Όμικρον vs zero Covid: Πόσο μπορεί να αντέξει η Κίνα;

Η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ βλέπουν τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων Covid μετά από δύο χρόνια, παρά το γεγονός ότι ακολουθούν αποφασιστικά μία από τις αυστηρότερες πολιτικές εξάλειψης του ιού στον κόσμο.

Οι περισσότερες χώρες προσπαθούν τώρα να ζήσουν με τον κορωνοϊό, άρα πόσο καιρό μπορεί η Κίνα να διατηρήσει τον στόχο του «zero Covid»; Δημοσίευμα του BBC αναλύει την

στάση της Κίνας στην πανδημία και την «εμμονή» της στα μακροπρόθεσμα lockdown και στην εφαρμογή σκληρών μέτρων.

Τήρηση ισορροπίας

Τα τελευταία δύο χρόνια, τα αυστηρά μέτρα της Κίνας για τον περιορισμό της Covid, αφορούσαν γρήγορα lockdown και επιθετικούς περιορισμούς. Αυτά τα μέτρα απέδιδαν σε μεγάλο βαθμό.

Καθώς ο υπόλοιπος κόσμος αντιμετώπιζε αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων το 2020, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είπε ότι η χώρα χειρίζεται με επιτυχία την πανδημία, μέσα από lockdown και μαζικά τεστ.

Ως εκ τούτου, το μοντέλο του zero Covid εφαρμόστηκε αυστηρά τόσο στην ηπειρωτική Κίνα όσο και στο Χονγκ Κονγκ. Σύντομα όμως τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν.

Τα πρώτα σημάδια πίεσης στο πολυδιαφημισμένο μοντέλο του zero Covid στην Κίνα άρχισαν να εμφανίζονται όταν οι αρχές αναγκάστηκαν να επιβάλουν όλο και πιο μεγάλα σε διάρκεια lockdown που προκλήθηκαν από την πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα το 2021. Αυτά άρχισαν να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο καιρό η Κίνα θα μπορούσε να το διατηρήσει πολιτική. Και τώρα η Όμικρον το αμφισβήτησε τις πρακτικές της Κίνας ακόμη περισσότερο.

Στην ηπειρωτική Κίνα, χιλιάδες κρούσματα αναφέρονται πλέον κάθε μέρα και εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν έχουν τεθεί σε lockdown. Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα περιόρισε μια ολόκληρη επαρχία από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας στη Γουχάν.

Το Χονγκ Κονγκ, το οποίο προηγουμένως ήταν σχεδόν ανέγγιχτο από τον ιό, έχει τώρα 30.000 κρούσματα και περισσότερους από 200 θανάτους την ημέρα. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της πόλης έχει κατακλυστεί, με σοκαριστικές εικόνες ανθρώπων που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη να λαμβάνουν στοιχειώδη θεραπεία έξω από ιατρικές εγκαταστάσεις.

Είναι μια κατάσταση που δεν μοιάζει με τίποτα που να έχει δει η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Επισήμως, η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει υποχωρήσει από τη θέση της για zero Covid. Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες ενδείξεις ότι μπορεί να αμβλύνει τη στάση της σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του ιού.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας δήλωσε ότι αλλάζει τους κανόνες της, έτσι ώστε τα ήπια κρούσματα να απομονώνονται σε κεντρικές τοποθεσίες, αντί να αντιμετωπίζονται σε νοσοκομεία. Μειώθηκαν επίσης τα κριτήρια εξόδου ενός ασθενούς από την καραντίνα.

«Στο παρελθόν, η Κίνα δεχόταν κάθε ασθενή είτε ήταν ασυμπτωματικός είτε με ήπια συμπτώματα στο νοσοκομείο», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Jin Dong-yan του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

«Το γεγονός ότι τώρα προτείνουν να τους απομονώσουν, αυτό είναι ένα βήμα για να δείξουν ότι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που δεν χρειάζονται πολλή βοήθεια».

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ είπε επίσης ότι η Κίνα θα συνεχίσει να απαντά στην Covid19 πιο «επιστημονικά και στοχευμένα».

«Η ομιλία του πρωθυπουργού Λι υπαινίσσεται ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να είναι πιο ευέλικτη και μπορεί χαλαρώσει σταδιακά τους περιορισμούς», δήλωσε ο καθηγητής Chen Gang του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

«Σε μια πιο δυναμική πολιτική, θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ του ελέγχου των ασθενειών και της δυνατότητας των ανθρώπων να ζήσουν κανονικά τις ζωές τους».

Πέρυσι, ο κορυφαίος Κινέζος επιδημιολόγος Zhang Wenhong δήλωσε ότι η Κίνα θα χρειαστεί τελικά να «συνυπάρξει» με τον ιό. Αντιμετώπισε ένα μπαράζ επικρίσεων, με κάποιους να τον αποκαλούν προδότη και άλλους να λένε ότι συνεργαζόταν με ξένες δυνάμεις για να υπονομεύσει την αντίδραση της Κίνας για την Covid.

Αλλά αυτή την εβδομάδα, ο Δρ. Ζανγκ δημοσίευσε ένα άλλο μήνυμα στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έτυχε πολύ διαφορετικής αντίδρασης.
Ενώ είπε ότι είναι απαραίτητο για την Κίνα να διατηρήσει τη στρατηγική zero Covid προς το παρόν, πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να φοβάται να προχωρήσει τελικά προς μια πιο «βιώσιμη στρατηγική αντιμετώπισης» στο μέλλον.

Αυτή τη φορά, δεν αντιμετωπίστηκε με καυστικά σχόλια και αντ' αυτού επαινέστηκε ευρέως. «Ευχαριστώ Δρ. Ζανγκ για την επιστημονική και ορθολογική σας στάση στα ζητήματα», γράφτηκε σε ένα σχόλιο.

Άλλοι μοιράστηκαν τους αγώνες τους τα τελευταία χρόνια ,ένα σημάδι αυξανόμενης απογοήτευσης για τα δύο χρόνια καραντίνας. «Αυτά τα τελευταία χρόνια, έχω υποφέρει πολύ. Έχασα την ελευθερία μου και όλα αυτά στο όνομα του ιού», έγραψε κάποιος άλλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Huang Yanzhong, ανώτερο συνεργάτη για την παγκόσμια υγεία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, υπάρχει η αίσθηση ότι «η δημόσια υποστήριξη για το μηδενικό Covid βρίσκεται σε πτώση».

«Ενώ εξακολουθεί να υπάρχει γενική δημόσια υποστήριξη για το zero Covid, υπονομεύεται από το πρόσφατο κύμα της Όμικρον, είπε.

Πολιτική και πανδημία

Πόσο ακόμη μπορεί να αντέξει η Κίνα; Οι ειδικοί λένε ότι είναι απίθανο να δούμε μεγάλες κινήσεις φέτος, ειδικά τώρα, ενώ βρίσκεται στη δίνη της μεγαλύτερης επιδημίας εδώ και χρόνια.

Πολλοί πιστεύουν ότι η χαλάρωση των περιορισμών τώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και σε μια τεράστια απότομη αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει η ηπειρωτική Κίνα είναι να κοιτάξει στο Χονγκ Κονγκ για να δει μια πόλη που αγωνίζεται να περιορίσει το ξέσπασμά της πανδημίας, ενώ τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με ασθενείς.

Ο καθηγητής Huang λέει ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας (CDC) διακηρύσσει το γεγονός ότι έχει αποφύγει σημαντικό αριθμό θανάτων και «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το άνοιγμα θα οδηγήσει σε ταχεία αύξηση των κρουσμάτων».

«Το δίλημμα είναι θέλετε να αποδεχτείτε τον βραχυπρόθεσμο πόνο, τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων, των θανάτων ή μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα;». Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η απάντηση είναι απίθανο να είναι ναι ειδικά αυτή τη στιγμή.

«Εάν χαλαρώσουν οι περιορισμοί, ο αριθμός των θανάτων μπορεί να αυξηθεί, οδηγώντας σε κοινωνικό πανικό κάτι που δεν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί το 20ο συνέδριο του κόμματος», δήλωσε ο καθηγητής Τσεν.

Το 20ο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα της χώρας στη δεκαετία, καθώς ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα έπρεπε να παραιτηθεί, έχοντας συμπληρώσει το όριο των δύο θητειών του.

Αλλά αυτό το όριο καταργήθηκε και υπάρχει αυξανόμενη βεβαιότητα ότι ο Σι θα εξασφαλίσει άλλη μια θητεία στην εξουσία ως επικεφαλής του κόμματος και θα βγει από το συνέδριο «πιο δυνατός από ποτέ», σύμφωνα με τον Μάικλ Κάνινγκχαμ του ερευνητικού ιδρύματος Heritage Foundation.

«Η κυβέρνηση συνήθως μετατοπίζει το ζητούμενο προς τη διατήρηση της σταθερότητας στα χρόνια του συνεδρίου του κόμματος, καθώς αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία επιδιώκουν να αποφύγουν κρίσεις αντί να λάβουν τολμηρές αποφάσεις που, εάν αποτύχουν, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές της καριέρας τους», είπε ο κ. Κάνινγκχαμ σε έκθεσή του.

Ο ίδιος ο Σι είπε σε συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου την Πέμπτη είπε ότι η Κίνα θα επιμένει στη δυναμική πολιτική της κατά του μηδενισμού των κρουσμάτων, λέγοντας: «Η νίκη προέρχεται από την επιμονή».

Με αυτή τη σαφή οδηγία που προέρχεται από την κορυφή, είναι πιο πιθανό οι αξιωματούχοι να θέσουν σε εφαρμογή μικρότερα και σταδιακά μέτρα, παρόμοια με αυτά που έχουν ήδη γίνει, αλλά χωρίς θεμελιώδη αλλαγή προς το παρόν.

«Το πρόβλημα με την πολιτική του zero Covid είναι ότι δεν δέχεται ρίσκα», λέει ο καθηγητής Huang. «Δεν μπορείτε να περιμένετε να δείτε μια θεμελιώδη αλλαγή στην πολιτική της, εάν η κινεζική κυβέρνηση έχει εμμονή με τα χειρότερα σενάρια».

Keywords
Τυχαία Θέματα