Όλο και πιο πλούσιοι οι υπερπλούσιοι της Βρετανίας

Διπλάσιο πλούτο έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους οι υπερπλούσιοι κάτοικοι της Βρετανίας σε σχέση με το 2009, όταν η βρετανική οικονομία αντιμετώπιζε τα μεγαλύτερα προβλήματα των τελευταίων ετών, όπως προκύπτει από τη φετινή Rich List της εφημερίδας Sunday Times.

Σήμερα οι πλουσιότεροι 1000 άνθρωποι που έχουν ως επιχειρηματική έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν περιουσία συνολικής αξίας 547 δισεκατομμυρίων λιρών. Το 2009 το αντίστοιχο ποσό ήταν 258 δισεκατομμύρια λίρες

στερλίνες. Η αύξηση είναι της τάξης του 112%.

Η περιουσία του χιλιοστού πλουσιότερου ανθρώπου στη Βρετανία υπολογίζεται από τους συντάκτες της ετήσιας λίστας στα 100 εκατομμύρια στερλίνες. Όπως σημειώνεται, η αύξηση της περιουσίας των υπερπλουσίων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις θετικές επιδόσεις των χρηματιστηρίων Λονδίνου και Νέας Υόρκης.

Οι δισεκατομμυριούχοι της Βρετανίας έχουν αυξηθεί κατά 12% σε σχέση με πέρυσι και ανέρχονται πλέον σε 117 – αύξηση της τάξης του 172% σε σύγκριση με το 2009. Μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν περισσότερους δισεκατομμυριούχους, αν και η Βρετανία έχει τους περισσότερους αναλογικά με τον εθνικό πληθυσμό. Συνολικά οι δισεκατομμυριούχοι έχουν περιουσία 325 δισεκατομμυρίων στερλινών. Εξ αυτών οι 80 έχουν ως έδρα το Λονδίνο.

Ο «μέσος» Βρετανός που βγάζει 25.000 λίρες τον χρόνο θα έπρεπε να εργάζεται επί 526.800 χρόνια για να συγκεντρώσει την περιουσία του πλουσιότερου κατοίκου της Βρετανίας, του Αμερικανού υπηκόου ουκρανικής καταγωγής Λεν Μπλατάβνικ. Με επενδύσεις στον χώρο της μουσικής, της βιομηχανίας και των μέσων ενημέρωσης ο κ. Μπλατάβνικ έχει περιουσία 13,17 δισεκατομμυρίων λιρών.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι αδερφοί Χιντούτζα που έχουν οικογενειακά συμφέροντα στη βιομηχανία και τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό τομέα με 13 δισεκατομμύρια λίρες. Στην τρίτη θέση έχει ανέβει η αγγλοκαναδική οικογένεια Γουέστον, ιδιοκτήτρια γνωστών πολυκαταστημάτων του Λονδίνου όπως τα Primark, Selfridges και Fortnum &Mason.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά ο συνιδιοκτήτης της Άρσεναλ Αλισέρ Ουσμάνοφ με επενδύσεις σε ορυχεία, οι αδερφοί Ρόιμπεν που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ακινήτων και του ίντερνετ, το ζεύγος Μπερταρέλι του χώρου της φαρμακοβιομηχανίας και των επενδύσεων, ο Λακσμί Μιτάλ, μεγιστάνας του χάλυβα, οι κληρονόμοι της οικογένειας Ράουσινγκ με τις διάφορες επενδύσεις, ο δούκας του Γουέστμινστερ με την τεράστια ακίνητη περιουσία και ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι Ρόμαν Αμπράμοβιτς, μέσα από τα συμφέροντά του στον τομέα της ενέργειας.

Στο νούμερο 36 βρίσκεται ο σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής της easyJet και άλλων επιχειρήσεων με το ίδιο πρόθεμα. Την πρώτη πεντάδα Ελλήνων ή Κυπρίων της λίστας συμπληρώνουν ο Κρις Λαζαρή με τη μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα της ακίνητης περιουσίας (65ος με περιουσία 1,450 δισ. λιρών), το στέλεχος του ελβετικού κολοσσού στον τομέα των πρώτων υλών Glencore Τέλης Μυστακίδης, που πρόσφατα αγόρασε διαμέρισμα στο κεντρικό Λονδίνο έναντι 46 εκατομμυρίων λιρών (73ος με 1,353 δισ. λίρες), ο Άλκης Δαυίδ και η οικογένεια Λεβέντη που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αναψυκτικών και των μέσων ενημέρωσης (80οί με 1,250 δισ. λίρες) και ο Τζον Χριστοδούλου από τον τομέα της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (93ος με 1,100 δισ. λίρες).
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα