου
- Είχε γκλοπ στο αυτοκίνητό του - Συνελήφθη μετά από έλεγχο στην εθνική οδό
- Δικογραφία: Έτσι δίνονταν οι μίζες
- Διευκρινίσεις ενός σκανδάλου
- Χανιά: Συναγερμός στην πυροσβεστική από φωτιά σε χαράδρα
- Προσοχή σε τρόφιμα που ευνοούν την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού