Ομήρου:Επιβάλλεται η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από όλα τα πολιτισμένα κράτη είναι επιβεβλημένη, για να μην επαναληφθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τόνιζε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, στην ομιλία του για την επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας που διοργάνωσε απόψε η Επιτροπή Μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας στην αρμενική εκκλησία στη Λευκωσία.

Ο κ. Ομήρου καταδίκασε την πολιτική εθνοκάθαρσης και επεκτατισμού της Τουρκίας, επισημαίνοντας πως η επιτυχής

αντιμετώπισή της θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας των εθνικών ομάδων που έπληξε και πλήττει ο τουρκικός σοβινισμός.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε τη συμπαράσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον αρμενικό λαό για δικαίωση και αναγνώριση της γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι Αρμένιοι στην Κύπρο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και των αγώνων του κυπριακού λαού, ταυτισμένο με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας, με μεγάλη συνεισφορά στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Σημειώνοντας ότι η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία, είπε ότι “Η αρμενική γενοκτονία ανήκει στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας, καθώς οι αδίστακτοι Νεότουρκοι, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την αποσύνθεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στους Αρμενίους, βάλθηκαν να αφανίσουν το αρμενικό στοιχείο προβαίνοντας σε φρικτά εγκλήματα. Όσοι Αρμένιοι δεν εξοντώθηκαν αναγκάστηκαν να εκπατριστούν.”

Το αρμενικό έθνος παραμένει ωστόσο ένα έθνος με ιστορία, πολιτισμό και μεγαλοσύνη, ένα έθνος με λαμπρή επίδοση σε έργα ειρηνικά και δημιουργικά, πρόσθεσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

“Η συμπαράσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον αδελφό αρμενικό λαό για δικαίωση και αναγνώριση της γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα είναι διαχρονική,” είπε, ενώ υπενθύμισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα τρία ψηφίσματα, το 1975, το 1982 και το 1990, με τα οποία αναγνωρίζει και καταδικάζει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Επιπλέον, με το ψήφισμα του 1990 αποφάσισε την κήρυξη της 24ης Απριλίου ως Εθνικής Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους και τον Απρίλιο του 2015, το κυπριακό κοινοβούλιο προχώρησε νομοθετικά στην ποινικοποίηση της άρνησης κάθε γενοκτονίας και άλλων εγκλημάτων, ανεξάρτητα από το αν έχουν αναγνωριστεί και καταδικαστεί σε διεθνές επίπεδο, σε μια προσπάθεια να αποκαθιστά με ομόφωνες αποφάσεις ή ψηφίσματά του την ιστορική αλήθεια.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από όλα τα πολιτισμένα κράτη είναι επιβεβλημένη, επεσήμανε, για να μην επαναληφθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εφόσον τέτοια εγκλήματα του παρελθόντος εξακολουθούν να μένουν ατιμώρητα, παρ’ όλο που αυτά έχουν τεκμηριωθεί και αποδειχθεί ιστορικά.

“Στην Κύπρο η Τουρκία συνεχίζει εδώ και σαράντα δύο σχεδόν χρόνια να κατέχει εδάφη μας παράνομα και να καταπατεί βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας, γεγονός που αναγνωρίζεται από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα,” σημείωσε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι “Τις εξόφθαλμα αποτρόπαιες επιχειρήσεις της Τουρκίας ενάντια στους Αρμενίους, τους Κούρδους, τους Έλληνες του Πόντου και τους Έλληνες της Κύπρου συμπληρώνουν και άλλα εγκλήματα στα οποία προβαίνει, κατά παράβαση κάθε αρχής διεθνούς Δικαίου, της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως η βίαιη προσάρτηση της Αλεξανδρέττας, η θέσπιση νομοθεσίας το 1934 και η συστηματική προώθηση και εξαφάνιση της εθνικής ιδιαιτερότητας των ομάδων μη τουρκικής προέλευσης, με την υποχρεωτική αλλαγή των επωνύμων και ονομάτων και τον εκτουρκισμό όλων των πολιτών της Τουρκίας και η στέρηση του δικαιώματος εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα και η επιβολή περιορισμών στην ομιλία των γλωσσών των μη τουρκικών μειονοτήτων και ομάδων.

Αναφέρθηκε επίσης στις τρομοκρατικές ενέργειες σε βάρος των Ιμβρίων και Τενεδίων, που υποχρεώθηκαν σε αυτοεξορία, τη δίωξη χιλιάδων Τούρκων πολιτών για τις ιδεολογικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις, την υποβολή κρατουμένων σε βασανιστήρια μεσαιωνικής, αλλά και σύγχρονης μορφής στις τουρκικές φυλακές, τις φυλακίσεις ηγετών και στελεχών του συνδικαλιστικού κινήματος, με στόχο τη στέρηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, και τις διώξεις διανοουμένων, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα τα φρικαλέα αυτά εγκλήματα, τα οποία προκαλούν κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, και υπογραμμίζουμε την ανάγκη ανάληψης συλλογικής προσπάθειας για τοποθέτηση του τουρκικού κράτους στο ειδώλιο του κατηγορουμένου, υπό το φως της διεθνούς δημοσιότητας, μέχρι που να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωσή του προς το διεθνές δίκαιο,” τόνισε.

Καταδικάζουμε επίσης, συνέχισε, την πολιτική εθνοκάθαρσης και επεκτατισμού της Τουρκίας επισημαίνοντας πως η επιτυχής αντιμετώπισή της θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας των εθνικών ομάδων που έπληξε και πλήττει ο τουρκικός σοβινισμός. Παράλληλα, επιβάλλεται η στράτευση με κοινή και συλλογική δράση, καθώς και στοχευμένη πολιτική για αποτελεσματική αντιμετώπιση του τουρκικού κινδύνου.

Καταλήγοντας, συνεχάρη τον φίλο και συνάδελφο Βαρτκές Μαχτεσιάν και τα μέλη της Επιτροπής Μνήμης Αρμενικής Γενοκτονίας Κύπρου για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης και γενικά για την όλη δράση και τις πρωτοβουλίες τους.

“Δηλώνουμε συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες στον αγώνα σας για μια διεθνή κοινωνία ανθρώπινη και μια περισσότερο πολιτισμένη ανθρωπότητα. Στόχος όλων μας, με αγάπη προς τον άνθρωπο, να εξαλείψουμε τα δεσμά, την καταπίεση, την ανέχεια,” είπε τέλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα