Ομήρου: Αισθητές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Η Κύπρος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι σχετικές επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε Συνάντηση Προέδρων Κοινοβουλίων, που συνδιοργάνωσαν η Γαλλική Εθνοσυνέλευση και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο, στο Παρίσι, με θέμα: “Ενισχύοντας το διάλογο και τη συνεργασία για μια αειφόρο Μεσόγειο”.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση,

“ο κ. Ομήρου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος, όπως η επίλυση των συγκρούσεων στην περιοχή, απαιτούν και κοινή δράση, ενώ αναφερόμενος στις επιπτώσεις των ένοπλων συγκρούσεων για το περιβάλλον γενικότερα και στη μόλυνση της Μεσογείου ειδικότερα, υπογράμμισε ότι η επίλυση των συγκρούσεων θα επιτρέψει τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, από τη μια, και την αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων, με αποτέλεσμα την περαιτέρω ενασχόληση με το περιβάλλον, από την άλλη”.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στην κλιματική αλλαγή καθεαυτή, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η Μεσόγειος αναμένεται να πληγεί ιδιαίτερα από την απερήμωση και τη λειψυδρία”.

Ακολούθως, ο κ. Ομήρου, αναφέρθηκε στην πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει με την οικοδόμηση πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου μόλις 90 χιλιόμετρα από τις κυπριακές ακτές, που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για όλη την περιοχή της Μεσογείου.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Ομήρου, η περιοχή στην οποία προγραμματίζεται να οικοδομηθεί ο εν λόγω σταθμός είναι σεισμογενής, ενώ η λειτουργία του σταθμού καθεαυτή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή, σε ότι αφορά στην υγεία, την ασφάλεια των τροφίμων, το οικοσύστημα και την οικονομία.

Ένα πιθανό ατύχημα, συνέχισε, θα μπορούσε επιπλέον να αποβεί καταστροφικό για την κλειστή θάλασσα της Μεσογείου και να επηρεάσει όλες τις μεσογειακές και ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Ομήρου ενημέρωσε, εξάλλου, για σχετική συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή των Αντιπροσώπων και για επιστολές που ο ίδιος απηύθυνε συναφώς στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή, ζητώντας τη στήριξή τους και την άμεσή τους δράση, ώστε να εμποδιστεί η υλοποίηση του εν λόγω έργου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε επίσης ότι η κοινωνία των πολιτών στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία, έχει κινητοποιηθεί, αντιδρώντας στην υλοποίηση του έργου αυτού, ιδιαίτερα μετά την εξαγγελία αμφισβητούμενης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο, αφού η τεχνολογία που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί δεν έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν, με αμφίβολη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Ο κ. Ομήρου διερωτήθηκε εάν, σε μια εποχή κατά την οποία οι πλείστες χώρες εγκαταλείπουν την πυρηνική ενέργεια, λόγω των κινδύνων που αυτή ελλοχεύει, η ΕΕ και οι μεσογειακές χώρες είναι έτοιμες και διατεθειμένες να διαχειριστούν μια πιθανή κρίση αυτού του είδους.

Αυτό, σημείωσε καταλήγοντας, πρέπει να αποτελέσει θέμα κοινής ανησυχίας, ενώ κάλεσε τους συμμετέχοντες στη Συνάντηση να δράσουν από κοινού για την ακύρωση της σχεδιαζόμενης οικοδόμησης του πυρηνικού σταθμού στο Aκιουγιου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα