Ολοκληρώθηκε πρόγραμμα για διαχείριση νοσοκομειακών υγρών αποβλήτων

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 «Επιτόπια Διαχείριση Νοσοκομειακών Υγρών Αποβλήτων» με Στόχο τη Βελτίωση της Απόδοσης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων και της Αξιοποίησης των Εκροών»: Αποτελέσματα και Επόμενα Βήματα», με διοργανωτές το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΑΛ και του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας, μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου

συμμετείχαν στο εταιρικό σχήμα του προγράμματος συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 «Επιτόπια Διαχείριση Νοσοκομειακών Υγρών Αποβλήτων με Στόχο τη Βελτίωση της Απόδοσης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων και της Αξιοποίησης των Εκροών». Κύριος στόχος του έργου ήταν η επιτόπια επεξεργασία υγρών νοσοκομειακών αποβλήτων για την απομάκρυνση ρύπων αναδυόμενου ενδιαφέροντος και παθογόνου φορτίου πριν αυτά καταλήξουν στους κεντρικούς σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων».

Η επιτόπια επεξεργασία έγινε «μέσω εγκατάστασης πιλοτικής μονάδας σε χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, η οποία αποτελείτο από μια σειρά από προχωρημένες φυσικοχημικές, βιοχημικές και χημικές τεχνολογίες. Πιο συγκεκριμένα, η μονάδα αποτελείτο από συνολικά 4 στάδια τεχνολογιών, την αναερόβια επεξεργασία μέσω του αντιδραστήρα ΜΒR (Membrane BioReactor), την αερόβια μονάδα ρευστοποιημένης κλίνης (Moving Bed BioReactor - ΜΒΒR), το στάδιο φυτοεξυγίανσης με τη χρήση φυτών Lemna minor και το στάδιο απολύμανσης με προχωρημένη οξείδωση το οποίο επιτυγχάνεται με υπεριώδη ακτινοβολία σε συνδυασμό με υπεροξείδιο του υδρογόνου».

Προστίθεται ότι κατά τη διάρκεια εννιά μηνών λειτουργία της πιλοτικής μονάδας «το ΣΑΛ, σε συνεργασία με το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρου Νερού Νηρέας, διενήργησαν περισσότερες από 20 δειγματοληψίες, με σκοπό τον έλεγχο της λειτουργίας της. Σύμφωνα με τις φυσικοχημικές αναλύσεις που πραγματοποίησε το ΣΑΛ στο εισερχόμενο και στο επεξεργασμένο υγρό απόβλητο της μονάδας προέκυψαν μέσες συνολικές απομακρύνσεις που ξεπερνούσαν το 70% για το χημικά και βιολογικά απαιτούμενο οξυγόνο, το 80% για τα ολικά αιωρούμενα στερεά και το 15% για το Ολικό Άζωτο και τον Ολικό Φώσφορο».

Από την πλευρά του, το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού Νηρέας «πέραν από τις αναλύσεις φυσικοχημικών παραμέτρων στις επιμέρους τεχνολογίες της πιλοτικής μονάδας, πραγματοποίησε επίσης αναλύσεις για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση φαρμακευτικών ουσιών καθώς και παθογόνων βακτηρίων και γονιδίων. Συγκεκριμένα, μέσω εξειδικευμένων αναλύσεων εξετάστηκε η παρουσία μεγάλου αριθμού φαρμακευτικών ουσιών και διαπιστώθηκε ότι αρκετές από αυτές απομακρύνονται πέραν του 50% με κάποιες να φθάνουν μέχρι και 100% απομάκρυνση», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι «στις πλείστες των περιπτώσεων η χαμηλότερη συγκέντρωση των ενώσεων παρατηρήθηκε μετά την αερόβια επεξεργασία κατατάσσοντάς την ως τη διεργασία με τη μεγαλύτερη επιρροή στην απομάκρυνση φαρμακευτικών ουσιών. Αντίστοιχα, στις μικροβιολογικές αναλύσεις εξετάστηκαν πέντε παθογόνα βακτήρια της κατηγορίας ESKAPE (Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa) τα οποία έχουν συνδεθεί με νοσοκομειακές λοιμώξεις και τα γονίδια 16S rRNA, intl1, sul1 και qnrS. Η πιλοτική μονάδα επέτρεψε μέση συνολική μείωση στη συγκέντρωση των βακτηρίων κατά 2-3 log και περίπου 1 log για τα γονίδια».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «η τεχνολογία με τη μέγιστη συνεισφορά στη μείωση του μικροβιολογικού φορτίου ήταν η αερόβια επεξεργασία ενώ ακολουθούσαν η αναερόβια επεξεργασία και το στάδιο προχωρημένης οξείδωσης».

Τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων αναλύσεων «ανέδειξαν τις βιολογικές διεργασίες (αναερόβια και αερόβια επεξεργασία) και κυρίως την αερόβια διεργασία ως τις τεχνολογίες με τη μέγιστη συνεισφορά στη μείωση των φυσικοχημικών, φαρμακευτικών και μικροβιολογικών παραμέτρων. Γενικότερα, η πιλοτική μονάδα ως σύνολο εκπλήρωσε τον κυριότερο στόχο του έργου αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά της, να απομακρύνει σημαντικό ποσοστό επικίνδυνου και δύσκολου ρυπογόνου φορτίου (π.χ. φαρμακευτικές ουσίες, παθογόνα βακτήρια) από τα νοσοκομειακά υγρά απόβλητα αποφορτίζοντας το ρυπογόνο φορτίο που καλείται να επεξεργαστεί ο κεντρικός σταθμός επεξεργασίας λυμάτων».

Ακόμα «από τα αποτελέσματα διαφαίνεται η σημασία της έρευνας η οποία ανοίγει δρόμους για νέες γνώσεις βοηθώντας στην εφαρμογή σχετικών Κανονισμών που να στοχεύουν στη σωστή και κατάλληλη διαχείριση/επεξεργασία των υγρών αποβλήτων των νοσοκομειακών μονάδων και εν τέλη να διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα