Ομόφωνη συμφωνία Ε.Ε. - Βρετανίας

Το πολύωρο θρίλερ της χθεσινής ημέρας ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά το δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει πως καμία μελλοντική αλλαγή σε συνθήκες δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εξαίρεση της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή αρχή της ολοκλήρωσης

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΚΕ για ένα ειδικό καθεστώς για τη χώρα του και το πέτυχε, έγραψε στο Twitter ο Ντ. Κάμερον

Μετά από πολύωρο και αγωνιώδες θρίλερ για την τελική έκβαση της Συνόδου με αντικείμενο τη συνέχιση των σχέσεων Ευρωπαϊκής

Ένωσης-Βρετανίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν χθες σε συμφωνία. Χαρακτηριστική, όμως, του κλίματος που υπήρχε στη βελγική πρωτεύουσα καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ήταν η συνεχής παράταση της έναρξης της δεύτερης ημέρας των διαβουλεύσεων της Συνόδου Κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς, λόγω της ανάγκης περαιτέρω διαβουλεύσεων γύρω από το ζήτημα της συμφωνίας για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε., το «βρετανικό» πρωινό μετατράπηκε σε γεύμα και στη συνέχεια έγινε δείπνο, το οποίο και ξεκίνησε λίγο πριν από τις 11 το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αιτία της καθυστέρησης ήταν οι διχογνωμίες των ηγετών πάνω στο θέμα της Μεγάλης Βρετανίας.

Η συμφωνία

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, βασικό σημείο της συμφωνίας είναι η πρόβλεψη πως καμία μελλοντική αλλαγή σε ευρωπαϊκές συνθήκες δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εξαίρεση της Βρετανίας από αναφορές σε ολοένα μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεύτερο σημείο-κλειδί είναι οι προβλέψεις που στόχο έχουν να προστατέψουν το Σίτι του Λονδίνου από τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις των Βρυξελλών. Έτσι, προβλέπεται ότι σε όλες τις μελλοντικές τροποποιήσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών θα ενσωματώνονται στοιχεία που θα διασφαλίζουν τον δίκαιο χαρακτήρα χρηματοπιστωτικών και οικονομικών ρυθμίσεων για τις χώρες της Ευρωζώνης και τα εκτός ευρώ μέλη της Ε.Ε.

Το σχέδιο τονίζει επίσης την ανάγκη για μια «επί ίσοις όροις» οικονομική και τραπεζική νομοθεσία και δίνει στη Βρετανία το δικαίωμα να εποπτεύει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις αγορές της για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Επίσης, η Βρετανία θα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί επιδόματα σε νεοαφιχθέντες εργαζομένους από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. για τα τέσσερα πρώτα χρόνια της ζωής τους στη χώρα. Η Βρετανία θα είναι σε θέση να εφαρμόσει αυτό το «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τους νεοαφιχθέντες για επτά χρόνια από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου.

Τα χαρμόσυνα νέα

Πριν από την έναρξη του δείπνου, πάντως, τα πράγματα φαίνονταν πολύ ρευστά και δεν αποκλειόταν ακόμη και το Brexit. Τα δεδομένα, ωστόσο, άλλαξαν άρδην λίγα, μόλις, λεπτά μετά τις πρώτες μπουκιές των Ευρωπαίων ηγετών. Τα χαρμόσυνα νέα μετέδωσε πρώτη η Πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η οποία έγραψε στο Twitter πως επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας στη Σύνοδο Κορυφής με στόχο την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. «Το δράμα τελείωσε», έγραψε. Την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαίωσε με μήνυμα στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter και ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μποχούσλαβ Σομπότκα. Όπως έγραψε «έχουμε συμφωνία, και είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός, ο οποίος, πιστεύω, θα βοηθήσει να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε.».

Ωστόσο, με δηλώσεις τους δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από όλους τους ηγέτες στη Σύνοδο των Βρυξελλών, ενώ ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ διέψευσε τις πληροφορίες της Γκριμπαουσκάιτε περί επίτευξης συμφωνίας. Τον εκπρόσωπό του διέψευσε, όμως, στην συνέχεια ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι η συμφωνία που έχει στόχο την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. συγκέντρωσε την ομόφωνη υποστήριξη από όλους τους ηγέτες των 28 κρατών μελών της Ένωσης. «Συμφωνία. Ομόφωνη υποστήριξη για νέα διευθέτηση με στόχο το #UKinEU (σ.σ η Βρετανία εντός της ΕΕ)», σημείωσε ο Τουσκ.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έγραψε στο Twitter ότι διαπραγματεύτηκε για ένα ειδικό καθεστώς για τη χώρα του και το πέτυχε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα παρουσιάσει σήμερα τη συμφωνία στο Υπουργικό του Συμβούλιο. Σημειώνεται πως η στερλίνα κατέγραφε άνοδο έναντι του αμερικανικού δολαρίου αμέσως μετά τη δήλωση Τουσκ.

Υπήρχε αισιοδοξία, αλλά και μικρό καλάθι

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα είχε πει ότι ένα προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκληρώνεται από στιγμή σε στιγμή. «Μια τελική συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι ένα προσχέδιο συμφωνίας με τη Βρετανία είναι επιτέλους καθ' οδόν», επισήμανε ο Σομπότκα με μήνυμά του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ υποστήριξε ότι το προσχέδιο συμφωνίας έχει ολοκληρωθεί με στόχο την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

«Υπάρχει ένα προσχέδιο (συμφωνίας) που θα κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός ολίγων λεπτών», ανακοίνωσε ο Μούσκατ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, πριν από τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. «Τα κεντρικά σημεία του σχεδίου αποτελούν έναν συμβιβασμό, στον οποίο ο καθένας προσέφερε από λίγο. Ωστόσο πιστεύω ότι αποτελούν σίγουρα τις βάσεις για μία συμφωνία, σε κάθε περίπτωση το ελπίζω», προσέθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Μάλτας. «Δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, το τελευταίο προσχέδιο για το #UKinEU (η Βρετανία εντός της Ε.Ε.) αναμένεται να είναι ένας καλός συμβιβασμός», ήταν το μήνυμα που ανήρτησε λίγο αργότερα η αντιπροσωπία της Μάλτας στην Ε.Ε. στον λογαριασμό της στο Twitter, επικαλούμενη τον Μούσκατ.

Έντονες διαβουλεύσεις

Όπως αναφέρθηκε και εισαγωγικά, οι διαβουλεύσεις και οι ζυμώσεις στη Βελγική πρωτεύουσα ήταν έντονες καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και υπήρχε διχογνωμία για το κατά πόσον θα επιτυγχάνετο ή όχι συμφωνία. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ανάμεσα στις διαβουλεύσεις του, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε πει ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται και ότι δεν θα πραγματοποιηθεί Υπουργικό Συμβούλιο στη Βρετανία. «Θα γίνει όταν και εφόσον υπάρξει συμφωνία», σημείωσε ο Κάμερον χθες το απόγευμα. Λίγο αργότερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα» να καταφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία στη διάρκεια του δείπνου.

Ο Κάμερον είχε ξεκινήσει έναν μαραθώνιο διμερών επαφών, προκειμένου να βρεθεί συμβιβασμός για να μπορέσει να ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. στο προγραμματισμένο δημοψήφισμα. Στα τραπέζι, οι συνομιλητές του Κάμερον εναλλάσσονταν μεταξύ της πλευράς των Βρυξελλών (κυρίως Τουσκ, αλλά και Γιούνκερ), των ηγεσιών χωρών όπως Γερμανία και Γαλλία, αλλά και της ηγεσίας της Πολωνίας (που πιέζει ειδικά για τα επιδόματα, που αφορούν κυρίως Πολωνούς που έχουν μεταναστεύσει στη Βρετανία) και του Βελγίου (της παραδοσιακά πιο φεντεραλιστικής ευρωπαϊκής κυβέρνησης).

Ήταν πολλές οι δυσκολίες

Ενδεικτική, πάντως, των δύσκολων συνομιλιών που πραγματοποιούνταν ήταν η δήλωση του Τσέχου Υπουργού Εξωτερικών Λούμπομιρ Ζαοράλεκ ότι τον προβλημάτιζε όλο και περισσότερο η βρετανική στάση της «μη διαπραγμάτευσης». Εξάλλου, χθες το μεσημέρι, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε πως έχει γίνει κάποια πρόοδος, αλλά ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία. «Θέλουμε συμφωνία, αλλά δεν θα αποδεχθούμε συμφωνία που δεν ικανοποιεί τις βρετανικές ανάγκες», είπε - στον ίδιο δηλαδή ακριβώς τόνο με τις αναφορές του την προηγούμενη ημέρα. Την ίδια ώρα, ο Βέλγος Πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ επιβεβαίωσε την πρότασή του να γίνει ξεκάθαρο ότι η Βρετανία δεν θα μπορεί να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους μιας συμφωνίας.

«Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. Μία συμφωνία με τη Βρετανία είναι τελική», έγραψε στο Twitter. Ο Πολωνός Υπουργός για θέματα Ευρώπης, Κόνρατ Στσιμάνσκι, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε η Πολωνή Πρωθυπουργός με τον Κάμερον, είπε ότι σημειώθηκε πρόοδος, αλλά ότι χρειάζονται και άλλες εγγυήσεις. Ο Πολωνός Υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι συμφωνήθηκε η διάρκεια του «φρένου» στα επιδόματα, αλλά δεν είπε για πόσα χρόνια θα ισχύσει.

Το διάλειμμα της Μέρκελ από τη Σύνοδο για... τηγανητές πατάτες

H ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ άφησε για λίγο τις έντονες διαβουλεύσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για να γευτεί τις παραδοσιακές τηγανητές πατάτες του Βελγίου, επισκεπτόμενη ένα από τα γνωστότερα στέκια των Βρυξελλών. Η Μέρκελ και οι συνεργάτες της εξήλθαν του κτιρίου όπου στεγάζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πεζή έσπευσαν να απολαύσουν το εθνικό σνακ του Βελγίου στο περίφημο Maison Antoine που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Η Μέρκελ παρήγγειλε τις πατάτες με σάλτσα «Ανδαλουσίας», δηλαδή μαγιονέζα, με πιπέρι και ντομάτα, αποκάλυψε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο ταμίας του καταστήματος.

(ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, in.gr, protothema.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα