Εθνικό Συμβούλιο: Καλό κλίμα αλλά απαισιοδοξία- Δηλώσεις αρχηγών

Σε καλό κλίμα διεξήχθη τελικά η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ενόψει της Τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο και της καθόδου Λουτ στο νησί με την απαισιοδοξία ωστόσο των πλείστων πολιτικών αρχηγών για τις μελλοντικές εξελίξεις να είναι διάχυτη.

Η είδηση, αν μπορεί χαρακτηριστεί έτσι, είναι το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Τζειν Χολ Λουτ και των δυο διαπραγματευτών το προηγούμενο διάστημα.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ συμμετείχε ο Πρόεδρός του, Αβέρωφ Νεοφύτου. Από πλευράς ΑΚΕΛ ο ΓΓ

του, Άντρος Κυπριανού και από το ΔΗΚΟ ο Πρόεδρός του, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Στη συνεδρία του Εθνικού είχαν παραστεί επίσης εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο Πρόεδρός της, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλλήκαρος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν.

Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από κυβερνητικής πλευράς στη συνεδρία, το «παρών» τους έδωσαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου και ο Υφυπουργός παρά το Προέδρω, Βασίλης Πάλμας.

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για όλες τις εξελίξεις, όλες τις προετοιμασίες που γίνονται σχετικά με τη συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου.  

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το υπόμνημα που έχει υποβληθεί από πλευράς του προς τη Γενική Γραμματεία, αυτό που ζητούσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να υποβληθεί μαζί με την έκθεση καλών υπηρεσιών του ΓΓ, ενημέρωσε επίσης για όλες τις επαφές που γίνονται με τα ΗΕ και για όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Εκείνο που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει στη συνάντηση στο Βερολίνο με τον ΓΓ με καλή θέληση και ξεκάθαρη πολιτική βούληση για να συζητηθούν και συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα.

Η δική μας πλευρά μας θεωρεί ότι μπορούν να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς στη βάση της συνεννόησης που είχε γίνει από τις 9 Αυγούστου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, με βάση τους τρεις γνωστούς άξονες. Θα μπορούσαμε να είχαμε τώρα τους όρους αναφοράς όπως έχει ζητήσει ο ΓΓ, όπως επίσης και θα μπορούσε να συγκληθεί η άτυπη διάσκεψη με το σχήμα των συμμετεχόντων στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά προκειμένου να αποφασιστούν οι διαδικασίες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατόν. Αυτή είναι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία στη συνάντηση στο Βερολίνο ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν.

Σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, οι πολιτικοί αρχηγοί έτυχαν ενημέρωσης και από τον Υπουργό Εξωτερικών για τις αποφάσεις που οριστικοποιήθηκαν, συγκεκριμενοποιήθηκαν με το νομικό πλαίσιο που χρειαζόταν, έναντι των έκνομων ενεργειών και παραβιάσεων της Τουρκίας, αποφάσεις που λήφθηκαν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την περασμένη Δευτέρα».

Ερωτηθείς για τη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην κα Λουτ και των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή ενόψει και του γεγονότος ότι σε μερικές βδομάδες θα γίνει η συνάντηση στο Βερολίνο να μπούμε σε λεπτομέρειες. Οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διαμηνύσει και μέσω του Μονίμου Αντιπροσώπου μας στα ΗΕ ότι η πλευρά μας είναι έτοιμη να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς, όπως είναι η συνεννόηση που υπάρχει, χωρίς να υπάρχουν προαποφάσεις που να προδικάζουν την πορεία των διαπραγματεύσεων διότι αντικειμενικός σκοπός είναι να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς για τη σύντομης διάρκειας συνάντησης χθες του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ στο Παρίσι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να έχει μια πολύ σύντομη συνομιλία με τον ΓΓ όπου βεβαίως κατέληξαν ότι προσβλέπουν στη συνάντηση που θα έχουν στις 25 Νοεμβρίου».

Τέλος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι σήμερα ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς και για το θέμα του χαλουμιού και ότι «έγινε ενημέρωση για τις διαβουλεύσεις που γίνονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου αυτός ο φάκελος που έχει υποβληθεί προ καιρού και περιμένουμε να πάρει την τελική ευθεία, θα ενεργοποιηθεί. Γίνονται διαβουλεύσεις, υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα και ελπίζουμε ότι σύντομα θα τύχει της τελικής έγκρισης».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αντιμετωπίζονται πολιτικά εμπόδια, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι τεχνικά ζητήματα του φακέλου που στην περίπτωση της Κύπρου και λόγω της κατοχής έχουν πολιτική χροιά και πολιτικές προεκτάσεις. Για την Κυπριακή Δημοκρατία, όμως, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, οι διαβουλεύσεις γίνονται και ελπίζουμε ότι θα δοθούν οι λύσεις με βάση τα όσα στο παρελθόν έχουν ισχύσει για το προσωρινό καθεστώς της κατοχής, ούτως ώστε η Κύπρος στο σύνολο της – είναι κάτι που αφορά και τους Τουρκοκύπριους που διαβιούν στις κατεχόμενες περιοχές - να μπορέσει να κατοχυρώσει αυτό το κατά γενική ομολογία κυπριακό προϊόν και να μπορεί να γίνεται με ασφάλεια η διεθνής εμπορία». 

Τι δήλωσαν οι αρχηγοί

Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ):

Σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ προχώρησε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, τονίζοντας καταρχήν ότι «τύχαμε μιας λεπτομερούς και εκτενούς ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και ενόψει της συνάντησης στις 25 Νοεμβρίου αλλά και της καθόδου της κ. Λουτ στην Κύπρο. Επαναλάβαμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός τη θέση μας, τη στήριξή μας στις προσπάθειες του Προέδρου για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και ευχόμαστε να κυλίσουν τα πράγματα προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε ως Ε/κ κοινότητα».

Σε ερώτηση αν μετά την ενημέρωση στην οποία προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επειδή τις τελευταίες μέρες εκπέμπεται ένα μήνυμα για το πώς η Τουρκία βλέπει τις διεργασίες και θέλει να τις αναβάλλει για μετά τις εκλογές, αν και βάσει της ενημέρωσης ο κ. Νεοφύτου συμμερίζεται αυτή την εικόνα, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε ότι «δεν μπορούμε εμείς να επιβάλουμε στην Τουρκία ποια είναι η προσέγγισή της. Ευθύνη και υποχρέωση δική μας είναι να κάνουμε το παν για να επαναρχίσει ο διάλογος. Κι αν δεν επαναρχίσει, να μην υπάρχει ευθύνη στη δική μας πλευρά αλλά να βαραίνει την τουρκική πλευρά. Η ξεκάθαρη τοποθέτησή μας ως Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν και παραμένει ότι μόνο μέσα από το διάλογο μπορούμε να απαλλαχτούμε από την κατοχή και το μόνο μοντέλο που μπορεί να μας οδηγήσει να απαλλαχτούμε από την κατοχή είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία».

Σε ερώτηση αν επαναλαμβάνει ο κ. Νεοφύτου την εκτίμησή του ότι δεν θα υπάρξουν ουσιώδεις διαπραγματεύσεις πριν τις εκλογές στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε ότι «στόχος μας είναι να επαναρχίσει ο διάλογος το συντομότερο δυνατόν παρά τις οποιεσδήποτε δυσκολίες».

Άντρος Κυπριανού (ΑΚΕΛ):

Η τριμερής είναι πολύ καθοριστική, έχει σημασία πώς εμείς θα πάμε σε αυτή την τριμερή, τι θα προτάξουμε, πόσο πειστικοί θα είμαστε κι ας αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Έχουμε ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε, για όλα όσα έχουν μεσολαβήσει από την προηγούμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κι είναι προφανές ότι τα πράγματα έχουν καταστεί πολύ δύσκολα, σύνθετα και πολύπλοκα.

«Παρόλα αυτά εμείς επιμένουμε ότι εμείς θα πρέπει να πάμε στην συνάντηση του Βερολίνου με την προσέγγιση να πείσουμε για την αναγκαιότητα από την μια να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς και από την άλλη να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό σε λύση στο Κυπριακό», πρόσθεσε.

Όχι την οποιαδήποτε λύση, εξήγησε, αλλά λύση η οποία θα βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο έστω κι αν η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει να χρονοτριβήσει. Θεωρώ, συνέχισε, ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να αποκαλύψουμε τις πραγματικές της προθέσεις αν δεν συνεργαστεί η τουρκική πλευρά.

Σε ερώτηση αν έχει πειστεί  από τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού είπε: «Τώρα γιατί μου υποβάλλετε αυτή την ερώτηση; Είναι πολύ καλά γνωστές οι θέσεις του ΑΚΕΛ και δεν έχουν διαφοροποιηθεί. Δεν θέλω όμως τώρα δέκα ημέρες πριν από την συνάντηση στο Βερολίνο να εμπλακούμε σε μια τέτοια συζήτηση».

Σε άλλη ερώτηση, αν είναι εφικτό να πάμε σε πενταμερή μετά την τριμερή, είπε πως «αυτό θα εξαρτηθεί από την τριμερή, να μην βιαζόμαστε να προκαθορίσουμε οτιδήποτε».

«Για το τί έχει μοιραστεί μαζί μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ρωτήσετε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Εγώ δεν μιλώ από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα επιμένω ότι η τριμερής είναι πολύ καθοριστική, έχει σημασία πώς εμείς θα πάμε σε αυτή την τριμερή, τι θα προτάξουμε, πόσο πειστικοί θα είμαστε κι ας αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους ενημέρωσε για μια τηλεδιάσκεψη που έγινε μεταξύ της κ. Λουτ και των δύο διαπραγματευτών. «Ρωτήστε όμως τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για οτιδήποτε περισσότερο», είπε.

Σε ερώτηση αν στη συνεδρία συζητήθηκαν και οι πολιτογραφήσεις, σημείωσε πως «δεν ήταν καθόλου στην ημερήσια διάταξη»

Νικόλας Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ): 

·         Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι

·         Η Τουρκία δεν είναι καθόλου συνεργάσιμη

·         Ακολουθεί τακτική για προχωρήσουμε εμείς σε υποχωρήσεις στα θέματα της πολιτικής ισότητας

·         Δεν πρέπει να τίθενται ζητήματα εκ των προτέρων υποχωρήσεων.

·         Πρέπει να συνεχίσουμε με την πολιτική άσκησης κόστους στην Τουρκία

·         Διαπιστώνουμε συνολική άρνηση από πλευράς Τουρκία

·         Δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξη για την Τριμερή

·         Θέλει νέες υποχωρήσεις πριν υπάρξουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις

·         Οι κυρώσεις της Ε.Ε είναι ένα σωστό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε

·         Η Άγκυρα δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει αδιάλλακτές θέσεις.

·         Αν δεν τις εγκαταλείψει δεν θα υπάρχει λύση

Μαρίνος Σιζόπουλος (ΕΔΕΚ):

Υποδείξεις για να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη διαχείριση των εξελίξεων στο Κυπριακό, πρόβαλε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως η Τουρκία αυτό το διάστημα θα επιχειρήσει να κερδίσει από τους όρους που θέτει.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως από την αρχή η ΕΔΕΚ εξέφρασε τις επιφυλάξεις της και υπέδειξε τους κινδύνους για τη σύγκληση της τριμερούς και στη συνέχεια της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης.

Σήμερα, όπως είπε, μετά τη λεπτομερή ενημέρωση του Προέδρου Αναστασιάδη, επιβεβαιώνεται ότι πορευόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά γιατί βλέπουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις της Τουρκίας και τους όρους που θέτει. «Εάν και κατά πόσον κάποιοι από αυτούς τους όρους, ενδεχομένως στο τέλος, για  να πραγματοποιηθούν οι δύο συναντήσεις, πραγματοποιηθούν από τον ΓΓ, τότε οι κίνδυνοι πια θα είναι υπαρκτοί», είπε.

Ο κ. Σιζόπουλος απαντώντας σε ερώτηση είπε πως η ενημέρωση που έτυχαν από τον Πρόεδρο επιβεβαιώνει αυτά που η Τουρκία δημόσια ζητά με προκλητικές ενέργειες και κυρίως με όρους που θέτει για την πραγματοποίηση αυτών των συναντήσεων.

«Εμείς ανησυχούμε και γι αυτό υποδείξαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -και ελπίζουμε ότι θα γίνει αποδεκτό- ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να διαχειριστούμε όλα τα ενδεχόμενα σενάρια γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε στο τέλος πώς αυτή η κατάσταση θα εξελιχθεί». Τόνισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποφύγουμε τους κινδύνους που η Τουρκία αυτή την περίοδο θα επιχειρήσει να επιβάλει, γιατί είτε από τη μια θέλει να κερδίσει χρόνο ενόψει άλλων προτεραιοτήτων που έχει αυτή τη στιγμή, είτε ενδεχομένως γιατί μέσα από αυτή τη στάση θέλει να κεφαλαιοποιήσει πρόσθετα πολιτικά κεκτημένα στο Κυπριακό.  

Γιώργος Λιλλήκας (Συμμαχία Πολιτών):

Με βάση τους στόχους που έχει θέσει και επιδιώκει με σταθερότητα η Τουρκία, ειδικά μετά το Κραν Μοντάνα, την τακτική που ακολουθεί και τα διεθνή και περιφερειακά δεδομένα, η εκτίμηση της Συμμαχίας Πολιτών είναι ότι δημιουργείται ένα περιβάλλον που «κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι για να υπάρξουν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για επίλυσης του Κυπριακού».

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και ταυτόχρονα κατάλληλα προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, μπροστά στα οποία μπορεί να βρεθούμε. Δεν μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος, δεν υπάρχουν θετικά σημάδια και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ και άλλων αξιωματούχων στην Άγκυρα, είναι ξεκάθαρο το τί επιδιώκει να πετύχει η Τουρκία μέσα από διαπραγματεύσεις ή μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη ή χωρίς να υπάρξει κάτι, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, η Τουρκία έχει την πολυτέλεια του χρόνου και διαχρονικά τον παράγοντα χρόνο τον χρησιμοποιεί ως εργαλείο για να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Κυπριακό.

Ερωτηθείς για την τηλεδιάσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ με τους διαπραγματευτές, αν ήταν ουσιαστική και αποκάλυψε προθέσεις, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι ήταν «σημαντική και αποκαλυπτική».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν πρότεινε σήμερα την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος εξηγώντας ότι όπως εξελίχθηκε η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και σε θετικό κλίμα. Όλα τα μέλη, πρόσθεσε, κατέθεσαν τις εκτιμήσεις και τους προβληματισμούς τους, όπως ήθελε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην προσπάθειά του να προετοιμαστεί όλο πιο καλά γίνεται και να έχει τις εκτιμήσεις όλων μέσω ενός συλλογικού προβληματισμού, ενόψει της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο.

 Πόλυς Παλλήκαρος (Αλληλεγγύη):

Οι δηλώσεις από τον Τούρκο ΥΠΕΞ δεν μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι, δήλωσε ο Πόλυς Παλλήκαρος, Αναπληρωτής Πρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύης μετά την συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου.

Πλην όμως, πρόσθεσε, οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να συνεχιστούν. «Γι αυτό και συμφωνούμε στο να συμμετέχουμε στην τριμερή». Ο κ. Παλλήκαρος επανέλαβε τη θέση της Αλληλεγγύη δεν συμφωνεί με την εκ περιτροπής Προεδρία που συμπεριλαμβάνεται στους όρους αναφοράς, ούτε και με την πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται από την Τουρκία και με την μία θετική ψήφο σε όλα, αλλά και άλλα.

Γιώργος Περδίκης (Οικολόγοι - Συνεργασία Πολιτών):

·         Ενδελεχής και μακρά συζήτηση σε 7 θεματικές από το έγγραφο μέχρι το χαλλούμι

·         Δεν μπορούμε να πάμε σε μια τριμερή αν δεν τερματισμούν οι προκλήσεις σε ΑΟΖ και τα σχέδια για Αμμόχωστο

·         Μίλησαν για το χαλλούμι

·         Δεν έγινε συζήτηση για τις πολιτογραφήσεις μόνο πολιτογραφήσεις αιγοπραβάτων

·         Συζήτηθηκε το θέμα της τηλεδιάσκεψης Λουτ και δυο διαπραγματευτών

·         Αλλά και τα περιθώρια σύγκλησης μιας διεθνούς διάσκεψης

·         Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα

·         Η διαδικασία της τριμερούς έχει να κάνει με την συγκρότηση όρων αναφοράς

·         Το τοπίο είναι ζοφερό και ομιχλώδες.

Χρίστος Χρίστου (ΕΛΑΜ):

·         Θέση του ΕΛΑΜ είναι ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μας οδήγησαν πουθενά.

·         Πρέπει να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία που θα οδηγήσει σε νέο κράτος.

·         Η στάση της Τουρκίας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Μάριος Καρογιάν (Δημοκρατική Παράταξη):

·         Είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι

·         Χρειάζεται ορθολογισμός και σωστές κινήσεις

·         Ευχή όπως το καλό κλίμα εντός του Εθνικού συνεχιστεί.

Keywords
δηλωσεις, κλιμα, εθνικο, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ακελ, δηκο, εδεκ, ελαμ, καιρος, κυπρος, μμε, εκλογες, λύση, τίθενται, αοζ, νέα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοκρατικη συμμαχια, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, ξανα, αποτελεσματα, το θεμα, αβερωφ, βερολινο, βημα, δημοκρατια, ημερησια, θεμα, κυπρου, μμε, νησι, πλαισιο, σημερινη, αγκυρα, ακελ, αλληλεγγυη, αξονες, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, διαστημα, δηκο, δικη, εγινε, εγγραφο, εδεκ, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκτιμηση, ελαμ, ενημερωση, ευθυνη, ζητα, ζοφερο, υφυπουργος, θετικο, εικονα, κεφαλαιο, λεπτομερειες, λύση, παμε, παρισι, περιβαλλον, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σημαδια, σχεδια, τίθενται, τουρκια, χριστος, ασφαλεια, βηματα, ευθεια, ετοιμη, φακελος, ιδιαιτερα, χροια, μπροστα, πληροφοριες, σωστο, θεματα, θεσεις, θετικα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα