Ολυμπιακοί Αγώνες-Τόκιο 2020: Οι νεαροί αθλητές και η κακοποίηση στο επίκεντρο

Η μακροχρόνια κουλτούρα της Ιαπωνίας να κακοποιεί λεκτικά και σωματικά τους αθλητές μικρών ηλικιών στο... βωμό της κατάκτησης μεταλλίων και πρωταθλημάτων επιτέλους δέχεται πιέσεις για αλλαγή.

Η Human Rights Watch δημοσίευσε έκθεση σχετικά με το θέμα τον περασμένο Ιούλιο, ενώ λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ, είπε στην Ιαπωνική Ολυμπιακή Επιτροπή (JOC) να σταματήσει την κακοποίηση και την παρενόχληση παιδιών στα ιαπωνικά αθλήματα. Στη συνέχεια, σε μια σπάνια κοινή δημόσια δήλωση, ο Μπαχ και

ο πρόεδρος της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Γιαμασίτα Γιασούιρο, ανακοίνωναν ότι είχαν συζητήσει συγκεκριμένα μέτρα με σκοπό να σταματήσουν την κακοποίηση νεαρών αθλητών της Ιαπωνίας.

Τον Σεπτέμβριο το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ συζήτησε την έκθεση της Human Rights Watch, ενώ στη συνέχεια δεσμεύτηκε να δημιουργήσει ένα «Πιστοποιητικό διασφάλισης», προσανατολισμένο στις αθλητικές ομοσπονδίες. Είναι κατανοητό ότι η ΔΟΕ σκοπεύει οι ιαπωνικές ομοσπονδίες και οι προπονητές να το ακολουθήσουν πιστά για να αποτρέψουν περαιτέρω κακοποίηση.

Στόχος της Human Rights Watch είναι η Ιαπωνική Ολυμπιακή Επιτροπή να εφαρμόσει πρότυπα για την αποτροπή της παρενόχλησης και της κακοποίησης παιδιών πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο τον Ιούλιο του 2021.

«TAIBATSU»

Η σωματική κακοποίηση, που ονομάζεται taibatsu (σωματική τιμωρία) στην Ιαπωνία, εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιείται ως «τεχνική προπόνησης» σε όλα τα ιαπωνικά αθλήματα. Τα παιδιά αθλητές υφίστανται πολύ συχνά σωματική και συναισθηματική κακοποίηση από τους προπονητές τους, και στις χειρότερες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να κακοποιηθούν σεξουαλικά...

Η Human Rights Watch, μάλιστα, πήρε συνέντευξη από περισσότερους από 50 εν ενεργεία και πρώην αθλητές για την έκθεσή της. Σύμφωνα με έναν νεαρό αθλητή, «το 90 τοις εκατό των συναθλητών μου υπέστησαν σωματική κακοποίηση ...», «Είσαστε όλοι αστείοι, δεν έχετε ξυλοκοπηθεί ακόμα, πότε είναι η σειρά σας;», ήταν μερικές από τις ερωτήσεις των προπονητών...

Παιδιά αθλητές περιέγραψαν ότι χτυπήθηκαν στο πρόσωπο, δέχθηκαν κλωτσιές, ξυλοδαρμό με αντικείμενα όπως μπαστούνια μπαμπού kendo, υπέστησαν στέρηση νερού, πνιγμό, βασανιστήρια με μαστίγιο και σεξουαλική παρενόχληση, ενώ ελάχιστοι από τους προπονητές έχουν τιμωρηθεί. Από τις συνεντεύξεις που διεξήγαγε η HRW, μόνο ένας νεαρός αθλητής παραδέχθηκε ότι ο προπονητής του θεωρήθηκε υπεύθυνος για τις ενέργειές του.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ιαπωνικών αθλητικών ομοσπονδιών συχνά υπερασπίζονται τον εαυτό τους από τις κατηγορίες, επισημαίνοντας τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν την τελευταία δεκαετία για την προστασία των παιδιών από την κακοποίηση. Αλλά σαφώς, αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν αποτέλεσμα...

#KickAbuseOutOfSport

Λόγω της πανδημίας COVID-19, οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2020 στο Τόκιο αναβλήθηκαν έως το καλοκαίρι του 2021. Αυτό δίνει στην ιαπωνική κυβέρνηση και στους αθλητικούς οργανισμούς χρόνο να εφαρμόσουν νομικές αλλαγές για την προστασία της επόμενης γενιάς αθλητών. Το 2021, η Human Rights Watch άρχισε την εκστρατεία #KickAbuseOutOfSport για να επισημάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών και των ενηλίκων αθλητών.

«Για δεκαετίες, παιδιά αθλητές στην Ιαπωνία ξυλοκοπήθηκαν βάναυσα και κακοποιήθηκαν προφορικά στο όνομα των τροπαίων και των μεταλλίων», δήλωσε ο Μίνκι Γουόντεν, διευθυντής παγκόσμιων πρωτοβουλιών στη Human Rights Watch και συν-συγγραφέας της έκθεσης. «Καθώς η Ιαπωνία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους Παραολυμπιακούς τον Ιούλιο του 2021, δίνεται μια ευκαιρία να αλλάξει νόμους και πολιτικές για να προστατεύσει εκατομμύρια παιδιά».

Αυτός είναι ένας επείγων στόχος όχι μόνο για την Ιαπωνία, αλλά παγκοσμίως...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα