Ολισθήματα του Γ.Γ. του ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ, που δημιουργήθηκε μέσα από τις στάχτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ασφαλώς για να προωθήσει την ειρήνη και την σταθερότητα στον κόσμο, οφείλει προφανώς να είναι αντικειμενικός και αμερόληπτος. Όχι ουδέτερος. Και ούτε μουγγός και άλαλος μπροστά σε εξόφθαλμες παραβιάσεις των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Ακόμα θα πρέπει να αποφεύγει πολιτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών και επιλεκτικών ευαισθησιών. Διαφορετικά εκφεύγει του ρόλου και της αποστολής του και καθίσταται αναξιόπιστος και αφερέγγυος. Ακόμα, πρέπει να

αποτελεί κανόνα, ο Γ.Γ, του ΟΗΕ και οι συναποτελούντες την Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού να τηρούν κατά γράμμα και να σέβονται και να εφαρμόζουν τον Καταστατικό Χάρτη, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πολιτικής λειτουργίας και δεοντολογίας προκαλεί οδυνηρή έκπληξη το γεγονός ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες, με πρόσχημα την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία, εκτρέπεται σε ότι αφορά την προσφορά των «καλών του υπηρεσιών» στο Κυπριακό, σε λεκτικό, διατυπώσεις αλλά και ενέργειες που εξόφθαλμα παραγνωρίζουν το γράμμα και το πνεύμα ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ.

Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ρητά ορίζουν ως μορφή λύσης του Κυπριακού το πολιτειακό μοντέλο της Ομοσπονδίας. Που αποτέλεσε τον οδυνηρό συμβιβασμό της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς μετά τη προδοσία και το έγκλημα της Τουρκίας του 1974. Ο Γενικός Γραμματέας στην πρόσφατη έκθεση του αποφεύγει να αναφερθεί στη μορφή λύσης, αφήνοντας περιθώριο στην τουρκική πλευρά να «εισάξει καινά δαιμόνια» δηλαδή τη λύση δύο κρατών ή τη συνομοσπονδία.Εξισώνει στην ίδια έκθεση την Κυπριακή Δημοκρατία με το παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων με αναφορά σε Ε/Κ και Τ/Κ αρχές. Κατά παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 186/1964, 541/1983 και 550/1984.Αποδέχεται αδιαμαρτύρητα την αξίωση της τουρκικής πλευράς για σύγκληση της άτυπης πενταμερούς μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Για να αποτραπεί προφανώς οποιαδήποτε κύρωση ή δυσμενείς συνέπειες για την αδικοπραγούσα Τουρκία εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας.Τηρείται «αιδήμων σιωπή» για την κραυγαλέα παρανομία της Τουρκίας στα Βαρώσια παρά την ύπαρξη ισχυρότατων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και την πρόσφατη επιβεβαίωση τους από το σημερινό Συμβούλιο Ασφαλείας.Αγνοεί ακατανόητα τις τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.Παρορά τη συνεχή αναφορά Τουρκίας και Τ/Κ πλευράς στη διαβόητη «κυριαρχική ισότητα» αγνοώντας ότι η πολιτική ισότητα έχει σαφώς διατυπωθεί στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι συμφωνήθηκε ακόμα και στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 Αναστασιάδη – Έρογλου ως «πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Ότι δηλαδή δεν εννοείται αριθμητική ισότητα αλλά αποτελεσματική συμμετοχή στη διακυβέρνηση.

Όλα αυτά κατά τη λατινικήν  έκφρασιν  είναι «scripta manent» Δεν είναι «έπεα πτερόεντα» ή «verba volant» για να επιδέχονται διαφόρων ερμηνειών.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι όλα τα πιο πάνω συνιστούν ολισθήματα του Γενικού Γραμματέα και συναυτουργία στη διαιώνιση μιας εξόφθαλμης κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν διεθνούς παρανομίας, στο όνομα μιας επιτήδειας και ανεπίτρεπτης ουδετερότητας. Και τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελληνική Κυπριακή πλευρά, όχι μόνο έχουν δικαίωμα αλλά και καθήκον να τα επισημάνουν, να τα εγείρουν, να ζητήσουν εξηγήσεις και να καλέσουν σε επανόρθωση.

Σημ 1:  Γιατί η πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών;» Πρόσφατα η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ χαρακτήρισε «καταστροφική προοπτική» την πρόθεση Νετανιάχου για προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη από το Ισραήλ. Γιατί ο Γ.Γ,. για την έναρξη εποικισμού της Αμμοχώστου και σφετερισμό Ε/Κ περιουσιών τηρεί εκκωφαντική σιωπή;

Σημ: 2. Ο  Αντόνιο Γκουτέρες προτού εκλεγεί Γ.Γ. του ΟΗΕ, διετέλεσε Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Τον γνώρισα με αυτή του την ιδιότητα. Σε συνέδριο αυτού του οργανισμού έτυχε να έχουμε κατ’ ιδίαν συνομιλία για το Κυπριακό. Το Τ/Κ Κόμμα «Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα» υπέβαλε αίτηση για να καταστεί πλήρες μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ως Πρόεδρος της ΕΔΕΚ υπέβαλα ένσταση. Ο Γκουτέρες με κάλεσε στο γραφείο του. Του ανέφερα ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής μονίμως υιοθετεί σε όλες τις περιπτώσεις τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συνεπώς για να γίνει αποδεκτό ως μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς  το «Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα» θα πρέπει ανεπιφύλακτα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία όπως προβλέπουν  τα ψηφίσματα 186/64, 541/1983 και 550/1984. Συμφώνησε απόλυτα μαζί μου. Η αίτηση απορρίφθηκε. Στο Τ.Ρ.Κ. δόθηκε η ιδιότητα του συνδεδεμένου μέλους χωρίς δικαίωμα λόγου και ψήφου.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι σήμερα Γ.Γ. του ΟΗΕ. Δεν είναι δυνατόν να μην ακολουθεί, με ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση, τις πρόνοιες των ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού του οποίου προΐσταται.

Γιαννάκης Λ. Ομήρου
Πρώην Προέδρος Βουλής των Αντιπροσώπων

Keywords
Τυχαία Θέματα