Ομιλητές ΟΑΣΕ: Διαφάνεια και νόμοι τα κλειδιά για αντιμετώπιση της διαφθοράς

Η διαφάνεια, μέσω της ανοιχτής πρόσβασης σε πληροφορίες, καθώς και η αποτελεσματική νομοθεσία αποτελούν κλειδιά για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, όπως ανέφεραν οι κύριοι ομιλητές το απόγευμα της πρώτης ημέρας των εργασιών του διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ στη Λευκωσία. Οι τρεις ομιλητές αναφέρθηκαν στο θέμα «Αντιμετωπίζοντας τη διαφθορά, προς υπεράσπιση της Δημοκρατίας» και εστίασαν σε εργαλεία, ιδίως της ψηφιακής τεχνολογίας και της συλλογής στοιχείων, που μπορούν να αποδειχθούν

αποτελεσματικά στην εφαρμογή μέτρων ενάντια στη διαφθορά.

Διαβάστε ακόμη: Συνάντηση ΠτΒ με Πρόεδρο ΚΣ ΟΑΣΕ-Αναφορά σε τουρκικές προκλήσεις στο Βαρώσι

Στο βήμα βρέθηκε αρχικά ο Roby Senderowitsch, εκ μέρους της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος αναφέρθηκε σε τρόπους δημιουργίας πιο αποτελεσματικών, συμπεριληπτικών και υπεύθυνων θεσμών, που θα επιτρέψουν στις χώρες να χτυπήσουν τη διαφθορά. Υπογράμμισε ότι δεν αρκεί να αναγνωρίζει απλώς κανείς τις κακές πρακτικές, αλλά και να αντιδρά σε αυτές άμεσα, όπως επίσης και να εξασφαλίζεται το δικαίωμα για πρόσβαση στην πληροφορία, εφόσον φυσικά τα κράτη φροντίζουν αυτή να είναι στη διάθεση του κοινού. Ανέφερε, δε, ότι σε χώρες όπου όντως υπάρχει αυτή η δυνατότητα, διαπιστώνεται ότι την πληροφορία αυτή την αναζητούν πρωτίστως τα ΜΜΕ και αξιωματούχοι των κυβερνήσεων, και όχι οι πολίτες.

Ο κ. Senderowitsch συνέχισε λέγοντας ότι η διαφάνεια, ως σημαντική παράμετρος της μάχης ενάντια στη διαφθορά, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικά, χωρίς να υπάρχει υπευθυνότητα. Εξήγησε ότι «πολιτικές που αφορούν σε ένα ισχυρό σύστημα δημόσιων οικονομικών, σε ένα δυνατό δικαστικό σύστημα, με ισχυρή εισαγγελία, τόσο από πλευράς ικανότητας, όσο και από πλευράς ανεξαρτησίας, καθώς και σε ένα ισχυρό και ανεξάρτητο ελεγκτικό μηχανισμό», είναι απαραίτητες.

Μίλησε, ακόμα, για τεχνολογικές λύσεις, που είχαν αναφερθεί και νωρίτερα από ομιλητές του συνεδρίου, λέγοντας ότι η τεχνολογία μπορεί να μεταμορφώσει του θεσμούς, επεσήμανε, όμως, ότι πολλές τέτοιες λύσεις δεν έχουν εφαρμοστεί. Το απέδωσε αυτό στο γεγονός ότι «έχουμε δώσει υπερβολική έμφαση στην τεχνική τους πλευρά, και λιγότερη έμφαση στην πολιτική». Εξήγησε, δε, ότι η μάχη ενάντια στη διαφθορά δεν επαφίεται μόνο στην ψήφιση νομοθεσίας, αλλά απαιτεί συλλογική δράση και πολιτική βούληση.

Ακολούθησε ο Konstantine Vardzelashvili, επικεφαλής του Τμήματος Εκδημοκρατικοποίησης του ODIHR, ο οποίος αναφέρθηκε σε εργαλεία που προτείνονται σε εθνικά κοινοβούλια για την ενίσχυση των θεσμών, καθώς, όπως είπε, τα ανθρώπινα δικαιώματα πλήττονται από τη διάβρωση των θεσμών οι οποίοι πρέπει να ελέγχουν άλλους.

«Η διαφθορά δεν εξαπλώνεται χωρίς την εμπλοκή δημόσιων θεσμών», είπε και πρόσθεσε ότι τα εθνικά κοινοβούλια μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της διάβρωσης αυτής και της πολιτικής διαφθοράς, που οδηγεί σε δημοκρατική οπισθοχώρηση. Ως προς αυτό, ανέφερε ότι περισσότερα από 15 κοινοβούλια χωρών του ΟΑΣΕ έλαβαν στήριξη στην ανάπτυξη στρατηγικών αναμόρφωσης των θεσμών και στη ανάπτυξη νομοθετικού πλαισίου για την ίδρυση θεσμών που θα αντιμετωπίσουν τη διαφθορά.

«Είναι πιο επιζήμιο να υπάρχει κώδικας δεοντολογίας ή μέτρα ενάντια στη διαφθορά, τα οποία δεν εφαρμόζονται ή αγνοούνται στην πράξη, παρά να μην υπάρχουν καθόλου», είπε ο κ. Vardzelashvili, εξηγώντας ότι «η νομοθεσία που δεν τυγχάνει σεβασμού, καταστρέφει την εμπιστοσύνη στο κράτος, ενώ η μη ύπαρξή της αφήνει μία ελπίδα για βελτίωση στο μέλλον».

Τέλος, ο Jon Vrushi, Ερευνητής του οργανισμού Transparency International, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη διαφάνεια στοιχείων που αφορούν τη διαφθορά, στην ενίσχυση των φορέων με ρόλο επιβλέποντα, καθώς και στη στήριξη προς τα ΜΜΕ και την κοινωνία των πολιτών. Είπε ότι, μετά από αξιολόγηση 35 χωρών μελών του ΟΑΣΕ, ο οργανισμός διαπίστωσε ότι μόνο πέντε από αυτές τηρούσαν εν μέρει πρακτικές αποτελεσματικού ελέγχου της διαφθοράς, καθώς τα στοιχεία που αφορούν τη συνδιαλλαγή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είτε δεν ήταν διαθέσιμα, είτε ήταν διαθέσιμα σε μορφή που δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί για έλεγχο.

Ο κ. Vrushi είπε ότι ο οργανισμός Transparency International πρόσφατα εξασφάλισε ευρωπαϊκή επιχορήγηση για να συμβάλει στην κάλυψη των κενών στον τομέα αυτό σε 16 κράτη – μέλη της ΕΕ και εξέφρασε την ευχή να επεκταθεί το έργο αυτό και σε χώρες του ΟΑΣΕ. Αναφέρθηκε, ακόμα, στον σημαντικό ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων για τον έλεγχο των κυβερνήσεων του, ιδίως κατά την εξέταση και έγκριση προϋπολογισμών. Πρόσθεσε, όμως, ότι και οι διεθνείς οργανισμοί χρειάζονται μηχανισμούς αξιοπιστίας και συνεχάρη την Ειρήνη Χαραλαμπίδου για την πρωτοβουλία της να δρομολογήσει έναν κώδικα δεοντολογίας «που θα ανοίξει τον δρόμο για τη θεσμοθέτηση ενός λειτουργικού τέτοιου μηχανισμού», όπως είπε.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενίσχυση των ΜΜΕ, της κοινωνίας των πολιτών και των πληροφοριοδοτών, δημιουργώντας ένα ανοιχτό περιβάλλον, αλλά παρέχοντας και προστασία ενάντια στον εκφοβισμό με ένδικα μέσα. «Ας εργαστούμε μαζί για να γίνουν πραγματικότητα οι ανοιχτές πληροφορίες, για να ενισχύσουμε τους ελεγκτικούς θεσμούς και να προστατεύσουμε τη δημόσια σφαίρα,» είπε ο Vrushi.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα