Ολοκληρώθηκε ο Κώδικας για αντιμετώπιση σεξ. παρενοχλήσεων στο θέατρο

Ολοκληρώθηκε η δημιουργία του Κώδικα Πρακτικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Παρενόχλησης και της Παρενόχλησης στο χώρο του θεάτρου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν διαβουλεύσεις με τις συντεχνίες για κάποιες νομοτεχνικές λεπτομέρειες επί του κώδικα.

Διαβάστε ακόμη: Κύπρος/Σεξ.παρενοχλήσεις στον χώρο Πολιτισμού:Όλοι λίγο-πολύ ξέρουμε κάποιους

Ο συγκεκριμένος Κώδικας είναι προσαρμοσμένος στον χώρο του θεάτρου και πρόκειται να αποτελέσει την βάση ενημέρωσης των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, δημιουργώντας ταυτόχρονα την υποχρέωση των προϊστάμενων και γενικότερα των εργοδοτών, όπως παρέχουν άμεσα προστασία στα εν δυνάμει θύματα.

Τα σημεία που θα εξεταστούν τις επόμενες μέρες με τις συντεχνίες είναι νομικής φύσεως και ενθαρρυντικού περιεχομένου για τους εργαζομένους – θύματα, ώστε να προχωρούν σε καταγγελίες, χωρίς φόβο.

Ωστόσο, επί της ουσίας ο συγκεκριμένος Κώδικας δεν θα αλλάξει, αφού επικεντρώνεται στην προστασία του εκάστοτε εργαζομένου από οποιαδήποτε παρενόχληση είτε αφορά σε άντρα ή γυναίκα.

Θέμα ημερών η ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του ΘΟΚ

Ο Κώδικας βασίζεται στον Κώδικα του 2018 και έχει προσαρμοστεί με τη συνεργασία της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, στα δεδομένα και στις ανάγκες του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, ενώ είναι θέμα ημερών η ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, ώστε να βρίσκεται στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Εξάλλου, έχει οριστεί τριμελής Επιτροπή Ισότητας από τον ΘΟΚ, η οποία θα εκπαιδευτεί από το Γραφείο της Επιτρόπου.

Λεπτομερώς τα καθήκοντα και οι ευθύνες του ΘΟΚ ως εργοδότη στον Κώδικα

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η Πρόεδρος του ΘΟΚ, Αντιγόνη Παπαφιλίππου, είπε πως πρόκειται για ένα χρήσιμο εγχειρίδιο που θα αφορά στην αποτελεσματική διαχείριση φαινομένων σεξουαλικής ή και ψυχολογικής παρενόχλησης/κακομεταχείρισης, εκφοβισμού, κατάχρησης εξουσίας και αυθαίρετων διακρίσεων στο χώρο εργασίας.

Η κ. Παπαφιλίππου σημείωσε ότι στον νέο προσαρμοσμένο Κώδικα παρατίθενται χρήσιμοι όροι και έννοιες, αναφέρονται λεπτομερώς τα καθήκοντα και οι ευθύνες του ΘΟΚ ως εργοδότη, καθώς και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων του, δίνονται ξεκάθαρες οδηγίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και παρενόχλησης, μέσα από σαφείς διαδικασίες, χάρη στις οποίες διασφαλίζεται στον μέγιστο βαθμό ένα ασφαλές, αξιοπρεπές, υγιές και φιλικό εργασιακό περιβάλλον.

«Ως εργοδότης ο ΘΟΚ είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει άμεσα κάθε πρόσφορο μέτρο, για να αποτρέπει οποιαδήποτε πράξη, είτε μεμονωμένη είτε επαναλαμβανόμενη, η οποία συνιστά παρενόχληση ή σεξουαλική παρενόχληση. Κάθε εργαζόμενος έχει απόλυτο και ιερό δικαίωμα να αισθάνεται ασφαλής στην εργασία του. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο», ξεκαθάρισε η Πρόεδρος του ΘΟΚ.

Ανοίγει ο δρόμος για καταγγελίες ανεπιθύμητων συμπεριφορών

Η Επίτροπος Διοικήσεως χαιρέτισε την προσπάθεια του ΘΟΚ, αφού όπως είπε, είναι από τους πρώτους οργανισμούς που οδεύουν στην υιοθέτηση του σχετικού Κώδικα.

Ξεκαθάρισε ότι «κανένας εργαζόμενος, υπό οποιοδήποτε καθεστώς εργασιακής σχέσης και αν βρίσκεται, δεν είναι μόνος», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν τα θεσμικά όργανα, στα οποία  μπορούν να αποταθούν και από τη διάχυση και εκπόνηση   πλέον του Κώδικα, θα μπορούν μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες να αποτείνονται σε συγκεκριμένα αρμόδια πρόσωπα και να καταγγέλλουν την οποιαδήποτε ανεπιθύμητη συμπεριφορά».

Η κ. Λοττίδη διεμήνυσε πως  η σεξουαλική παρενόχληση ή η παρενόχληση λόγω φύλου αποτελεί διάκριση και μορφή έμφυλης βίας και γι’ αυτό πρέπει να παταχθεί στη ρίζα της.

Αναφερόμενη στη διαδικασία, είπε πως είναι εύκολη και προστατεύει οποιοδήποτε εργασιακό καθεστώς είτε ηθοποιούς, είτε γραμματειακό προσωπικό, είτε αυτούς που υπηρετούν σε έκτακτη βάση, είτε ωρομίσθιους, για να σημειώσει πως πλέον «θα μπορούν να αποτείνονται και να λαμβάνουν ένα ασφαλές και εργασιακό περιβάλλον με τη λήψη προληπτικών, ενδιάμεσων και τελικών μέτρων, τα οποία μέσα από μια ασφαλή διαδικασία, θα διαφαίνεται κάθε φορά η αλήθεια των πραγμάτων».

Το πρόβλημα της παρενόχλησης δεν επιτρέπεται να συνυπάρχει με φορείς πολιτισμού

Ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ, Ανδρέας Ηλία, είπε πως «το πρόβλημα της παρενόχλησης δεν χωρεί και δεν επιτρέπεται να συνυπάρχει με φορείς πολιτισμού», σημειώνοντας ότι «είναι ιδιαίτερης σημασίας και συμβολισμού η κατάρτιση του Κώδικα με τη βοήθεια της Επιτρόπου, που σήμερα υιοθετεί ο ΘΟΚ, προκειμένου να παταχθεί η γάγγραινα, η οποία δημιουργεί προβλήματα και στην λειτουργία των Οργανισμών και στην κοινωνική συναναστροφή εργαζομένων -και όχι μόνο- σε οποιοδήποτε οργανισμό δημοσίου δικαίου».

Ανέφερε πως οι συντεχνίες στηρίζουν αυτή την προσπάθειας, συμπληρώνοντας ότι  «από το 2019 έχουν συνυπογράψει παρόμοιο έγγραφο για τον ιδιωτικό τομέα με τις εργοδοτικές οργανώσεις».

«Είναι στην ίδια βάση και στην ίδια στόχευση. Θεωρούμε ότι πολύ σωστά ενεργεί ο ΘΟΚ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πάνω σε μια διαρκή βάση και σίγουρα ενεργώντας προληπτικά να δημιουργήσει τις συνθήκες να έχουμε ακριβώς στον τόπο μας αυτό που πραγματικά αξίζει στην κοινωνία, δηλαδή πραγματική παραγωγή πολιτισμού», είπε.

Ένας τέτοιος Κώδικας θα πρέπει να υπάρχει σε όλους του Ημικρατικούς

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του αφού όπως είπε, «σήμερα γίνεται ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση από τον ΘΟΚ».

Όπως πρόσθεσε, ο ΘΟΚ παρουσίασε ένα Κώδικα, ο οποίος ήταν απαίτηση των συντεχνιών, που συνυπογράφουν τις συλλογικές συμβάσεις στον Οργανισμό, από την πρώτη στιγμή, σημειώνοντας ότι «εκεί και όπου παράγεται πολιτισμός, όπου υπάρχει μια δραστηριότητα, εμφανίζονται κάποια φαινόμενα και πρέπει να είναι εκεί η διάθεση και των εργοδοτών και των εργαζομένων, για να αντιπαλέψουν σε τέτοια φαινόμενα».

Είπε ακόμα ότι ως συνδικαλιστικό κίνημα έχουν υιοθετήσει εδώ και μερικά χρόνια ένα τέτοιο Κώδικα, σε συνεργασία με τα συνδικάτα και τις εργοδοτικές οργανώσεις της ΕΕ, για να εκφράσει την πεποίθηση ότι ένας τέτοιος Κώδικας θα πρέπει να υπάρχει σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Είμαστε βέβαιοι ότι μόλις πάρουμε τον Κώδικα θα γίνει διαβούλευση και θα ακουστούν και οι δικές μας απόψεις, ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα, που όντως εξευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Καμιά καταγγελία στον ΘΟΚ για διάπραξη σεξουαλικής ή άλλης παρενόχλησης

Κληθείσα να αναφέρει αν υπήρξαν καταγγελίες στο ΘΟΚ για διάπραξη σεξουαλικής ή άλλης παρενόχλησης, η Πρόεδρος του Οργανισμού είπε ότι ουδεμία καταγγελία έχει υποβληθεί ενώπιον του Οργανισμού, μέχρι στιγμής.

Ανέφερε ότι ο Οργανισμός έχει πληροφορηθεί ότι έχουν γίνει κάποιες καταγγελίες στην Αστυνομία, σημειώνοντας πως σε συγκεκριμένη ημερομηνία η Αστυνομία ζήτησε από τον Οργανισμό αρχειακό υλικό.

«Δεν έχουμε ενημερωθεί ούτε για τον αριθμό των καταγγελιών που ενδεχομένως να αφορούν τον Οργανισμό, ούτε για τον αριθμό προσώπων», σημείωσε.

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως ότι έχει ζητηθεί από την Αστυνομία ο ΘΟΚ το έχει παραδώσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα