Ολγκούν: Δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη διαπραγματεύσεων

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν δήλωσε στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων και ότι επίσημες και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουμε μόνο αν υπάρχει κοινό έδαφος. Ωστόσο, είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει να γίνει ανάθεση για επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κρανς-Μοντάνα σαν να υπήρχε κοινό έδαφος.
 

Παράλληλα, ανέφερε ότι το καθήκον της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ

Τζέιν Χολ Λουτ να καθορίσει αν υπάρχει κοινή βάση για επίλυση του Κυπριακού, έληξε ως αποτέλεσμα του διορισμού της στο διοικητικό συμβούλιο της πετρελαϊκής εταιρείας Shell και πρόσθεσε ότι ο Γκουτέρες πρέπει να κάνει νέο, χρονικά περιορισμένο, διορισμό για τον ίδιο σκοπό.

Παράλληλα ανέφερε ότι αποδέχτηκαν τον διορισμό του Στιούαρτ στη θέση του Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, ενώ δεν αποδέχτηκαν το πρώτο όνομα που τους προτάθηκε, επειδή θεωρούσαν ότι οι προηγούμενες ενέργειες αυτού του ατόμου δεν προϋποθέτουν αμεροληψία.

Λέγοντας ότι ο Γκουτέρες έκανε δήλωση μετά την άτυπη συνάντηση των 5+ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021, ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά ότι θα συνεχίσει να εργάζεται σε αυτό το θέμα, ο κ. Όλγκουν είπε ότι μια ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει χωρίς κοινό έδαφος δεν θα έχει νόημα και θα διασφαλίσει μόνο τη συνέχιση του status quo που εξυπηρετεί το αδιέξοδο.

Ανέφερε ακόμα ότι για αυτούς τους λόγους, είπαν στους συνομιλητές τους ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα δεχόταν τον διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου για τη διεξαγωγή των επίσημων διαπραγματεύσεων που ήθελε να ξεκινήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά χωρίς να βρεθεί κοινό έδαφος.

Ο Όλγκουν υπενθύμισε επίσης ότι στις συναντήσεις στη Γενεύη, η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία δήλωσαν ανοιχτά ότι δεν θεωρούσαν σκόπιμο να διορίσουν έναν Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό χωρίς κοινό έδαφος.

Σημείωσε επίσης ότι μπορεί να υπάρξει μια ρεαλιστική και βιώσιμη συμφιλίωση στην Κύπρο βάσει ίσων δικαιωμάτων και διεθνούς κύρους και πρόσθεσε ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που απορρέουν από την ιστορία και τις συμφωνίες, όπως ισχυρίστηκε, μπορεί να αποτελέσει μια κοινή βάση.

Ο Όλγκουν πρόσθεσε ότι μπορεί να επιτευχθεί κοινό έδαφος με το να επιβεβαιωθεί ότι το ένα από τα μέρη δεν είναι ανώτερο από το άλλο ως προς την κυριαρχία ούτε το καθεστώς σε όλες τις πτυχές.

Υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με βάση «κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς» και ότι αυτή η νοοτροπία ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τώρα.

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν λέει ότι πρέπει επίσημα να αναγνωρίσετε την τδβκ, ας διαπραγματευτούμε. Αυτό θα ήταν το ιδανικό, ωστόσο, λόγω ισότητας, καταρχήν αποδεχτείτε ότι θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις ως ισότιμοι κυρίαρχοι, αποδεχτείτε ότι είμαστε ίσοι όσον αφορά το διεθνές καθεστώς και ας καθίσουμε να διαπραγματευτούμε», είπε.

Ο Όλγκουν ισχυρίστηκε ότι οι προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις χωρίς κοινό έδαφος, απορρίπτοντας τη βάση της κυριαρχικής ισότητας και της ίσης διεθνούς θέσης είναι απόδειξη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να προσαρτήσει/κολλήσει την τουρκοκυπριακή πλευρά στην Κυπριακή Δημοκρατία υπό την ανωτερότητά τους, κατά την έκφρασή του.

Είπε ότι στο σχέδιο δήλωσης που ετοίμασε ο Γενικός Γραμματέας μετά την άτυπη συνάντησή του με τον Τατάρ και τον Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, ο Γκουτέρες ανέφερε ότι τα μέρη είχαν συμφωνήσει για το διορισμό ενός «ειδικού απεσταλμένου», αλλά ο Αναστασιάδης στη συνέχεια αρνήθηκε η δήλωση αυτή να δημοσιευθεί.

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θεωρεί σωστό να υπάρχουν προκαταλήψεις σχετικά με το είδος της ρύθμισης, που μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα των επίσημων διαπραγματεύσεων συμφιλίωσης με βάση την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για ανάπτυξη συνεργασίας από κάτω προς τα πάνω, η οποία θα διευκολύνει την καθημερινή ζωή στο νησί και θα συμβάλει στη δημιουργία εμπιστοσύνης «μεταξύ των δύο λαών».
 

Keywords
Τυχαία Θέματα