Ομήρου: Η Τουρκία δεν λογοδότησε ακόμα για τα εγκλήματα της

Η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να υποστηρίξει το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει αποδειχθεί επιζήμια για την ανθρωπότητα σε πολλές περιπτώσεις, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Λ. Ομήρου, προσφωνώντας πριν λίγο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, η οποία ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται

αύριο.

«Η περίπτωση της δικής μου χώρας, της Κύπρου, αποκαλύπτει τις ελλείψεις στη διεθνή συνεργασία και παγκόσμια υπευθυνότητα, καθώς 41 χρόνια μετά την εισβολή στη Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα, οι άνθρωποι της χώρας μου εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες της παραβίασης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους», υπογράμμισε ο κ. Ομήρου.

«Παρά τα πολυάριθμα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και άλλες διεθνείς και ευρωπαϊκές αποφάσεις, η Τουρκία δεν έχει λογοδοτήσει μέχρι σήμερα για τα εγκλήματά της στη Κύπρο και για τη συνεχιζόμενη κατοχή της για πάνω από το ένα τρίτο του νησιού».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι η συζήτηση αντανακλά το πόσο διαφορετικός είναι ο κόσμος μας σήμερα σε σχέση με την αρχή του 21ου αιώνα, όταν ξεκίνησαν οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας (ΑΣΧ).

Κατά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, είπε, ο κόσμος έγινε μάρτυρας σημαντικών πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Ευρώπη-πρόσθεσε- διέρχεται μια άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή οικονομική κρίση και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ την ίδια στιγμή πολλές αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να βιώνουν τη φτώχεια σε όλες τις μορφές της.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επισήμανε ότι εξακολουθούν να υφίστανται αυξανόμενες προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν προσεκτική και υπεύθυνη συμπεριφορά, όπως οι εύθραυστες δημοκρατίες, η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, η τρομοκρατία και άλλα παγκόσμια ζητήματα, που αποτελούν προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν συντονισμένη δράση και ανανεωμένη συμμετοχή.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι εξετάζονται και νέοι τρόποι για τη στήριξη της ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι περισσότεροι φορείς εμπλέκονται στη διαδικασία της δημιουργίας βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ άλλοι διεθνείς φορείς που εμπλέκονται σε θέματα κλιματικής αλλαγής και περιβάλλοντος, επιδιώκουν όμοιες ατζέντες και πρωτοβουλίες.

Πρόσθεσε ότι με βάση την παγκόσμια εικόνα που έχουμε μπροστά μας καλούμαστε να σχεδιάσουμε μια φιλόδοξη αναπτυξιακή ατζέντα τη περίοδο μετά το 2015, η οποία θα είναι οικουμενική και στο κέντρο της θα βρίσκονται η εξάλειψη της φτώχειας και η αειφόρος ανάπτυξη. Προς το σκοπό αυτό-πρόσθεσε- κάθε χώρα και κάθε περιοχή σε όλο τον κόσμο πρέπει να συμμετέχουν στις κοινές προσπάθειες που καταβάλλονται, για μια κοινή Διακήρυξη σχετικά με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs), στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ.

Η Διακοινοβουλευτική Ένωση- πρόσθεσε- μπορεί σημαντικά και αποφασιστικά να συμβάλει σε αυτή την πορεία δράσης και πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στα θέματα της φτώχειας, της ανισότητας και της μετανάστευσης, ενώ να συνεχίσει με την αντιμετώπιση και άλλων κοινών προκλήσεων που επηρεάζουν τις ζωές όλων των χωρών και των λαών. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως το κείμενο του Σχεδίου Διακήρυξης που θα υποβληθεί και θα υιοθετηθεί στο στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ αργότερα αυτό το μήνα, είπε.

Ο Ομήρου σημείωσε ότι η νέα ατζέντα θα πρέπει να αντιμετωπίζει μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή να συνενώνει τις τρεις διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι οι νέοι στόχοι θα πρέπει να είναι παγκόσμιας εμβέλειας και να ισχύουν συλλογικά σε όλες τις χώρες, να είναι περιορισμένοι σε αριθμό, προσανατολισμένοι στη δράση, να είναι ευκατανόητοι και να συνδέονται με συγκεκριμένους στόχους και δείκτες. Στο πλαίσιο αυτό, οι στόχοι θα πρέπει να αγκαλιάσουν την πολυδιάστατη φύση της ευημερίας, να υπερβαίνουν τον δείκτη του ΑΕΠ και να λαμβάνουν υπόψη την ευρύτερη αντίληψη της αξιολόγησης της ποιότητας της ζωής.

Υπογράμμισε ότι μια πραγματικά μετασχηματιστική μετά το 2015 αναπτυξιακή ατζέντα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την πλήρη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την τήρηση του κράτους δικαίου και της χρηστής διακυβέρνησης. Αυτές οι θεμελιώδεις αρχές, είπε, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ειρήνης και της σταθερότητας στο εσωτερικό και μεταξύ των χωρών και είναι προϋποθέσεις για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και της εξάλειψης της φτώχειας.

Καταλήγοντας τόνισε ότι είναι καιρός να μεταφρασθεί η ρητορική σε δράση και να επιδειχθεί ισχυρή πολιτική βούληση, κάτι που απλός κόσμος αναμένει και ζητά.

«Η Διακοινοβουλευτική Ένωση, είπε, έχει καίριο ρόλο να διαδραματίσει στις παγκόσμιες προσπάθειες για την νέα αναπτυξιακή ατζέντα και αυτές πρέπει να διευκολύνονται από τις συνθήκες της παγκόσμιας ειρήνης, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου και να συμπληρώνονται από τη σταθερή δέσμευση για την εξάλειψη της φτώχειας και την προώθηση της ανάπτυξης στις πιο ευάλωτες περιοχές του κόσμου μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα