Ομόφωνα αθώοι στην Αθήνα οι Λάρκος και Ελληνας

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών κήρυξε σήμερα ομόφωνα αθώους τους Κύπριους επιχειρηματίες Φίλιππο Λάρκο και Χριστόδουλο Έλληνα, που ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ελληνικής επενδυτικής εταιρείας είχαν κριθεί ένοχοι πρωτοδίκως με την κατηγορία της πλαστογραφίας και υπεξαίρεσης 39 εκατομμυρίων ευρώ, κατά την περίοδο 1999-2001.

Ταυτόχρονα, για τον Χριστόδουλο Έλληνα το δικαστήριο έκρινε ότι συνίσταται σε απλή συνδρομή, με αποτέλεσμα να αναστείλει την ποινή φυλακίσεως των δύο ετών, αφού αναγνώρισε

ομόφωνα για αυτόν και τις τρεις ελαφρυντικές περιστάσεις που ζήτησε η υπεράσπιση, δηλαδή του προτέρου εντίμου βίου, της προσπάθειάς του για αποκατάσταση παθόντων και της καλής συμπεριφοράς του ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης.

"Πρόκειται περί ομοφώνου δικαίωσης των πολυετών αγώνων τους", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο συνήγορός τους κ. Θεμιστοκλής Σοφός, ενώ προανήγγειλε ότι θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τον Χριστόδουλο Έλληνα στον Άρειο Πάγο, «προκειμένου να εξαφανισθεί κάθε ψήγμα από την υπόθεση αυτή, που τόσο ταλάνισε την ελληνική κοινωνία».

Η υπόθεση αφορά την εταιρεία Αστραία Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΑΕΠΕΥ), που είχε έδρα στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι, στην Αθήνα. Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας ήταν η κ. Κωνσταντίνα Σχίζα, και ανάμεσα στα μέλη του ήταν και οι δύο Κύπριοι επιχειρηματίες.Η κ. Σχίζα καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη 15 χρόνων για υπεξαίρεση ποσού 11,2 δις δραχμών, τότε, περίπου 39 εκατ. ευρώ σήμερα.Από αυτήν την κατάχρηση, ζημιώθηκαν 1054 επενδυτές κατά τη λεγόμενη «χρυσή περίοδο του Χρηματιστηρίου».Λέγεται πως μέσα στη γενική ευφορία της εποχής, και με δεδομένη την άγνοια περί τα χρηματιστηριακά του κοινού, η εταιρεία απαιτούσε και λάμβανε από κάθε πελάτη ελάχιστο ποσό 5 εκατ. δραχμών για να τα επενδύσει «προς όφελός του».Οι επενδυτές απευθύνονταν αρχικά στην Αστραία, που όμως δεν είχε δικαίωμα χρηματιστηριακών πράξεων, παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες. Κατηύθυνε ωστόσο τους επενδυτές στην εταιρεία Τetraktis, εταιρεία καθαρά λήψης και διαβίβασης εντολών, με περίπου 17 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα με μεγάλη διαφήμιση ώστε να προσελκύσουν πελάτες –επενδυτές. Η Tetraktis, πρόεδρος της οποίας ήταν πάλι η κ. Σχίζα, ειπώθηκε στο δικαστήριο ότι υποσχόταν εγγυημένες αποδόσεις και μάλιστα άνω του 30% στις επενδύσεις των πελατών. Η εταιρεία όμως έκλεισε την 7η Δεκεμβρίου 2001, χωρίς να επιστρέψει στους επενδυτές τα χρήματά τους.Η Αστραία ΑΕΠΕΥ είχε συμβληθεί στη Κύπρο με την εταιρεία Sharelink Securities Ltd, μέσω της οποίας διενεργούσε συναλλαγές με το κυπριακό χρηματιστήριο.O Χριστόδουλος Έλληνας ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Sharelink, και ο Φίλιππος Λάρκος αντιπρόεδρός της.Η κ. Σχίζα απεδέχθη την πρωτόδικη ποινή της, δεν άσκηση έφεση, και την εκτίει.Πρωτόδικα, οι Έλληνας και Λάρκος είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 9 ετών ο πρώτος, και 5 ο δεύτερος.Και οι δύο αρνήθηκαν εξαρχής τις εναντίον τους κατηγορίες, και σήμερα μέσω του δικηγόρου τους κ. Σοφού χαιρέτισαν την απόφαση του Εφετείου, «που αποδεικνύει ότι η Δικαιοσύνη δικαιώνει και δίνει μήνυμα πνοής και ελπίδας για τον κατηγορούμενο που αγωνίζεται να αποδείξει την αθωότητά του...".ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα